menstruáció
#Testi problémák

Biztonságos a menstruáció alatti szex?

2023.10.05.
2 perces olvasási idő

Tudj meg mindent, amivel tisztában kell lenned annak érdekében, hogy biztonságban érezhesd magadat a hónap ezen részén is, miközben intim pillanatokat élsz át partnereddel.

Csupán azért, mert éppen menstruálsz, nem feltétlenül kell lemondanod a szexről. Vannak olyan nők, akik számára a ciklus alatti szexuális tevékenységek még élvezetesebbek is, mint a hónap bármely más részében.

Csökken a síkosító használatának szükségessége és néhány tanulmány kimutatta, hogy a szex enyhíteni tud a menzesszel járó fájdalmakon, például a görcsökön. Egy 2013-ban közölt tanulmány, melyet a Cephalagia végzett, azon következtetést engedte levonni, hogy a szexuális tevékenységek csökkenthetik a migrénes és a cluster fejfájást.

Carrie Coleman, a bostoni Massachussets Általános Kórház orvosa szerint a szex egy normális része az életünknek, amit minden nőnek ki kéne élveznie. Alapvetően a menstruáció alatti helyes fogamzásgátlás, illetve a szexuális úton terjedő betegségek megelőzése biztonságosabbá és élvezhetőbbé teheti az együttlétet.

Viszont a szex előtt feltétlenül szükséges, hogy megbizonyosodj arról, hogy valóban tisztában vagy a szexuális úton terjedő betegségek, egyéb fertőzések, illetve a terhesség kockázatával.

Fertőzésveszély menstruáció alatti szextől

Elengedhetetlen, hogy biztonságosan szexeljetek partnereddel, ugyanis ezen időszakban is átadhatsz nemi betegségeket, mint például a HIV vírust, amely jelen lehet a menstruációs vérben. Éppen ezen okból kifolyólag bátorítanak az orvosok mindenkit az óvszerhasználatra a kockázat csökkentésének érdekében.

Alapvetően két fő tényező van, amelyek kockázatot jelenthetnek. Bármely testnedv hordozhatja a HIV vírust vagy egyéb nemi betegségeket, és mivel a menstruációd alatt a méhnyak kissé megnyílik, ez lehetőséget ad a vírusoknak a vándorlásra.

A szervezet nyitottabb is lehet a fertőzésekre általánosságban. A vagina 3,8 és 4,5 közötti ph értéket tart fent hónap közben. Viszont menzesz ideje alatt ezen érték megnő a vér magasabb ph értékének következtében, ezáltal gombák is sokkal hamarabb képesek növekedni.

A vaginális gombásodás fertőzéses tünetei leginkább egy héttel a menstruáció előtt jelennek meg, és az ezen idő alatti közösülés növelni tudja a tüneteket. Ahhoz viszont nincs elegendő információ, hogy alá legyen támasztva az a feltételezés, miszerint a menstruáció alatti szex növeli a gombásodás rizikóját.

Szintén szót kell ejteni a rettegett húgyúti fertőzésekről is. A fent említett Dr. Coleman szerint néhány nő jobban ki van téve a húgyúti fertőzéseknek közösülés után, viszont ez valószínűleg annak tulajdonítható, hogy a baktériumok könnyebben tudnak a hólyaghoz vándorolni, ez viszont ciklustól függetlenül máskor is előfordulhat.

Terhesség kockázata menstruáció alatt

A menstruáció alatti szextől nagy valószínűséggel nem fogsz teherbe esni, ugyanis még jó pár napra vagy az ovulációtól. Viszont vannak kivételek. Ha rövidebb a ciklusod (21-24 nap) és a menzeszed vége felé létesítesz szexuális kapcsolatot, lehetséges, hogy teherbe esel, mivel a spermium 5 napig is képes életben maradni a vaginádban. Ez az időszak viszont egyértelműen nem optimális a teherbe esésre, ha éppen babáért reménykedtek pároddal.

Kisebb a szükség a vaginális síkosításra

Sokkal kevésbé valószínű, hogy extra síkosításra lenne szükségetek, ha a menzesz alatt közösültök, ugyanis a menstruációs váladékok elegendő síkosítást kínálnak. Ha mégis lenne rá szükség, akkor vedd figyelembe, hogy a víz alapú síkosítók széleskörűen elterjedtek, melyek biztonságosak mind a szexre és az óvszerre való tekintetben. Ugyanez elmondható a szilikon és hibrid síkosítókról, viszont az olaj alapúak megbonthatják az óvszert, növelve a szakadás esélyét, éppen ezért nem javasolt latex kondomok használatának esetén.

Menstruációs szex fájdalomcsillapítóként

Ha görcsöket, szomorúságot vagy depressziót érzel a hónap ezen részében, a szex segíthet. Az orgazmus endorfinokat, illetve többek között oxitocint és dopamint termel, melyek mind hozzájárulnak az említett tünetek enyhítéséhez.

Szexuális vágyak menstruáció alatt

Észreveheted magadon, hogy a hónap ezen szakában sokkal inkább ébred benned szexuális vágy és érzékenyebbé is válhatsz a hormonváltozásoknak köszönhetően. Sok nő érez vérbőséget a medencéjük táján, ami szintén egyik oka lehet az intenzív vágyaknak. De olyanok is vannak, akik számára ez az extra érzékenység kényelmetlenné teheti a közösülést ezen idő alatt. A lényeg, hogy Te és partnered mind a ketten jól érezzétek magatokat a helyzetben!

(KamaszPanasz – Gy.P., ev.your-period, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)