szelfi
#Szülőknek

A tinik és a szelfik - amit a szülőknek tudnia kell

2019.07.11.
1 perces olvasási idő

A szelfiket, azaz önarcképeket rengeteg tini osztja meg különböző közösségi oldalakon. Ártalmatlannak tűnhet, ám rengeteg probléma felmerül a szelfikkel kapcsolatban, amit minden szülőnek tudnia kell.

Szelfik és önértékelés

A tinik megosztják fényképüket Facebookon, Instagramon, majd várják a többiek reakcióját. Sajnos nagyon sok gyereknek mások véleményétől függ az önértékelése. Ha pozitív kommenteket kap, akkor jól érzi majd magát, ha kevés a reakció, akkor rosszul. Néhány tini túl messzire megy a szelfik készítésekor, főleg azok, akik valamilyen mentális zavarban szenvednek. Sokan egész nap képesek szelfiket készíteni, hogy elérjék a tökéletes képet, amivel elismerést nyerhetnek társaiktól. Sajnos ez túl messzire mehet és befolyásolhatja a tini szociális életét és tanulmányait is. 2014-ben Angliában egy szelfi-függő srácról írtak, aki lógott az iskolából, hogy egész nap szelfiket készíthessen magáról. A fiú végül öngyilkos lett.

Szelfik és hírnév

Habár nem jellemző, hogy függővé válnának a tinik, mégis sok veszélye van a szelfik készítésének. Ha nem elővigyázatosak azokkal a képekkel, amiket megosztanak a közösségi oldalakon, lerombolhatja hírnevüket. Gyakran alulöltözött képeket osztanak meg magukról, s legtöbbször annak sincsenek tudatában, hogy ha csak egy vagy két embernek küldik el, már akkor is veszélyben vannak, hiszen az a kép bármikor felkerülhet bárhova. Még akkor is, ha csak a barátjának küldi el, talán az megosztja az ő haverjaival, esetleg egy szakítás esetén bosszút áll és felteszi az internetre.

A fizikai veszélyek

Sajnos a tinik egyre gyakrabban osztanak meg olyan képeket, aminek valami esemény zajlik a hátterében. Égő épületek előtt, vízesések alatt pózolnak, különböző trükköket próbálnak elsajátítani. Nincsenek tisztában a veszélyekkel, s látva társaik képeit, ők is ugyanolyan veszélyes dolgokat akarnak tenni.

Beszélj gyermekeddel a szelfikről

A szelfik készítése nagyon jó módja lehet az önkifejezésnek, azonban gyermekednek tudnia kell, mit illik és mit nem, valamint tisztában kell lennie a problémákkal, amiket ez a tevékenység okozhat. Figyelj oda, hogy gyermeked milyen és mennyi szelfit készít magáról. Habár nincs olyan kötött mennyiség, amire azt lehet mondani, hogy káros, figyelj oda arra is, hogy a képkészítés ne avatkozzon bele gyermeked való életébe. A probléma akkor lép fel, amikor gyermeked már kevesebbet van barátaival vagy nehezebb rávenni feladatok elvégzésére, mert túl elfoglalt a szelfik megosztásával. Beszéljetek gyakrabban ennek a veszélyéről. Kérdezd meg a közösségi oldalakról és kérd ki a véleményét a többi, szelfiket megosztó emberről is. Tájékoztasd őt, hogy ezek a képek igenis befolyásolhatják a jövőjét mind a munkahely, mind a főiskolai jelentkezést illetően.

(KamaszPanasz – K.F.)