zaklatás
#Szülőknek

Honnan tudhatja, hogy a gyermekét zaklatják?

2016.03.11.
4 perces olvasási idő

A fiatalok körében nem ritka jelenség a zaklatás és a kiközösítés. Rendszerint olyanokra telepednek rá a többiek, akik kicsit kilógnak a sorból, valamiben eltérnek az átlagostól, túlzottan félénkek vagy visszahúzódóak, ezért célpontjai lesznek másoknak.

Egyes felmérések szerint a tinik 30 százalékát érintik a különféle zaklatások, amelyeket rendszerint a saját társaik tesznek velük. Az áldozatok nagy része fenyegető vagy lejárató tartalmú üzeneteket kap e-mailben, közösségi oldalakon, sms-ben. Az online zaklatás egyre növekvő tendenciát mutat napjainkban, ennek egyik oka, hogy a tinik egy része rossz dolgokra használja a számítógépet, és kevés a visszatartó erő, ha név és arc nélkül lehet másokat bántani. Az agresszorok jellemzően a saját feszültségeiket, problémáikat, kisebbségi érzéseiket vezetik le a náluk gyengébbeken, elesettebbeken, vagy egyszerűen csak unaloműzésből teszik mindezt.

Régebben a „zaklatás” kimerült abban, hogy a kamaszt a háta mögött a többiek kibeszélték, gúnyos, sértő üzeneteket írtak neki a padjára, vagy más jól látható helyre. Régebben még a toll és a papír volt a menő. Így az áldozatnak ugyan megnehezítették a mindennapjait, de a megpróbáltatások csak az iskolában töltött időre korlátozódtak, viszonylag szűk közösség tudott a dologról, a zaklató kiléte pedig nyilvánvaló volt. Ezzel ellentétben manapság egy lejárató fénykép már másodpercek alatt kikerül a világhálóra, és milliók láthatják. A támadó kilétére pedig talán sosem derül fény, hacsak nem lesz belőle rendőrségi ügy.

A zaklatás nem csupán egy bosszantó és kellemetlen gyerekkori probléma, hanem egy komoly egészségügyi gond, amire oda kell figyelni és kezelni kell - mondja a szakértő. Azoknál az embereknél, akiket gyerekkorukban zaklattak, gyakori, hogy későbbi életük során is komoly hatással lesz rájuk a régi trauma: depressziósak, önbizalomhiányosak lesznek, önértékelésük csorbát szenved. Maguk a zaklatók pedig bűnözőkké is válhatnak idővel, főleg, ha büntetlenül megússzák a gyerekkori zaklatásokat.

A zaklatást - akár élőben, akár online történik - semmi esetre sem szabad figyelmen kívül hagyni, főleg nem a szülőknek. Nem szabad annyival letudni, hogy „ők csak gyerekek, majd egymás között elintézik”. Bizony komoly érzelmi és fizikai sérülések érhetik az áldozatot, akár súlyos egészségügyi következményei is lehetnek a zaklatásoknak az áldozat számára, akár öngyilkossági kísérletig is fajulhat a helyzet.

Figyelmeztető jelek

A szülőnek igenis kötelessége és felelőssége megvédeni a saját gyermekét mindentől és mindenkitől. Íme, négy olyan jel, amelyekre érdemes odafigyelni, mert arra utalhatnak, hogy a gyermekét zaklatják:

  • Nem hajlandó a gyermek kimozdulni otthonról. Vonakodik iskolába menni, sportedzésekre eljárni és más elfoglaltságokon részt venni, ezek mind arra figyelmeztethetnek, hogy a gyermekét zaklatják. A szülők rendszerint félreértik ezeket a jeleket, például a gyermek reggeli iskolába készülődés során tanúsított ellenállását, szorongását letudják a kamaszkori lázadásként, és nem veszik komolyan azt. Amikor pedig elfajulnak a dolgok, és kibukik a probléma, akkor legtöbben értetlenül és kétségbeesetten állnak a helyzet előtt.
  • Megmagyarázhatatlan sérülések a gyermek testén. Olyan vágások, zúzódások, égési nyomok, amelyekre nem tud épkézláb magyarázatot adni a gyermek, mindenképp utánajárást igényel a szülőktől.
  • Hirtelen fellépő és szokatlan mértékű szomorúság, szorongás, életuntság. A kamaszokra általában jellemző az erős hangulatingadozás, azonban például egy előzmények nélkül jött síró roham, depresszió, extrém szorongás már gyanús jel lehet, és nem téveszthető össze a szokásos tini drámával. Ezek bizony könnyen zaklatásra utalhatnak.
  • Folyamatosan csökkenő tanulmányi eredmények. Néhány apró kilengés még nem ok az aggodalomra, de ha rendszeressé válik, valamint egyenes irányban halad a kritikus szint felé a gyermek iskolai teljesítménye, akkor érdemes utánanézni a probléma forrásának. Érdemes megkérdezni a gyermek tanárait, hogy mi változhatott meg, mi lehet az oka a hirtelen jött jegyromlásnak.

De mit tehetünk a zaklatás ellen? Vannak dolgok, melyeket csak Ön tehet meg annak érdekében, hogy véget vessen a zaklatásnak.

Mit tehet a zaklatás ellen?

A következő néhány lépést érdemes megfontolnia, ha azt gyanítja, hogy gyermekét zaklatják:

• Mondja el a gyermkének, ha valami aggasztja a viselkedésében! Például tegyen olyan kijelentéseket, hogy „ma olyan szomorúnak látszol”, vagy „úgy néz ki, hogy nehéz heted van”. Az ilyen kijelentések hatására lehet, hogy megnyílik a gyermeke, és elkezd beszélni a gondjairól, bajairól.

• Figyelje gyermekét! A legtöbb szülő esetében hétköznaponta csak az esti és a reggeli órákra korlátozódik a gyermekével töltött közös idő. Ezért érdemes olyanokkal felvennie a kapcsolatot, akik napközben is találkoznak a gyermekével, például tanárokkal, edzőkkel, barátokkal. Jó, ha elbeszélget velük arról, hogy mi is történik a gyermekével abban az időszakban, amikor távol van. Így lehetősége nyílik, hogy összerakja a kirakós hiányzó darabkáit és megkapja a teljes képet. A gyermekével érintkező személyektől olyan értékes információkra tehet szert, amelyek tudatában képes lesz nyomon követni gyermeke életét, így ha szükséges, be is tud avatkozni abba. Ha úgy sejti, hogy baj van, bátran forduljon az őt ismerő személyekhez némi háttérinformációért!

• Lépjen kapcsolatba az iskola vezetőivel! Nem kell minden gyerekek közti vita, civódás esetében az iskolaigazgatóhoz berontania, ám ha tettlegességre vagy súlyos fenyegetésre kerül sor, akkor haladéktalanul beszéljen az iskola képviselőivel az esetről. Ha teheti, vigyen magával bizonyítékot, például orvosi látleletet a gyermek sérüléseiről. Beszéljen azokkal a tanárokkal és iskolatársakkal, akik láthattak, hallhattak valamit.

• Tanítsa meg gyermekének, hogyan védje meg magát! Például ne hagyja, hogy félreérthető helyzetben képet készítsenek róla, vagy hogy olyan szituációba keveredjen, ami sértő rá nézve. Akármilyen ártatlannak tűnik is a dolog, ha az adott kép vagy videó kikerül a netre, illetéktelen személyek kezébe is kerülhet, akik nagy eséllyel vissza fognak élni azzal: zsarolás, fenyegetés, követelőzés, vagy lejáratás is lehet egy meggondolatlan eseményből. Mondja el gyermekének, hogy ne hagyjon támadási felületet a vele szembeni visszaélésekhez.

Az internet veszélyei
Az internetes kommunikáció nagyon elterjedt a tinédzserek körében. Új embereket is megismerhetnek általa. De biztonságos ez? A gyerekeket figyelmeztetni kell arra, hogy a világhálón milyen adatokat célszerű közzétenniük, és melyeket nem. Lehet, hogy gyermeke nem is tudja, milyen veszélyek leselkedhetnek rá a világhálón keresztül. A virtuális világ veszélyei

• Jelentse az esetet! Amint bizonyossá válik a zaklatás ténye, és komoly bizonyítékokkal rendelkezik, akkor itt az ideje, hogy intézkedjen. Első lépésként jelentse az iskolának a történteket, ha feltehetően a zaklató valamelyik iskolatársa lehet. Amennyiben súlyosabb a helyzet, például orvoshoz kell vinni a gyermeket egy sérülés vagy más probléma miatt, ami közvetlenül a zaklatás következménye, vagy az iskola nem tud, nem hajlandó cselekedni, akkor forduljon a hatóságokhoz. Ha gyorsan cselekszik, megakadályozhatja a dolgok rosszabbra fordulását, véget vethet a gyermek megpróbáltatásainak. Azonban ne feledje, hogy az önbíráskodás nem vezet semmi jóra, ezért ne próbálja meg egyedül rendezni a helyzetet, mert csak ronthat azon, és nemcsak a gyermeke, de Ön is bajba kerülhet.

Ahhoz, hogy a zaklatás befejeződjön, komoly és megbízható csapatmunkára van szükség, mind a gyermek és a szülő, mind az iskola és a hatóságok részéről, ahhoz, hogy eredményesen lezárhassák az ügyet. A legnehezebb helyzetben mindig az áldozat és annak családja van, hiszen nekik kell bizonyítani, hogy valóban zaklatták a gyermekét, és neki kell megtenni a kezdőlépéseket. A megfelelő elszántsággal és kitartással felderíthető a zaklató kiléte és megállítható a terrorizálás. Az áldozat pedig visszatérhet a régi életéhez.

(KamaszPanasz - M.T. - education.com)