barát
#Szülőknek

A tinik titkai

2020.12.04.
1 perces olvasási idő

A tiniknek rengeteg olyan titkuk van, amelyek meglepetésként hathatnak szüleik számára, ha tudomást szereznek róluk. Cikksorozatunkban ezekről a titkokról rántjuk le a leplet.

Düh

Amikor aggódnak valami miatt, akkor az gyakran ölt testet az esetükben ingerlékenység vagy düh formájában. Ha ezt észben tartod, könnyebben megértheted a reakciójukat.

Sírás

Amikor a kamaszok sírnak, gyakran nem is a szomorúság, sokkal inkább a düh irányítja a viselkedésüket. Mivel nehezen tudják még kezelni a saját érzelmeiket, a dühüket gyakran sírással fejezik ki.

Szülők

Nem akarják, hogy a szüleik a barátaik legyenek, sokkal inkább szeretnék, hogy a szüleik valóban a szüleik legyenek. Remélhetőleg van sok barátjuk.

"Menő" szülők

Nem szeretnék, hogy a szüleik "menők" legyenek. Most rajtuk van a sor, hogy menők legyenek. Ne próbálj meg felvágni gyermeked barátai körében azért, hogy megszeressenek - nagy valószínűséggel ez rosszul sülne el és gyermeked megalázva érezné magát.

Nem szeretnének mindenről tudni

Nem akarják, hogy életük minden részéletébe beavassák a szüleik őket. Ha például mérges vagy a párodra, ezt kettőtöknek kell megoldanotok, nem terhelhetitek gyermeketekre a problémáitokat. A tinik nem képesek arra, hogy felnőtt problémákat oldjanak meg. És ha beavatod őt a problémáidba, akkor ezzel akaratlanul is azt jelzed neki, hogy elvárod tőle, hogy meglegyen ez a képessége.

Szeret Téged

Ám elég valószínűtlen, hogy ezt el is mondja gyermeked ebben a korban. Ezt el kell foganiuk a szülőknek.

Nekik is nehéz

Nem csak a szülőknek nehezek a kamasz évek. A tinik is legalább annyira nehezen küzdenek meg a tini évekkel, mint Te. Együtt azonban túlélhető a kamaszkor.

Barátok

Ha a kamaszok barátait kritizáljuk, gyakran úgy érzik, mintha őket magukat kritizálnánk ezzel. Legyél óvatos, amikor gyermeked barátairól beszélgetsz!

(KamaszPanasz - Gy.A.)