internet
#Szülőknek

Internetes zaklatás, csúfolódás

2023.04.03.
2 perces olvasási idő

Csúfolódó, másokat megalázó lányok és fiúk mindig is voltak, ám most az internet egy teljesen új helyet ad nekik. Ahogy a „való életben”, úgy az online világban is szörnyű következményekkel járhat a csúfolódás.

Nem könnyű azonban eldönteni, mikor érdemes egy szülőnek közbelépni. Először is, a gyermekek máshogy használják az internetet. Folyamatosan be vannak jelentkezve Facebookra, Instagramra, üzeneteket küldenek egymásnak, egész nap elérhető nekik a net. Még egy email vagy hangüzenet is túl ósdinak számít nekik, ami valósággal rémisztő. Ennek ellenére érdemes figyelemmel kísérni gyermekünk életét az online világban is, hiszen sok veszélytől megvédhetjük őket. Íme, néhány tanács.

Mi is ez valójában?

Az internetes csúfolódás tulajdonképpen a másik fenyegetése, zaklatása, zavarba ejtése interneten keresztül, ami főleg fiatal körökben terjedt el. Néha könnyű elkapni a tettest, van, hogy a gyerekek megmutatnak egy gonosz, zaklató kommentet, üzenetet, vagy észreveszik, hogy egy külön profilt csináltak a zaklatásra. Sajnos nem minden esetben ilyen egyszerű a dolog.

Történhet a dolog véletlenül is, hiszen minden ember más stílusban ír. Ami valakinek vicces, másnak fájdalmas lehet. Akárhogy is, ha többször fordul elő a dolog, akkor nem lehet véletlen. Sok gyerek nem meri bevallani, hogy zaklatták őt interneten keresztül, a statisztikák viszont ijesztően tükrözik, hányan is szenvednek ettől a problémától.

Hatásai

Mivel most már nem csak az iskola falai között vagy az utcán csúfolódnak a diákok, az a személy, akit zaklatnak, a nap 24 órájában fenyegetve érzi magát, hiszen nem tud elmenekülni. Amíg hozzáférésük van a gyermekeknek az internethez, mobilhoz stb., veszélyben vannak.

Súlyos, hosszú távú következményei lehetnek ennek. Szorongás, depresszió, sajnos extrém esetben öngyilkosságról is hallottunk már. Ezek a csúfolt személyre és a csúfolódóra is értendőek. A büntetés általában kitiltással, kicsapással jár, néhány helyzetben komolyabb az ügy és bűncselekménynek minősül.

A zaklatás jelei

Sok gyermek szégyelli bevallani a szüleinek a zaklatást. Sok jelből tudunk azonban következtetni erre:

  • Gyermekünk zavart, dühös miután az internetet használta
  • Titkolózások
  • Visszavonul a barátoktól, családi élettől
  • Kerüli az iskolát, baráti összejöveteleket
  • Romlanak a jegyei
  • Változik a hangulata, viselkedése, alvási szokásai, étkezése
  • Nem akarja használni az internetet vagy telefont
  • Rögtön ideges lesz, ha kap egy üzenetet
  • Kerüli a beszélgetési témákat az internetről, üzenetváltásról

Hogyan tudnak a szülők segíteni?

Ha úgy gondolod, hogy a te gyermekedet is zaklatják és be is bizonyosodik, nyugtasd meg őt. Mesélj egy-két csúfolódós sztorit gyermekkorodról, hogy kevésbé érezze magát egyedül. Mondd el gyermekednek, hogy ez nem az ő hibája, ez csak a zaklatót minősíti, és ki fogtok találni valami megoldást. Értesíteni kell az osztályfőnököt, igazgatót, hiszen sok iskolai szabályzat szól erről a dologról. De bármit is teszel, beszéld meg előbb gyermekeddel, hogy ne csinálj olyat, amitől kellemetlenebbül érezné magát.

Mondd el gyermekednek, hogy a zaklatásra nem szabad reagálni, hiszen az csak olaj a tűzre, de mindenképpen meg kell tartani az ilyen üzeneteket, képeket, leveleket, hiszen később bizonyítékként szolgálnak majd a szülők, az igazgatóság, esetleg a rendőrség előtt is. Érdemes lementeni, képernyőfelvételeket készíteni róluk.

Amiket még ki lehet próbálni

  • A zaklató online letiltása
  • Mérsékeld az internetes hozzáférést
  • Nagyjából ismerd meg gyermeked online világát: Kövesd gyermeked online, de semmiképpen ne hozd zavarba azzal, hogy kommentelsz a képei alá, vagy az üzenőfalára írogatsz
  • Tanítsd meg őket, hogyan védhetik meg magukat online (nem adhatja meg a telefonszámát vagy címét, erős jelszavakat kell használnia)

Ha a te gyermeked zaklat másokat

Erre rájönni bizony nem lehet könnyű. Fontos, hogy ha észreveszed a problémát, ne várd, hogy majd magától el fog múlni. Beszélj gyermekeddel azokról a negatív hatásokról, amik másokat érhetnek emiatt. Ami talán neki vicces, az könnyen felzaklathat másokat és súlyos következményei lehetnek.

A zaklatás és csúfolódás semmilyen körülmények között nem elfogadható. Emlékeztesd gyermeked, hogy a mobil, az internet, tablet stb. mind kiváltság, és amíg nem javul a viselkedése, megvonhatod ezeket tőle. Érdemes beszélni a tanárokkal, szakemberekkel is azokról a dolgokról, amik idáig vezethettek. Lehet, hogy egy kis segítséggel gyermeked könnyebben megbirkózna a stresszel, fájdalommal, haraggal, ami benne van.

És a végén, ami a legfontosabb: mutass te is jó példát az online világban való biztonságos viselkedésre és tanítsd meg gyermeked annak veszélyeire.

(KamaszPanasz – K.F.)