barát
#Szülőknek

Ha nem szimpatikusak gyermeke barátai

2016.05.14.
1 perces olvasási idő

A barátságok rendkívül fontosak, különösen azok a kamasz évek alatt. Annak ellenére, hogy a tinik barátságai igen fontosak, erről beszélgetni a tinikkel érzékeny téma lehet.

Gondoljon vissza arra, amikor először próbálta kifejezni kételyeit a gyermeke barátaival Ha nem szimpatikusak gyermeke barátaikapcsolatban. Valahogy így zajlott a beszélgetés, nemde?

Szülő: Nem vagyok benne biztos, hogy Dórával barátkozni jó döntés lenne...

Kamasz: Persze, de te minden barátomat utálod!

Majd a kamasz elhagyja a szobát, jelezve, hogy a beszélgetést befejezettnek tekinti, akár még az ajtót is becsapja hozzá. Ilyenkor gyermeke azt gondolja, hogy Ön nem bízik benne és a jó ítélőképességében. Gondoljon bele: mit szólna, ha gyermeke véleményezné az Ön barátait?

Természetesen a kérdés még így is megmarad, mi legyen a következő lépés? Engedje a gyermekének, hogy a szabad idejét olyan barátokkal töltse, akiket Ön nem kedvel, vagy próbálja meg megakadályozni mindezt? Tegye fel az alábbi kérdéseket magának!

Miért nem kedveli gyermeke barátját?

  • A megjelenése miatt nem kedveli?
  • A pletykák miatt, amiket hallott?
  • Valami olyan miatt, amit meg sem tud fogalmazni?
  • Meg van győződve róla, hogy a barát drogokat árul?
  • Tudja, hogy az adott barát részegen szokott vezetni?
  • A barát manipulatív és/vagy állandóan bajban van?

Ha az első három kérdés valamelyikére igen a válasza, akkor arra biztatjuk Önt, hogy próbálja meg jobban megismerni a barátot és szerezzen több információt róla. Kérje meg gyermekét, hogy hívja át a barátját otthonra, így közvetlenül beszélgethet vele. Emellett arra is lehetősége lesz, hogy megfigyelje, hogyan viselkedik gyermeke és barátja egymással - ki tudja, akár még a véleménye is megváltozhat!

Viszont ha a biztos benne, hogy az utolsó három pont valamelyike igaz, akkor mindenképpen közbe kell lépnie. Bár ez nem túl népszerű lépés gyermeke szemében, hosszútávon elősegíti gyermeke biztonságát. Próbálja meg elmagyarázni gyermekének, hogy szülőként az a feladata, hogy biztonságban tudja gyermekét.

(Gy. A.)