barátok
#Szülőknek

A kamasz és a barátok

2014.09.30.
3 perces olvasási idő

Ahogy a gyermeke fejlődik és belép a tinikorba, előbb vagy utóbb kiépíti a saját társas kapcsolatait, elkezd barátkozni a többi gyerekkel. Mindez szép és jó, mindössze annyi a hátulütője a barátkozásnak, hogy kevesebb időt tölt emiatt a családjával. Ez fontos lépés a felnőtté válás útján.

Azonban ez azt is jelenti, hogy annyiféle hatás, információ, ötlet, jellem fogja őt érni és formálni, ahányféle emberrel csak megismerkedik élete során, és minél több emberrel ismerkedik meg, annál szélesebb látókörre tesz majd szert. Ebből a szempontból kifolyólag még az elején (amíg kisebb a gyermek) érdemes megfelelő keretek közé szorítani, hogy kikkel barátkozhat, vagy legalábbis ismerni azokat a gyerekeket, akiknek a társaságában gyermeke több időt tölt el. Nem elég tudni, hogy kik a barátai jobb, ha ismeri is azokat: milyen a jellemük, beállítottságuk, gondolkodásmódjuk, (családi) hátterük, ezekkel nem árt tisztában lenni (bizonyos problémák megelőzhetőek ezáltal, ha tudja kikkel nem szabad hagynia a tinit barátkozni).

Beszélgessen el gyermekével a témáról!

Hogyan tudhat meg minél többet a kamasz gyermeke barátairól a legegyszerűbb módon? Úgy, hogy időnként megkérdezi a gyermekét arról, hogy kik a barátai, kik azok, akikkel az ideje nagy részét tölti. Próbálja meg gyermekét úgy végighallgatni, hogy nem szól közbe, nem ítélkezik elsőre. Legyen megértő és türelmes, támogassa, éreztesse vele, hogy érdekli Önt az, ami vele történik.

Ha pozitívan áll a dolgokhoz, akkor a kamasz őszintén és kérdezgetés nélkül is mesél a barátairól. Egy-egy fontos kérdésre finoman kérdezzen rá: vannak-e káros szenvedélyeik a barátainak, egyetért-e azokkal a döntésekkel, melyeket a barátai hoznak, miket szoktak csinálni, amikor együtt vannak? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket érdemes feltenni a gyermekének ahhoz, hogy teljesebb képet kaphasson a barátairól és a közöttük lévő viszonyról.

barátságNe ítélkezzen elhamarkodottan vagy túlzottan negatívan, még akkor sem, ha Önnek nem tetsző dolgot hall, ha ugyanis ráförmed gyermekére, azzal elveszíti a gyermeke bizalmát. Ezután gyermeke nem mesél majd a barátairól, sőt, hazudni fog róluk, mert tudni fogja, hogy Ön elítéli őket. Azt azonban érdemes megkérdeznie, hogy csinálnak-e olyasmit a barátai, amivel ő nem ért egyet? Például isznak, dohányoznak, netán kábítószereznek. A gyereke mit gondol ezekről a dolgokról? Vajon kényszerítik-e őt, hogy csatlakozzon a tiltott dolgok művelésében? Van-e olyan érzése, hogy akarata ellenére kényszeríteni akarják valamire?

Ismerje meg a gyermeke barátait!

Találkozzon a tini barátaival személyesen is, és ismerje meg őket jobban! Például, ha a gyerek barátai bekopognak, hogy együtt menjenek az iskolába vagy hétvégén egy kis kiruccanásra, akkor mindenképp köszönjön nekik, menjen oda hozzájuk, és beszélgessen velük, amíg gyermeke készülődik. Engedje meg gyermekének, hogy elhívhassa a barátait az otthonukba. Ön is nyugodtabb, ha a fiatalok szem előtt vannak, megéri azt a plusz erőbefektetést vagy azt a némi kellemetlenséget, amit a hangos zene vagy a gyerekricsaj jelenthet.

Legyen mindig képben!

Ha a tini elmegy otthonról a barátaival, mindig tudjon arról, hogy hova megy, kikkel találkozik, és meddig marad. Ha valamelyik barátjához megy bulizni, csak úgy engedje el, ha tudja a pontos címet és van egy telefonszám, amin bármikor elérheti. Még a buli előtt telefonáljon oda, hogy meggyőződhessen arról, lesz-e ott felelősségteljes felnőtt személy, aki vigyáz a fiatalokra. Kérdezze meg az illetőt, hogy ki ő, családtag, barát, hány éves, lesznek-e nagykorúak, lesz-e alkohol az adott bulin, és hogy mikorra tervezik a parti végét! Ha bizonytalan abban, hogy a gyermeke bizonságban lenne a buliban, akkor inkább ne engedje el a gyermekét, még akkor sem, ha tudja, hogy ezért gyermeke dühös lesz. A lényeg, hogy biztonságban tudja őt. Ajánljon fel helyette más alternatívát, például meghívhatja a barátait az otthonukba, vagy elmehet moziba velük.

Ha Önnek nem tetszenek a gyermeke barátai

Először azt kell kiderítenie, hogy mi az Ön aggodalmának vagy nemtetszésének az alapja. Miért tartja gyanúsnak az adott barátot (barátokat)? Senkit se utasítson el pusztán azért, mert valamiben más, mint a többiek. Ne legyen előítéletes a gyerekekkel (legyen az más bőrszín, vallás, társadalmi háttér, öltözködés, stílus, stb), és ezt az elvet tanítsa meg a gyermekének is. Legyen büszke a gyermekére, és dicsérje meg, ha ezt a gyakorlatban is alkalmazza!

Az teljesen helyén való, ha távol tartja a kamasztól az olyan barátokat, akik erősen szélsőségesek, olyasmiket művelnek, melyek potenciális veszélyt jelenthetnek a gyermekére (alkohol, drog, cigi, szexuális élet). A gyerekek nagy része megpróbál mindenáron az általa választott közösség tagjává válni, és alkalmazkodni az ott kialakult szokásokhoz - ez azonban kockázatos lehet. Veszélyeztethetik a saját testi épségüket, egészségüket, és akár a törvénnyel is szembekerülhetnek, így jövőjüket is kockáztathatják egy-egy meggondolatlan cselekedettel. Ne hagyja, hogy gyermeke rossz útra tévedjen!

A direkt tiltás azonban csak ronthat a helyzeten (hazudhat, vagy direkt átverheti Önt). Helyette mondja el gyermekével, hogy miért nem tartja helyesnek, ha az adott személyekkel barátkozik. Például, ha a kamasz megígéri, hogy a barátaival ellentétben ő nem fog dohányozni, és azt be is tartja, akkor nincs semmi akadálya, hogy elengedje a barátaival (ha azonban megszegi az egyezséget, akkor jöhet a büntetés és a tiltás). Éreztesse gyermekével, hogy Önre bármikor számíthat, és hogy csak a legjobbat akarja neki.

Ha mégis aggodalmai lennének a tini barátaival kapcsolatban, de nem szeretné gyermekét eltiltani tőlük, akkor keresse fel a gyermeke barátainak a szüleit, és beszélgessen el velük, tájékozódjon a családi hátterükről. Ha ez sem segít, akkor érdemes szakemberhez, gyerekpszichológushoz fordulnia.

A jó barátok nélkülözhetetlenek

A leglényegesebb azonban továbbra is az, hogy ne feledje, jó barátokra mindig szüksége van az embernek. A jó barátok jó hatással vannak egymásra, a helyes irányba terelik és segítik egymást. A barátok megértik és támogatják egymást, jó dolgokra vehetik rá egymást (helyes magaviselet, jó iskolai teljesítmény, továbbtanulás, sportolás, vagy más hasznos elfoglaltságok űzése). Végezetül ne feledje, hogy az Ön gyermeke is befolyásolhatja a társai fejlődését pozitív irányba.

(N.L. - intelihealth.com)