mobiltelefon
#Szülőknek

A tinik és a mobiltelefon

2014.09.23.
1 perces olvasási idő

Feltűnt már Önnek, hogy a gyermeke folyton a telefonjával van elfoglalva? Ön szerint is túlzásba viszi az üzenetküldözgetést?

A tini telefonja szinte percenként jelez, hogy új üzenete érkezett, ő pedig folytonos készenlétben állva csak a jelre vár, és azonnal ráveti magát a telefonra, hogy válaszoljon a beérkező üzenetekre. Figyelme csak a telefonra koncentrálódik, a külvilág pedig elhalványul körülötte. Ismerős jelenet, ugye?

mobilNos, ha elege van már abból, hogy a gyermeke szinte egy digitális burokban él, akkor itt az ideje megtenni a megfelelő ellenlépéseket. Ugyanis nemcsak az idejüket veszi el a mobilozás más, hasznosabb dolgoktól, hanem komoly veszélyekkel is járhat, ha felelőtlenül és meggondolatlanul teszi azt. A megfelelő szabályok alkalmazásával elejét veheti egy sor problémának, éppen ezért ideje cselekedni.

Egyes felmérések is alátámasztják azt a jól ismert tényt, hogy a mai digitális világban a tinik első számú kommunikációs eszköze az üzenetváltás, amely számos formában és módon történhet meg (egyszerű szöveges, multimédiás, telefonos, számítógépes, laptopos, tabletes). Leggyakoribb és egyben legnépszerűbb megoldás azonban a multimédiás tartalmakat is kezelő mobiltelefonok használata, mivel ma már mindenkinek van mobilja, és nem is akármilyenek: kamerával felszerelt és mobil internetkapcsolattal rendelkező okostelefonok hadával vannak felszerelkezve a mai fiatalok.

A napi üzenetváltások száma igen változó és soktényezős adat, azonban az átlagos (tehát intenzíven kommunikáló) tinik akár napi 100 üzenetet is küldhetnek egymásnak. Ez fokozottan igaz, ha Önnek lánygyermeke van, ugyanis a lányok jóval többet csevegnek, mint a fiúk, és ez a telefonszámlán is meglátszik.

(N.L. - everydayhealth.com)