teherbeesés
#Testi problémák

Teherbeesés: mikor van rá legnagyobb esélyem?

2022.07.20.
1 perces olvasási idő

A menstruációs cikluson belül mikor a legnagyobb a kockázata a teherbeesésnek? Kétféle választ hallottam: tizennégy nappal a menstruáció előtt vagy tizennéggyel utána. Melyik az igaz?

Kedves Kérdező!

Az egyszerű válasz a kérdésedre az, hogy a tüszőrepedés (ovuláció) a petefészekben körülbelül két héttel a következő menstruációs időszak előtt megy végbe.

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a pete a ciklus közepén, vagyis két menstruációs ciklus között szabadul ki a petefészekből. Ez csak akkor igaz, ha a ciklus huszonnyolc napos (amit mindaddig nem lehet bizonyosan tudni, míg a ciklus véget nem ért és el nem kezdődött a menstruáció) - ám egyéni eltérések még ekkor is lehetnek.

A nő akár öt nappal a tüszőrepedés előtt is teherbe eshet, ha nem védekezik. A sperma három-öt napig is életképes maradhat a nő testében, s csak arra vár, hogy az ovuláció során megtermékenyíthesse a petesejtet. Épp ezért nem a leghatékonyabb módja a fogamzásgátlásnak, ha azt nézed, milyen hosszú általában a menstruációs időszakod, és onnan visszaszámolsz tizennégy napot.

Ugyanakkor a természetes születésszabályozás (egységes szabályokon alapuló, megtanulható, hónapra lebontott módszer) is kellőképp hatékony lehet, amennyiben pontosan és megfelelően alkalmazod. Hogy megtudd, mikor vagy fogamzóképes, számolnod kell a napokat, figyelned a méhnyak-nyák állagát, naponta rendszeresen mérned a testhőmérsékleted (részletesen ld. alább), és fel kell jegyezned a megfigyeléseid.

A természetes fogamzásgátlás akkor igazán hatékony, ha alaposan megtanuljuk, gondosan megértjük és helyesen alkalmazzuk. Legnagyobb hátrányai: ha helytelenül alkalmazod, jelentős a teherbeesés kockázata; nem véd a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben, ideértve a HIV-fertőzést is.

Legalább két-három ciklus szükséges, míg kitanulod és megbízhatóan alkalmazhatod; szexuális gátlásokkal járhat, ha úgy döntesz, hogy a fogamzóképes időszakban inkább tartózkodsz a nemi együttléttől, minthogy más módszerrel védekezz; s ami a legfontosabb, csak akkor alkalmazhatod, ha segítőkész, odaadó szexuális partnered van.

Megjegyzés: A bazális testhőmérséklet a közvetlenül az ébredés után mért hőmérséklet. Ennek méréséhez bazális hőmérőre van szükség (ez egy olyan különleges, a tüszőrepedés idején használatos hőmérő, amely a hagyományos hőmérőhöz hasonló beosztású, de a skála számai nagyobbak, hogy könnyebben leolvasható legyen a bazális testhőmérséklet).

Ezzel rögtön a reggeli ébredés után lehet a legpontosabb értékeket mérni. Fontos, hogy tartsd az ágyad mellett a hőmérőt, mivel a legkisebb mozgás következtében is (elég, ha felkelsz érte az ágyból), ingadozóvá válhat a testhőmérsékleted.

(Ő.B.)