kommunikáció
#Szülőknek

Hogyan kommunikáljon gyermekével?

2014.10.31.
2 perces olvasási idő

A tinikkel való kommunikáció sokszor nagyon nehéz, és rengetegszer veszekedésbe és félreértésbe fulladhat. Ön is tapasztalta már ezt? Úgy érzi, hogy nem tud beszélgetni tizenéves gyermekével?

Íme, néhány tipp a KamaszPanasztól, hogy hogyan kommunikáljon sikeresen és vitamentesen kamasz gyermekével.

Meghallgatás

Sok szülő panaszkodik, hogy a tini gyermeke nem hajlandó beszélgetni vele. Pedig a fiatalok sok-sok verbális és főleg nonverbális jelet küldenek. Sokszor szeretnének beszélgetni, de amikor rájuk erőltetik, akkor nehezükre esik az.

Az erőltetett beszélgetések helyett próbáljon minőségi időt eltölteni gyermeke társaságában! A rohanó mindennapokban ez nehéz lehet, de próbáljon meg napi 20-30 percnyi időt szánni a gyermekére, őszintén, nagy figyelemmel. TV, telefon és egyéb “kiegészítőktől” mentesen. Így megtudhatja, hogy milyen problémákkal küzd gyermeke. Ha nem erőlteti, hanem csak felajánlja a beszélgetés lehetőségét, vagy kérdezget, a kamasz előbb vagy utóbb meg fog nyílni.

Ítélkezés nélkül

Sok tini azért nem beszél a szüleivel bensőséges dolgokról, mert fél, hogy a szüleik elítélik a döntései miatt. Ha előítélet nélkül, őszintén végighallgatja a kamaszt, az segít, hogy a kamasz hallgasson a szülőkre. Természetesen nem arról van szó, hogy a tini minden döntését, ballépését, élményét el kell fogadnia. A lényeg, hogy várja meg, míg a gyermeke elmondja, körülírja a problémáját. Talán nem ért vele egyet, de próbálja meg türelemmel és megértéssel végighallgatni gyermekét.

Hallgassa meg gyermekét, és ha tud, adjon tanácsot, esetleg mondja el, hogy legközelebb Ön mit csinálna másképpen. Biztassa őt, hogy szereti és támogatja a döntéseiben.

Figyeljen a nyelvhasználatra!

A kioktató, és sokszor rosszalló hangnem nem viszi előre a beszélgetés menetét. Próbáljon meg néhány mondatot átalakítani. A “rosszul csináltad” helyett mondja azt, hogy “Ezen még dolgoznunk kell” vagy “Legközelebb majd jobban sikerül”.

Tisztelje a kamasz ötleteit!

A kamasz ötletei és gondolatai az esetek jó részében merőben eltérnek a szüleiétől. Lehet, hogy Ön egy adott helyzetben teljesen máshogy viselkedne, vagy gondolkodna, mint ő. Ám fontos megtanulni, hogy ha folyamatosan ellentmond és elutasítja a gyermeke ötleit, a kamasz nem fog bizalommal fordulni Önhöz, és a kommunikáció is egyre nehezebb lesz. Tisztelje a gyermeke ötleteit és gondolatait, és ahol tudja, képzelje a fiatal helyébe magát!

A kompromisszum segíthet

Sokszor nehéz engedni az igazunkból, főleg a kamasz gyermekünk javára. Ám mindenképpen meg kell próbálni, hiszen sokszor ez a jó kommunikáció kulcsa. Minden ember más, és másként gondolkodik, tisztelje ezt gyermekében. Beszéljék át a problámákat, az esetleges vitaforrásokat is próbálják kompromisszumokkal enyhíteni. Ha Ön tud engedni, akkor sokkal valószínűbb, hogy később a kamasz gyermek is tud majd engedni az Ön javára.

A törődés a legfontosabb

A tiniknek folyamatosan szükségük van arra, hogy a szülők kifejezzék a törődésüket egyértelmű jelekkel. Az érdeklődés a legfontosabb. Kérdezgesse a gyermekét a napi benyomásairól, az őt ért dolgokról. Egy ölelés, egy kedves érdeklődő sms nap közben is sokat jelenthet. A tini ezek hatására sokkal közelebb kerülhet Önhöz, így a kommunikáció is egyszerűbbé válhat.

A nonverbális jelek

Minden ember kommunikál nonverbális jelekkel. Ezeknek a jeleknek a jelentését megtanulni nem egyszerű, de amint ez megvan, a kommunikáció sokkal könnyébbé válik. Ha megtanulja ezeknek a jelentését, könyebben tud a gyermekével kommunikálni. Sok fiatal nem hozakodik elő a problémájával egészen addig, amíg a baj már szinte megoldhatatlan.

Értékelje a gyermekét!

Sok szülő azt hiszi, ha kimutatja a szeretetét, és megdicséri a gyermekét, akkor azzal elkényezteti. Ez nem igaz. Mindenkinek jól esik az elismerés! Értékelje gyermekét, mutassa ki, hogy tiszteli a személyiségét, így kölcsönös bizalmat és tiszteletet kap majd vissza gyermekétől is.

Akkor tisztázzuk!

Érdemes tisztázni, hogy ki mire gondol egy-egy bizonyos kijelentés alatt, hiszen könnyen vitába fulladhat egy-egy beszélgetés. Bármit mond, próbálja magát a gyermeke helyébe képzelni. Vajon ő hogy érezhet?

Tartson ki!

Fontos, hogy a kamasz megtanuljon beszélgetni Önnel, és fordítva. Ha a kamasz továbbra is egy kicsit elutasító, kissé szótlan, ne adja fel. Előbb-utóbb úgyis sikerrel jár, és meglátja, az erőfeszítéseknek is megterem a gyümölcse.

(KamaszPanasz)