internet
#Szülőknek

A virtuális világ veszélyei

2014.11.05.
2 perces olvasási idő

Az internetes kommunikáció nagyon elterjedt a tinédzserek körében. Új embereket is megismerhetnek általa. De biztonságos ez? A gyerekeket figyelmeztetni kell arra, hogy a világhálón mely adatokat szabad közzétenniük, és melyeket nem.

Menjünk vissza egy kicsit az időben: az 1990-as évek elején, este, vacsora után, ha a tizenéves gyermek magánéletre vágyott, akkor vezetékes telefonon felhívta valamelyik barátját.

Miről beszélgettek? Iskola, ruha, divat, osztálytársak, minden olyasmiről, amiről a mai fiatalok beszélgetnek a XXI. században. Az egyetlen különbség, hogy mindezt nem vezetékes telefonon teszik, hanem SMS-ben, e-mail-ben, chat-en vagy valamelyik közösségi oldalon keresztül teszik, ahol már fényképet is tudnak küldeni egymásnak, nem csak szöveget.

Milyen képeket tölt fel magáról a gyerekem, kinek küldi el az e-mailjeit? Meg kellene nézni a privát levelezését, de hogyan is működik az a program? Biztosan sok szülő ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel magának nap, mint nap.

Ne kémkedjen, beszélgessen!

Leskelődés helyett inkább beszéljen gyermekével! A fiatalokat racionális fejjel és eltökélten kell navigálni, hiszen a naivitásukból adódóan olyan képeket vagy információkat is megoszthatnak másokkal, amelyek később sok gondot okzohatnak nekik és bajba sodorhatják őket. Meg kell tanítani a fiataloknak az internet felelősségteljes használatát.számítógépezés

A mai felgyorsult világban nagyon gyorsan fejlődik a technika. A szülők szinte nem is tudnak lépést tartani vele. De a gyereknevelésnek még mindig a megfontoltság, a tisztelet, a bizalom és a kedvesség az alappillére!

Nagyon fontos a bizalmi kapcsolat kialakítása. Alakítson ki gyermekével erős köteléket már kiskorától kezdve. Beszélgessen vele az életről, az internetről, annak veszélyeiről és minden olyan témáról, amely a gyermekét érinti. Buzdítsa arra, hogy merjen kérdezni Öntől.

Lehet, hogy gyermeke nem is tudja, milyen veszélyek leselkedhetnek rá a világhálón keresztül. Ezért van Ön, hogy elmondja neki.

Fontos az is, hogy ha gyermeke valami rosszat tett, azt ne reagálja túl. Ne ordítsa le a fejét, hanem szépen, higgadtan beszéljék meg, hogy ezt most miért nem kellett volna elkövetnie, mi volt benne a rossz, és hogyan lehet jóvátenni a hibát!

Három szabály a szülőknek

  • „Gondolkozz, mielőtt elküldöd azt az e-mailt.” Tanítsa meg gyermekének, hogy mielőtt elküldi az e-mail-t bárkinek is, olvassa át egyszer. Ha valami olyat talál benne, amit az illető szemébe nem merne megmondani, azt törölje ki. Ne írjon le olyat, amit később megbánhat.
  • Mivel a szülők féltik gyermeküket, néha hajlamosak túlságosan is aggódni értük. Nem szabad túlzásba esni, mert az csak felbosszantja a gyermekét, és később előfordulhat, hogy semmit sem fog elmondani Önnek. Pozitív kapcsolatot kell kialakítania gyermekével.
  • Ha gyermeke olyan üzenetet kap, amely szexuálisan zaklatja őt, álljon mellé! A gyerek egymaga nem tud szembe nézni a problémával, ezért maximálisan védje meg őt. Ehhez szintén a fentebb említett bizalmi kapcsolat kialakítása szükséges, hogy a gyermeke ne féljen Önhöz odamenni és segítséget kérni.

(KamaszPanasz - M. T., webmd.com)