dohány
#Szülőknek

Beszélgetés a dohányzásról a gyerekkel

2015.10.02.
2 perces olvasási idő

„A minap megláttam a 11 éves lányomat, hogy néhány társával együtt szívják-fújják a cigarettát. Semmit nem fognak fel ezen szerek egészségre gyakorolt káros hatásairól?”

A legtöbb dohányos már 18 éves kora előtt füstöl. Miért cigizik annyi gyerek, és mit tud tenni a szülő ez ellen?

Beszéljen gyermekével a dohányzás egészségügyi kockázatairól!

De ne támadja le gyermekét, ne ordibáljon vele, ne alázza meg, ne fenyegetőzzön! Higgadtan üljön le vele, és legyen ez a beszélgetés egy párbeszéd. Ne csak Ön szónokoljon, hagyja, hogy gyermeke is beszéljen! Kérdezze meg tőle, hogy mit gondol a cigarettáról, mit hallott róla. Ha a tudása e téren hiányos, akkor mondja el a szükséges információkat gyermekének! Gondoskodjon arról, hogy a beszélgetés során a gyermeke ne érezze magát kényelmetlenül, tegye felszabadulttá, könnyeddé a légkört. Hagyja, hogy gyermeke saját maga szűrje le a következtetést a dohányzással kapcsolatban, persze az Ön segítségével!cigi

Segítse gyermekét a jó döntés meghozatalában!

Magyarázza el gyermekének, hogy milynen előnyökkel jár, ha nem dohányzik. Például tovább élhet, megelőzhet sok betegséget, nem lesz büdös a lehelete, a ruhája, a haja, a bőre, nem sárgulnak be a fogai, ami egy randin például nagyon jól jöhet. Ha az Ön gyermeke nem dohányzik, akkor dicsérje meg! Mondja azt neki, hogy büszke rá, amiért nem dohányzik! Ha az Ön gyermeke szeret sportolni, akkor kevés az esély arra, hogy rá fog gyújtani.

Ne parancsolgasson gyermekének!

Egy gyermekpszichiáter szerint azzal nem tanul a gyermek önkontrollt, ha a szülő csóválja a fejét. A tiltott gyümölcs mindig édesebb. Próbálja meg a gyermekét nem letiltani a dohányzásról és megbüntetni, ha rajtakapta vagy megérezte rajta, hanem soroljon fel neki ész érveket a cigaretta ellen. Gyermeke hadd jöjjön rá magától, hogy a cigi nem jó, és nem is kell neki!

Mutasson rá a dohányzás negatív fizikai hatásaira!

Ha elmondja gyermekének, hogy a dohányzás rákbetegséghez, szív- és érrendszeri problémához vezethet, előfordulhat, hogy a gyermeke nem is törődik vele mondván, hogy hol van az még. De amikor elmondja neki, hogy a cigaretta ráncossá teheti a bőrt, rossz leheletet, sárga fogakat és körmöket eredményezhet - lehet, hogy ezen már elgondolkodik a gyermeke. A dohányosok mindig idősebbnek néznek ki a korukhoz képest.

Beszéljen neki a nikotin függőségről!

A dohányipar minden évben rengeteg pénzt költ arra, hogy termékeiket még vonzóbbá tegye. A dohányipar az emberek nikotin-függőségét kihasználva tesznek szert óriási vagyonokra. A nikotinra nagyon hamar rá lehet szokni. Később már a szervezet követelni fogja. Magyarázza el gyermekének, hogy ha most rászokik, később, amikor már felelős felnőtt lesz és le akar szokni, nagyon nehéz lesz, és átkozni fogja azt a pillanatot, amikor annak idején rászokott.

Ne hagyja, hogy a gyermek olyan filmet nézzen, amelyben sokat dohányoznak!

Ez a régi filmekre inkább jellemző, mint a maiakra. Ma már, ha valamely szereplő rágyújt a filmvásznon, a többi karakter rosszallóan néz rá és próbálja leszoktatni. Kutatók szerint a fiatalok, ha látják, hogy a kedvenc színészük dohányzik a filmvásznon, vagy a való életben paparazzik lencsevégre kapják, ő is rágyújt, mondván, ha ő is, akkor én is.

Szeresse gyermekét!

Segítsen neki felnőni, hogy felnőtt korára magabiztos, optimista, kedves, megbízható, és felelős emberré váljon! Azok a fiatal felnőttek, akik bizonytalanok, pesszimisták, dühösek, megbízhatatlanok, reményvesztettek, azok valószínűbb, hogy rágyújtanak.

Legyen Ön a gyermeke számára a jó példakép!

Azok a gyerekek, akik pozitív szülői mintát látnak maguk előtt, tehát két nem dohányzó, életvidám szülőt, nagy valószínűséggel maguk is olyanok lesznek.

(M. T., lifegoesstrong.com)