menstruáció
#Testi problémák

Teherbe eshetsz a menstruáció alatti szextől?

2023.09.17.
2 perces olvasási idő

Ha éppen azon vagy, hogy teherbe ess, vagy éppen azon, hogy még véletlenül se sikerüljön be egy nem kívánt gyerek, akkor nagyon fontos követni a ciklusodat. Ezáltal számon tudod tartani a legtermékenyebb napjaidat, amikor a legegyszerűbben eshetsz teherbe.

Egy általános termékenységi mítosz, hogy a nők menstruációjuk ideje alatt nem lehetnek terhesek. Míg az esély a terhességre alacsonyabb, mint más napokon, nem egyenlő a nullával. Ebben a cikkben részletesen olvashatsz mindenről, amit a termékenységről, illetve a menstruáció alatti szexről tudnod kell.

Hogyan történik a megtermékenyítés?

A teherbe esésre való képesség csodálatos. Arra van hozzá szükség, hogy egy hím spermium és egy női petesejt találkozzanak. Amint a petefészekből kikerül egy petesejt, a sejt csupán 12-24 óráig van életben. A hím spermium 3 napig képes életben maradni.

Ovulációról akkor lehet beszélni, amikor a petefészek kiereszt egy petesejtet megtermékenyítés céljából. Az ovuláció a ciklus félideje tájékán történik meg, tehát a 14. nap körül, nyilván egyéni eltérések ebben lehetnek. Néhány nőnek hosszabb, megközelítőleg 35 napos ciklusa van. Ez esetben az ovuláció a 21. napon megy végbe. Rövidebb, 21 napból álló ciklus esetén az ovuláció a 7. nap környékére tehető.

Hogyan eshet teherbe egy nő menstruáció alatt?

Egyszerűen összetéveszthető a vaginális vérzés a menstruáció kezdetével. Előfordulhat, hogy azért vérzel, mert éppen akkor vagy a legtermékenyebb fázisodban. Ezt könnyedén össze lehet keverni a menzesz kezdetével, és az ez idő alatti védekezés nélküli szex drasztikusan növelheti a teherbe esés kockázatát.

Egy átlagos nőnek a ciklusa körülbelül 28-30 napig tart. Ez azt jelenti, hogy ha menstruáció alatt közösülsz, még egy pár napig nem fogsz ovulálni. Viszont rövidebb ciklusú nőknek nem lenne ugyanennyi idejük menstruációjuk befejezte és ovulációjuk között.

Szintén figyelembe kell venni, hogy egy hím spermium nagyjából 72 óráig tud életképes állapotban maradni a vaginában az ejakulációt követően. A menzeszed vége felé nőni fog az esély arra, hogy terhes leszel.

Ha érdeklődsz az ovulációs minták iránt, nyomon követheted, hány nap telik el két menstruációd között. Ezt mindkét esetben a menstruáció kezdetétől kell számolni. Pár hónap alatt elő tudsz hozakodni egy megközelítőleges értékkel, ami reprezentálja, mikor is vagy termékeny.

Mik az esélyek arra, hogy egy nő teherbe esik menstruáció alatt?

Annak az esélye, hogy teherbe essen egy nő a menstruációja alatt, annak függvényében változhat, milyen hosszú a ciklusa. Míg az átlagos ciklus hossz 29 napos, másoknak 20 és 40 között ingadozhat, akár még ennél is hosszabb lehet.

A valószínűség arra, hogy egy nő 1-2 nappal menstruációjának kezdetét követően teherbe essen, majdnem 0. Viszont ez a valószínűségi faktor minden egyes nappal csak növekszik.

Ezek a számok csak megközelítések, általánosítani nem lehet, ami azt jelenti, hogy egy nő sem lehet 100%-ig biztos abban, hogy nem esik teherbe a menzesze alatt.

Fogamzásgátlási elővigyázatosságok

Abban az esetben, ha teherbe szeretnél esni, a menstruáció alatti szex nem valószínű, hogy segíteni fog az áldott állapotba kerülésben, ha csak ciklusod nem rövidebb 28 napnál. De még ellenkező esetben is van rá esély, hogy terhes leszel.

Ha azon igyekszel, hogy még ne kelljen az anyaság nehézségeit a nyakadba venned, fontos, hogy kivétel nélkül minden alkalommal védekezzetek szex közben, legyen ez akár óvszer, akár fogamzásgátló tabletta használata.

Azt viszont mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a tabletták nem nyújtanak védelmet a szexuális úton terjedő betegségektől, mint a hiv, hepatitisz, herpesz, klamídia vagy szifilisz. Annak érdekében, hogy Te és partnered is a legmagasabb fokú biztonságot élvezhessétek a menstruáció alatti szex esetében is, érdemes megfontolni az óvszer használatát.

Tudtad? Sokan ilyenkor fokozottabb szexuális vágyat éreznek, vagy épp a hangulatzavarok miatt igénylik az együttlétet.

(KamaszPanasz – Gy. P., healthline.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)