internet
#Lélek

A tinik kivetkőznek magukból a közösségi médiában

2011.11.15.
1 perces olvasási idő

A megkérdezettek 88%-a azt állítja, hogy vannak olyanok, akik csak azért lépnek fel a közösségi oldalakra, hogy másokat bántsanak. A fiatalok 15%-a számolt be arról, hogy zaklatták, bántották már őket a neten keresztül.

Az adatok a „Tinik, barátságosság és könyörtelenség a közösségi oldalakon” elnevezésű kutatási projektből származnak. Ennek keretében a tiniket hét csoportra bontva vizsgálták. A kérdőíves adatgyűjtés során 799, 12-17 év közötti kamasz és azok szüleinek válaszaira alapozták megállapításaikat a felmérést végzők.

Az indíttatást az adta, hogy manapság igen széleskörűen elterjedt a közösségi oldalak használata, az azokon keresztüli kapcsolattartás megszokottá, mindennapossá vált a fiatalok körében. Nem csoda, hiszen az érintett korosztály 95%-a aktívan internetezik és ebből 80% látogatja napi rendszerességgel a különféle közösségi oldalakat.cyber zaklatás

Amikor a rossz online magatartást vizsgálták, a felmérésben a tinik 80%-a azt a választ adta, hogy védték már meg társukat a netes bántalmazástól/zaklatástól, valamint 79% nyilatkozta azt, hogy szólt már rá másik gyerekre, hogy álljon le a közösségi oldalon tanúsított agresszióval. Ennek ellenére sajnos vannak, akik inkább bekapcsolódnak a zaklatásba, a tinik 21%-a tesz így.

A közösségi oldalak új teret hoztak létre, ahol a fiatalok egymással érintkezhetnek, azonban az ott tanúsított magatartásukra az önzetlenség és a kegyetlenkedés érdekes keveréke jellemző. Sok tini számára az online élet izgalmas és érdekes, valamint számtalan lehetőséggel kecsegtet, de emellett a többség már megtapasztalta az ilyen oldalak sötét mivoltát is.

A jelentés szerint a legtöbb tinit (86%) ellátják a megfelelő tanácsokkal a biztonságos netezést illetően, leginkább a szüleik figyelmeztetik őket arra, hogyan használják biztonságosan és felelősségteljesen a netet, míg 70% számolt be arról, hogy más felnőttektől (leginkább tanárok) is kaptak hasznos tanácsokat az online viselkedést illetően.

A kérdőívek értékelése során az is kiderült, hogy a szülők játszották a legnagyobb szerepet abban, hogy a gyerekeik milyen szokásokat, viselkedésmintákat sajátítanak el, visznek tovább, mi a helyes vagy helytelen a világhálón és mobilhasználat során.

Ugyanakkor a megkérdezettek 18%-a szerint senki sem befolyásolta őket abban, hogy hogyan viselkedjenek, amikor fellépnek a netre.

(N. L., Los Angeles Times)