fiú
#Vágyak

Kiből lesz szexuális zaklató?

2024.01.30.
1 perces olvasási idő

A nemi erőszakot elkövetők ugyanúgy néznek ki, mint mi, úgy öltözködnek, ugyanúgy buliznak, és ugyanúgy esznek. Gyakran a tetteik hátterében a magasabbrendűség érzékeltetése, az uralkodás, a másik legyőzésének érzése és egyéb hasonló dolgok állnak.

Bár tény és való, hogy a nemi erőszakot elkövető emberek nagy része férfi, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy minden férfi potenciális elkövető lenne. A nemi erőszakkal kapcsolatos bűntények áldozatai pedig nagyrészt nők, de persze nem minden nő válik áldozattá.

Kik lehetnek szexuális zaklatók?

Nemcsak a férfiak képesek nemi erőszakot elkövetni, ugyanúgy a nők is megtehetik, csak egészen egyszerűen ez sokkal ritkább. Nekik is lehetnek követeléseik és vágyaik, ezért fontos, hogy mindig 100%-ig legyünk biztosak abban, hogy mindkét fél szeretné a szexet.

Sokan nem tudják elképzelni, hogy kik lehetnek az elkövetők. Nem tudják elképzelni, hogy milyen ember válhat zaklatóvá. Azonban a többségük itt él közöttünk, a közvetlen környezetünkben: volt barát, közeli ismerős, szomszéd, esetleg családtag. Éppen ezért mindig légy óvatos, és ha bármi olyat tapasztalsz, ami megrémít, mindenképp szólj a szüleidnek, kérj segítséget!

Nem tudják vagy nem akarják tudni, hogy mit tesznek?

Ha tudjuk valakiről, hogy megerőszakolták, fontos tudnunk azt is, hogy őt kényszerítették, ha pedig tudjuk valakiről, hogy elkövető, róla tudnunk kell azt is, hogy számára ez nem csak a szexről szólt. Az elkövetők nagy része nem tartja magát zaklatónak, úgy gondolja, hogy az általuk véghezvitt tett kívül esik a szexuális zaklatás definícióján. A zaklatók nagy része pszichológiai problémákkal küzd, ami miatt kezelésre szorulnak.

Módszerek széles skálája

A legnehezebb dolog, hogy időben felismerjük azt, ha zaklatnak bennünket. A zaklatók általában nem támadják le azonnal az áldozatukat, lehet, hogy előtte elviszik vacsorázni vagy moziba, ám az eszközeik tárháza kifogyhatatlan. A legtöbb támadó bebiztosítja magát alibivel is.

A hirtelen, egymás után történő események miatt az áldozatok nagyon nehezen fogják fel, hogy ki és miért teszi azt velük, amit. Az áldozat sokkot kaphat, ami tovább nehezíti az elkövető utáni nyomozást, hisz ez emlékezetkieséssel és zavart beszéddel járhat.

Az áldozatok többnyire ismerik támadójukat

A legtöbb esetben az áldozatok többsége mégis meg tudja mondani, ki volt az elkövető. Talán éppen azért, mert ismeri. Leggyakrabban barátok, volt barátok, tanárok, a család ismerősei, vagy a család tagja a zaklatók. A Washingtoni Nemzetközi Igazságügyi Intézmény kimutatta, hogy 10-ből 8 áldozat ismeri a támadóját.

(KamaszPanasz - Cs.B.)