szülő
#Szülőknek

A tini ivászat figyelmeztető jelei

2014.10.16.
1 perces olvasási idő

A mai kamaszok életében az alkohol igen nagy szerepet játszik. A gyakori problémák és az éjszakai bulizások nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy minél előbb kipróbálják az alkoholt.

Lehet, hogy gyermekének alkoholproblémái vannak?

A legtöbb szülő azt szeretné, hogy gyermeke egyáltalán ne fogyasszon alkoholt. Azonban fel kell készülnie arra az esetre is, amikor kiderül, hogy mégis iszik a kamasz. Akár alkohollal kapcsolatos problémái is lehetnek a tininek, beleértve, - de nem kizárólagosan - az alkohol okozta függőséget (vagy azért iszik, mert problémái vannak, vagy problémái vannak, mert iszik). Nem szabad azonban túlreagálni a dolgot, de félvállról venni sem ajánlatos. Az alkohol nem játék, ha az alkoholizálás jeleit veszi észre gyermekén, akkor ideje cselekednie.

Nehéz megtalálni a szülő számára a helyes megoldást, mert nagyon könnyen elcsúszhat a rossz irányba, ha a gyermekét érintő negatív dolgokról van szó. Még ha jó szándék vezérli is a cselekedeteit, akkor is rossz vége lehet a meggondolatlan beavatkozásnak.

Nagyon fontos, hogy odafigyeljen gyermekére, elővigyázatos legyen vele, és sokat beszélgessen vele, hogy ne alakuljon ki nála olyan probléma, amit az alkohollal akar megoldani, vagy ne az alkoholt tekintse megoldásnak a problémáira nézve. Ne feledje, hogy Ön sem tévedhetetlen! Ha úgy látja, hogy patthelyzet alakult ki, fújjon visszavonulót, tervezzen újra, és egy alkalmasabb időpontban próbálja meg ismét a beszélgetést!

Most 7 olyan figyelmeztető jel kerül ismertetésre, melyek alapján gyanítható, hogy a tininek alkoholproblémái vannak.

  • Hangulatingadozások: egyszer csak lobbanékony, irritált, másszor pedig visszahúzódó, lehangolt, védekező állást vesz fel.
  • Iskolai/tanulmányi problémák: hanyagolja az óráit, sok az igazolatlan hiányzása, rossz érdemjegyek, gyakran kell fegyelmezni, viselkedése nem megfelelő.
  • Lázadozik mindenféle szabály és megkötés ellen, főleg a megszokott családi normákat nem hajlandó betartani.
  • Hirtelen megváltozik a baráti társasága (minden ok nélkül), és azokat nem hajlandó bemutatni a szülőknek.
  • Teljes érdektelenség: hanyag megjelenés, nem érdeklik az addig fontosnak tartott dolgok, általános lehangoltság, alacsony energiaszint jellemzi.
  • Alkoholt vagy üres alkoholos üveget talál a tini szobájában, táskájában, a dolgai között elrejtve, vagy érződik rajta az alkoholszag.
  • Fizikai, vagy mentális problémák: memóriazavar, gyenge koncentrációs készség, bevérzett szemek, koordinációs zavar, elmosódott beszéd.

Tapasztalt már ehhez hasonlókat gyermekénél?

Ha igen, akkor ideje segíteni neki. Ha alkoholproblémája van a gyermekének, akkor az egyetlen jó megoldás az idejében történő beavatkozás. Az időben történő segítség, még visszatérítheti az eltévelyedet tinit a helyes útra, és kiegyensúlyozott, egészséges, boldog felnőtt ember válhat belőle. Mindehhez csak az Ön éberségére, odafigyelésére, és segítségére van szüksége.

(N. L., parentingteens.about.com)