gyerek
#Szülőknek

Hogyan maradhat kapcsolatban tini gyermekével?

2014.04.01.
3 perces olvasási idő

A tini gyereket nevelő szülők tisztában vannak azzal, milyen fontos, hogy gyermekük életének részesei legyenek. Így biztosíthatják ugyanis, hogy gyermekük boldog és önálló felnőtté váljon a megfelelő nevelésük által.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy el kellene követnie a legáltalánosabb szülői hibát, vagyis túlzottan beleavatkozna a gyermeke életébe. A tini minden lépését irányítani akaró, vagy folyton a nyakán lógó szülő nem épp a követendő minta.

Nézzen szembe a tényekkel, az ön szülői feladata jelentős változásokon megy keresztül. Amíg a gyermeke kicsi volt, az volt a feladata, hogy az ő minden szükségletét kielégítse, és a lehető legközelebb legyen hozzá, addig a kamasznál már más a helyzet. A kamaszgyerek esetében már az ő szemszögéből kell néznie a dolgokat, úgy kell egyengetnie az útját, hogy közben már biztos távolságból figyeli, hagyja önállósodni, és nem segíti fel minden egyes bukásnál, mint azt a kicsi gyerek esetében tette.

Azonban így is részese lehet az ő életének, és kell is, hogy legyen, de már a felelősség és a döntés jogának egy része a gyermek kezében van. Annak, hogy továbbra is figyelemmel kíséri a kamasz gyermekét, az a jelentősége, hogy segíthet neki jó döntéseket hozni és elkerülni a lehetséges problémákat, és így a gyermek tudatában legyen annak, hogy kihez fordulhat segítségért, ha baj van.

BeszélgetésIgen, ez nem mindig egyszerű, és Önnek sem lesz mindig erre ideje vagy türelme. Azonban megéri a befektetett erőfeszítéseket, ezért itt van némi segítség, ami könnyíthet az Ön feladatán:

Szervezzen rendszeresen közös elfoglaltságokat!

Nem kell feltétlenül valami nagyra vagy bonyolultra gondolnia, egyszerűen szervezze úgy az időbeosztását, hogy gyermekére is jusson belőle. Egyeztessen vele, hogy mindketten ráérjenek a megbeszélt időpontban. Akár összeköthetik a szükségest a hasznossal is, például: közös bevásárlás, fodrász, házimunkák közösen történő végzése. Így még, ha szűkös is az időbeosztása, lesznek olyan alkalmak, amikor gyermekével kettesben lehet, odafigyelhet rá. Ezzel egyben jó példával is szolgálhat neki, az időbeosztás-szervezés elsajátítása során.

Dicsérje meg, és ösztönözze rendszeresen gyermekét!

Nem igényel szinte semmi pluszmunkát vagy időt az Ön részéről, de ezzel boldoggá teheti egész napra. Ez együtt jár azzal, hogy odafigyel és rendszeresen foglalkozik a gyermekével. Mivel ez esetben tudja, hogy a kamasz miket csinált, mit ért el, így van alapja a dicséretnek. Szinte mindig találhat okot némi dicséretre, csak nézzen rá időnként gyermeke dolgaira, még akkor is, ha Ön egyébként igen elfoglalt. Azonban nem szabad a semmiért megdicsérni, mindig kell valami érdemnek állnia a háttérben. A gyermek számára az a tudat, hogy számít Önnek, nagyon fontos és egyben kettejük kapcsolatát erősítő tényező is.

Figyeljen oda a gyermekére, hallgassa meg őt!

Érdekelje is az, amit mondani akar a gyermeke! Jegyezze meg, hogy ő már nem gyerek, de nem is felnőtt még, így különös szemléletmódja van a körülötte lévő dolgokról és a világról, amit nem árt, ha Ön is ismer. Az ő véleményformálása révén megismerheti, hogy milyen felnőtt válik majd belőle. Ilyenkor még lehetősége van korrigálni, terelgeti gyermekét, ezért hallgassa meg, figyeljen rá.

Szervezzenek közösen családi eseményeket!

Az egész család számára örömet jelent, ha részesei lehetnek egymás életének. Ezért tervezzenek közös elfoglaltságokat, feladatokat, szórakozást, így szorosabbra fűzhetőek a családi kötelékek. A szervezést és időbeosztást is együtt oldják meg, így várhatóan nem lesznek ütközések egyik családtagnál sem.

Szabályok és felelősségtudat

A tinik, akárcsak a felnőttek, jobban képesek eleget tenni feladataiknak, ha azokat a megfelelő és szabályozott keretek között, valamint felelősségük tudatában teszik. Ezek nélkül a gyermeke nem lehet sikeres az életben. Tehát Önnek, mint törődő szülőnek az a feladata, hogy megfelelő határok felállításával és felelősségtudatra való neveléssel szabályozza, és irányítsa gyermeke fejlődését.

Legyen mindig közös családi étkezés!

Mindig könnyebben lehet beszélgetni egy jóízű ebéd vagy vacsora közben, ahol eleve jobb hangulatban van mindenki, és fogékonyabbak a másik mondandójára. Heti rendszerességgel, legalább 4-5 alkalommal szervezzenek közös étkezést, ami közben jut idő nyugodt és tartalmas beszélgetésre is. Nem számít, hogy az most reggeli, ebéd vagy vacsora, a lényeg, hogy együtt legyen a család. Vonja be gyermekét az előkészületekbe, vegye igénybe a segítségét, ezáltal ő is értékes tapasztalathoz jut, ami hasznára lesz a későbbiekben.

Tartson lépést a technikai fejlődéssel!

Tartsa vele a kapcsolatot telefonon, email-en keresztül is, akár instrukciókkal is elláthatja a házimunkákat illetően, megköszönhet neki valamit vagy ellenőrizheti, hogy minden rendben van-e.

Kérje ki a gyermeke véleményét!

Szinte bármiről, ami eszébe jut: könyv, film, csak kérdezzen bátran tőle, és hagyja, hogy elmondja a véleményét. Így rálátása lehet a gondolkodásmódjára, a látásmódjára, az elveire. Valamint így visszajelzéseket küldhet feléje, hogy jó vagy rossz irányba indult-e el.

(M. T. - parentingteens.about.com)