kapcsolat
#Szülőknek

7 figyelmeztető jel, hogy a gyermeked egészségtelen kapcsolatban él

2020.10.05.
4 perces olvasási idő

Lehet, hogy nem kedveled a lányt/fiút, akivel a gyermeked együtt jár – ezzel nincs is semmi gond, azonban ha azt veszed észre, hogy a kapcsolatuk egészségtelen, az már más téma. Egy egészségtelen kapcsolat számos következménnyel jár mind a tinik mentális és fizikai jólétére, mind a társasági életére, tanulmányaira nézve.

Az erőszakos kapcsolatban élő fiatal felnőtteknél sokkal nagyobb a drogokhoz, alkoholhoz fordulás veszélye, valamint a depresszió kialakulása és az öngyilkosság gondolata vagy kísérlete.

Ez nemcsak a lányokat veszélyezteti, hiszen a fiúk is benne ragadhatnak egy erőszakos, nyomasztó kapcsolatban. Tehát akár a lányodról, akár a fiadról van szó, kövesd nyomon a kapcsolataikat, figyeld a jeleket. Egy erőszakos kapcsolatban a zsarolás többféle formában is testet ölthet, legyen szó érzelmi vagy szexuális zsarolásról. Ha a jelek szerint gyermeked kapcsolatában nincs minden rendben, és talán bántalmazás áldozata, azonnal lépj közbe.

A következőkben megmutatjuk, melyek lehetnek egy egészségtelen kapcsolat legárulkodóbb jelei

A barát/barátnő túlságosan birtoklásmániás és féltékeny

Ha azt veszed észre, hogy a gyermeked egyre kevesebb időt tölt a barátaival, és mindig csak a barátjával/barátnőjével van, akkor ez már egy birtoklásra, kisajátításra utaló jel lehet. Természetesen, ha rákérdezel az illetőnél, olyan kifogásokkal jön majd, miszerint a gyermeked barátai őt nem kedvelik, vagy éppen szerinte rossz hatással vannak rá. Lehet a lány/fiú iszonyatosan kedves, azonban ez még nem jelenti azt, hogy nem tudja rossz irányba vinni a kapcsolatot. Néhány olyan extrém esetről is hallottunk, hogy egyes tinédzserek megtiltják a barátjuknak/barátnőjüknek a közösségi média használatát, bizonyos ruhák viselését – mert azok felkelthetik mások figyelmét. Az ilyen jellegű tiltások égbekiáltó jelei egy rosszul működő kapcsolatnak.

Megváltozott szokások

Nincs gond, ha gyermeked fejleszti magát, leküzdi rossz szokásait, azzal viszont van, ha másokért változik meg. Abbahagyja a hobbijait, más stílusú ruhákat hord, máshogy viselkedik – ezek mind azt jelenthetik, hogy a barátja/barátnője nem fogadja el olyannak, amilyen. Ez azonban veszélyes játék, hiszen, ha nem lép közbe időben egy felnőtt, a gyermek akár a saját identitástudatát is elveszítheti.

Különös sérülések

Talán ez a legegyértelműbb – hiszen az ilyen jelek a legijesztőbbek egy szülő számára. Ha zúzódásokat, vagy bármilyen más sérülést látsz a gyermekeden, kérdezz rá, mi történt, és biztosítsd be, hogy a válasza fedi a valóságot (ugyanis nem mindig vallják be először). Belilult szemhéj, horzsolások, piros foltok – ezek a fizikai bántalmazás biztos és szembetűnő jelei. A tinédzserek gyakran félnek megosztani másokkal az ilyen történéseket, hiszen kínosan érinti őket, és a barátjukat/barátnőjüket is így akarják védeni.

A barát/barátnő nem tiszteli a gyermeked céljait

Ha a gyermeked mindig is az egyetemi teniszcsapat tagja akart lenni, vagy külföldön szerette volna folytatni tanulmányait – és most azt látod, hogy a barátja/barátnője lekicsinylően tekint ezekre a célokra, az nem jó jel. Néha a megkeseredett, rosszindulatú tinik hajlamosak arra, hogy lebeszéljék a partnerüket céljaik eléréséről. Ösztönözd a gyermekedet, hogy maradjon hű azokhoz a célokhoz, amelyeket egész életében el akart érni, és ne hagyja, hogy a partnere visszatartsa őt. Ha a gyermeked szerelme tényleg tiszteli és figyelembe veszi őt, akkor hagynia kell, hogy azt tegye, ami neki a legjobb – még akkor is, ha ez szétfeszítheti a kapcsolatot.

Állandó csekkolás, becsekkolás

A technikai fejlődés változásokat hoz a tiniszerelemben is – na de nem feltétlen jókat. Egy bizonytalan, féltékeny tini hajlamos arra kérni a partnerét, hogy állandóan jelentkezzen le nála. Ha nem válaszol azonnal az üzenetre, hívogatni kezdi. Az okostelefonok meglehetősen megkönnyítik egy kapcsolat egészségtelenné válását, ha a partner állandó üzenetváltásokat, gyakori közösségioldal-posztokat igényel. Ha a gyermeked úgy érzi, hogy állandóan el kell mondania a barátjának/barátnőjének, hol van, mit csinál, kivel van – az egy rossz ómen.

Gyakori bocsánatkérés

A mérgező személyeknek gyakran heves a vérmérsékletük, ami miatt a partnerének tojáshéjakon lépkedve kell ügyelnie arra, nehogy dühbe guruljon a másik. Ez azt jelenti, hogy a dolgok elsimítása érdekében állandóan bocsánatot kell kérni ettől a személytől. Ha a gyermeked túl sokszor kér bocsánatot, az annak a jele lehet, hogy le akarja nyugtatni a párját.

Bocsánatot kérni azért, mert nem hívta, mert nem időben hívta, mert túl sok időt töltött a barátaival – ezek mind annak a jelei, hogy fél a barátjától/barátnőjétől. Természetesen van olyan, amikor helye van a bocsánatkérésnek, de nem állandóan.

A kapcsolat túl hamar fordul komolyra

A tinirománcok többsége hirtelen, máról holnapra virágzik ki, de ha túl gyorsan fordul komolyra a dolog, az baljós jel. Túl gyorsan haladnak, ha a gyermeked egy randi után arról áradozik, mennyire szerelmes, és pár hét együttlét után már az esküvőt tervezi. Az online ismerkedés korában a tinik hajlamosak egy olyan emberbe beleszeretni, akivel még soha nem találkoztak. A társkereső és közösségi oldalak biztosítják ennek a felületet, melyek segítségével bárkivel ismerkedhetnek az egész világon. Sokszor fantáziálhatnak arról, hogy majd összejönnek, még mielőtt találkoztak volna. Ha felületesen nézzük a dolgot, akkor ártalmatlannak tűnhet, de az ilyen kapcsolatok válnak leginkább birtoklóvá és egészségtelenné.

Figyelj a gyermeked kapcsolatára

Szülőként nyilvánvalóan csábít az, hogy ultimátumot adj a gyermekednek, hogy eltiltsd az adott személytől, de nem ez a legjobb megoldás, hiszen ez visszafelé is elsülhet, és a gyermeked inkább titokban fogja folytatni, és még elkötelezettebbé válik a kapcsolat iránt. Mert így működünk.

Inkább beszélj vele, mondd el neki, hogy aggaszt a viselkedése. A tettekre helyezd a hangsúlyt, ne a másik személyre. Például mondd ezt: „Aggaszt, hogy a barátod állandóan tudni akarja, hol vagy.”

Próbáld meg nem kritizálni a gyermeked barátját/barátnőjét. Ha azt mondod, hogy „a barátod/barátnőd egy igazi s*ggfej”, akkor csak rontasz a helyzeten, és még inkább eltaszítod magadtól a gyermekedet, és az is lehet, hogy később emiatt nem fog benned megbízni.

  • Ha kell, akkor állíts korlátokat. Például, szabályozd az elektronikai eszközök használatát, egy meghatározott idő után vedd el tőle az okostelefonját.
  • Állíts fel szabályokat a randizást illetően, amelyek megelőzhetik a felügyeletlen kapcsolatot. Engedd meg neki, hogy hazahozza a barátját/barátnőjét, így te is jobban oda tudsz figyelni, mi történik köztük.
  • Beszélj a gyermekeddel arról, milyen egy egészséges kapcsolat. Megfelelő kommunikáció, kölcsönös tisztelet, bizalom, kedvesség – ez csak néhány dolog, amely egy egészséges kapcsolat középpontját jelenti.
  • Érdeklődj a kapcsolatukról, de ne légy túl tolakodó. Kérdezd arról, mit kap ettől a kapcsolattól, és hogy ő maga mit tesz bele.

Ha arra gyanakodsz, hogy a gyermeked egy bántalmazó kapcsolatban van, akár elkövető, akár áldozat, kérd szakember segítségét. Segítsd őt és tanítsd meg neki, hogyan működnek az egészséges kapcsolatok, ezáltal a jövőbeli kapcsolatai jobbak lesznek majd.

(KamaszPanasz – B.D.)