nemi erőszak
#Vágyak

A nemi erőszak eredete

2009.08.25.
2 perces olvasási idő

Joanna Bourke professzor, aki a „Nemi erőszak történelme 1860-tól napjainkig” szerzője elmondta, hogy nem talált bizonyítékot arra, hogy bármiféle természetes vagy normális oka lenne a nemi erőszaknak. Szerinte egyértelműen a társadalmi nyomás, a külső elvárásoknak való megfelelési kényszer viszi rá az elkövetőt bűntényre, azért, hogy megmutassa felsőbbrendűségét.

Amikor valakitől azt hallod, hogy „ó, milyenek ezek a férfiak” és szexuális zaklatás a téma, akkor ki kell javítanod, ugyanis nem a férfiak ilyenek, hanem azok, akik úgy döntenek, hogy ilyenek legyenek!

Honnan ered a nemi erőszak?

Ha azon gondolkodsz, hogy vajon hol kezdődött a nemi erőszak, akkor sajnos nem tudunk megfelelő választ adni rá. Nem lehet behatárolni térben és időben. Elég kevés tudós-író foglalkozott a nemi erőszak történelmével, sokkal inkább írnak szakkönyveket az ágazataikról, vagy az elkövetőkről. Ezt nem lehet évvel behatárolni, valószínűleg az emberi élet kezdetei óta jelen van.

A háborúk áldozatai

A nemi erőszak talán a katonáktól gyökeredzik, ugyanis alá fölé rendeltségi viszony van, és háborúk során több feljegyzés is készült arról, hogy megerőszakoltak valakit. Majdnem százezer nőt erőszakoltak meg a koreai háború alatt. A második világháború után pedig több ezret kényszerítettek prostitúcióra, és több milliót erőszakoltak meg katonák.

Amíg viszont azt gondolnánk, hogy a Holokauszt alatt mennyi nőt erőszakoltak meg tévedünk, ez alatt az idő alatt ugyanis, a nácik szinte alig követtek el nemi erőszakot. Az oka a faji megkülönböztetés. A rasszizmus miatt, ugyanis a zsidókat nem nézték embernek, és nem szerették volna, ha a „fajtájuk” keveredne.A nemi erőszak

De sajnos így is sok zsidó nőt erőszakoltak meg a gettókban, a különböző táborokban. Néhány nőt kísérleti alanynak használtak fel. Dr. Hermann Steive például olyan szörnyűségeket vizsgált, amely épeszű embernek eszébe sem jut. Az őrökkel megerőszakoltatott egy nőt, majd a gázkamrába küldte megölni. Ezután visszahozatta, hogy felboncolja, és megnézze, tudnak-e stresszt kezelni a reproduktív rendszerek (a megerőszakolást használta stressz faktorként). Mindezek után pedig habozás és bocsánatkérés nélkül kiadta a tanulmányát. Hátborzongató.

A bosnyák háború alatt több tízezer nőt és lányt erőszakoltak meg, ugyanis előírták, hogy növelni kell a bosnyákok számát, így tulajdonképpen szabadon lehetett megerőszakolni szinte bárkit.

Egy ENSZ jelentés szerint, Ruandában egy nemrégiben bekövetkezett polgárháború alatt körülbelül 500 000 nőt erőszakoltak, és/vagy csonkítottak meg, majd pedig megölték őket. Sajnos a bandával történő nemi erőszak a háborúk alatt szinte mindennapos. Szinte ugyanazon forgatókönyv szerint egyetlen nőt 80-an erőszakoltak meg.

A háborúk alatt kitűnő példákat láthatunk a férfiak viselkedésére, és arra, hogy meg akarják mutatni erejüket, nagyságukat. Gyakran a háborúban az erőszakot elkövető katonáknak mondták, hogy erősek voltak és megmutatták a világnak, hogy ők milyen férfiasak, de ezek a katonák itt is, mint a háború többi részén parancsot hajtottak végre, ami a férfiak feljebbvalóságát hirdette. De valójában ezek a parancsok, amelyeket emberek egy kis csoportjával hajtattak végre, nem az erősséget, hanem a vezetők gyengeségét mutatja.

Szóval kicsit visszatérve a történelemre, a nemi erőszakot elkövető emberek egy része úgy gondolta, hogy neki az áldozata tartozik. Ezért követte el a bűncselekményt. Sajnos akárhogy is nézzük, a nemi erőszakra mindig lesz indok, és mindig is volt.

Ősi kultúrák szokásai

Több ősi társadalomban megfigyelhetjük a mennyasszony-rablás történetét. Ahhoz, hogy feleséget szerezzen, el kellett rabolni a mennyasszonyt, meg kellett erőszakolnia és utána összeházasodhatott vele. Sok társadalomban ezt nemhogy bűnként, hanem hősies tettként vélték. Ezután a férfi „tulajdonát” képezte a nő. Ezért is lehet, hogy sok elkövető tulajdonként kezeli az áldozatait.

Sok kultúrában tulajdonképpen az apától, vagy a férjtől kellett elrabolni a nőt. Hiszen ők „birtokolták” addig. Megdöbbentő ősi törvényeket találtak. Ugyanis ha valaki megerőszakolt egy nőt, kötelező volt feleségül venni őt. Tulajdonképpen így a nőt a megerőszakolás után elzálogosították, és a tulajdonjogot az elkövetőnek adták. Aki ha meg volt vele elégedve, naponta megerőszakolhatta, és ez mindaddig rendben volt, amíg ő a tulajdonába tartozott.

Csak nemrég bűncselekmény

És, ahogy ma tudjuk, hogy a nemi erőszak bűncselekmény, az nem is olyan régóta létezik. Az 1960-as években kezdtek el harcolni a nők az egyenjogúságért. Nos, valahonnan innen lehet számolni, a szexuális bűntényeket ténylegesen. Ezek előtt ugyanis elfogadott volt mindez.

A 60-as években kezdtek el különböző traumakezelő osztályokat létrehozni, és különböző lelki segély szolgálatokat nyitni. Amerikában az első házasságon belüli nemi erőszak törvényt, először olyan férfire alkalmazták, aki a feleségét a tulajdonának tekintette, bár elítélték, de az ítélet csak 1976-ban hajtották végre.

(folytatjuk)

(Cs B.)