terhesség
#Testi problémák

Tévhitek a terhesség körül

2010.04.19.
3 perces olvasási idő

A műszaki tudományok és az orvostudomány fejlődése révén napjainkra új módszerek alakultak ki a terhesség megállapítására. Orvosi vizsgálattal már a születés előtt meghatározható gyermeked neme, a méhben levő magzatvíz mennyisége, a babád születés előtti súlya és sok egyéb más is. Azonban a diagnosztikai módszerek iránti megnövekedett bizalom ellenére továbbra is számos mítosz és tévhit övezi a terhességet.

Azok a szülők, akik mindenképp elmennek a szülés előtti vizsgálatokra, gyakorta kétkedve fogadják, amikor Mari nagynéni pénzérmékből akarja megjósolni a születendő utód nemét. S vajon miért hallgatnak rá a szülők, a barátok és a család terhességgel kapcsolatos tanácsaira, melyeknek semmi közük az orvostudomány megállapításaihoz?

Számos esetben csak megmosolyogja az ember azokat az ártatlan jövendöléseket, amelyek a baba nemére vonatkoznak, vagy arra, mennyi hajjal fog születni. Más esetben viszont akár káros is lehet, ha megfogadjuk mindazt, amit a terhességet övező mítoszok és tévhitek sugallnak.

Lássuk, mitől kell óvakodnod

Tesztek

Szex teszt - Készen állsz arra, hogy kapcsolatotokat a szexualitás szintjére emeld? Kitöltöm a tesztet

Óvszerhasználati teszt - Teszteld velünk, hogy mennyire vagy képben a helyes óvszerhasználttal kapcsolatban Kitöltöm a tesztet

• ha olyasmit sugallnak, ami ellentmond az orvos által javasoltaknak (például a prenatális vitaminok szedésének az elhagyása)
• ha azt javasolják, hogy olyasmit szedjél vagy lélegezz be, amit az orvosod nem ajánlott (ez lehet gyógynövény vagy gyógyszer)
• ha olyan tévhitet hallasz, amelytől hirtelen aggódni kezdesz a babád egészsége miatt (a terhes nőt érő stressz károsan hathat a magzatra)

Általánosan elterjedt mítoszok

A terhesség körüli mítoszok nemzedékről nemzedékre változnak és vidékenként mások. Más mítoszokban hisz a nagymamád a vidéki kis faluban, másban a nagyvárosban élő bácsikád.

Lássunk néhányat a legelterjedtebb terhességi mítoszok közül:

Mítosz: Ha a közösülés után fejen állsz, nagyobb valószínűséggel esel teherbe.
Az igazság: Bár némely szakértő szerint növeli a fogamzás esélyeit, ha az aktus után 20-30 percig fekve maradsz, mivel így belül maradnak a spermák, a fejenállás NEM segíti elő a teherbeesést (s közben még a nyakad is megsérülhet!).

Mítosz: A hasad formájából és nagyságából megállapítható a babád neme.
Az igazság: A néphit, miszerint a fiús mamák hasa lejjebb van, a lányos mamáké pedig magasabban, ugyancsak téves. A hasad formája és magassága az izomtónusodtól, a méh izomtónusától és a benne lévő gyermek pozíciójától függ.

Ezért amikor valaki azt gondolja, hogy fiad lesz, mert alacsonyabban van a hasad, voltaképpen arról van szó, hogy a baba lejjebb csúszott a medencédben, ami azt jelzi, hogy közeleg a szülés ideje. Akkor hát hogyan állapítható meg a legbiztosabban a babád neme? Kérj az orvosodtól ultrahangos vizsgálatot.

Mítosz: A magzati szívhangokból következtetni lehet a baba nemére.
Az igazság: A normális magzati szívfrekvencia 120 és 160 között van percenként, de némelyek úgy vélik, hogy ha gyorsabb (általában 140 fölötti), akkor lányról van szó, ha pedig lassabb, fiúról. Nem születtek azonban olyan tanulmányok, amelyek meggyőzően bizonyították volna, hogy a szívfrekvenciából következtetni lehet a magzat nemére.

A babád szívfrekvenciája egyébként is valószínűleg más és más lesz minden egyes vizsgálatkor, mivel jelentősen befolyásolja a magzat kora és az aktivitási szintje az adott vizsgálat idején.

Mítosz: Abból, hogy milyen a terhesség alatt az arcod formája és mennyire telt, megállapítható a babád neme.
Az igazság: A terhesség idején kisebb-nagyobb mértékben minden nőnek gyarapodik a súlya, és mindenkinél tapasztalhatók különféle bőrelváltozások. Ha valaki azt mondja neked, hogy lányod lesz, mert kerek és rózsás az arcod, talán igaza lesz, de ugyanakkora az esélye annak is, hogy téved!

Terhes lány az apával

Az igazság nyomában

Miközben megéled a terhesség különböző szakaszait, akár mókás is lehet összegyűjteni és feljegyezni a különböző emberek javaslatait-jövendöléseit. Ha azonban bármilyen tanácsra is van szükséged a terhességed kapcsán, legelőször is mindig az orvosodhoz fordulj!

És ne feledd, hogy a terhesség minden nő esetében más, ami azt jelenti, hogy az orvosod az egészségi állapotodnak leginkább megfelelő, személyre szabott tanácsokkal fog ellátni. Ilyen tanácsokat nem fognak tudni adni neked a barátaid, családtagjaid vagy a közért pénztáránál sorban álló ismeretlenek, miközben elmondják a maguk terhességgel kapcsolatos jövendöléseiket.

Szóval, hallgasd élvezettel a történeteiket, de mindig beszélj előbb az orvosoddal, mielőtt bármi olyat tennél, ami hatással lehet a saját vagy a babád egészségére vagy biztonságára.

(KamaszPanasz - Ő.B.)