barát
#Szülőknek

Beszélgetés a tinivel a barátságról

2014.06.05.
1 perces olvasási idő

A barátok nélkülözhetetlenek: új barátságok kialakítása, a baráti kapcsolatok ápolása, és a társas élet nélkülözhetetlen a tinik fejlődésében, életében.

A barátok megválasztása

Gyerekként megtanulják, hogyan kell szépen játszani, együtt más gyerekekkel, azonban a társak önállóan való megválogatása már egy másik fejlődési szakaszhoz tartozik és eltér az előzőtől. A tinik és a fiatalok magukra vannak utalva, egyedül kell eldönteniük, kivel szeretnének vagy kivel nem barátkozni. Már nem a szülők döntik el helyettük a kérdést, és nem ők szerveznek számukra lehetőséget az ismerkedésre (séta a parkban vagy játszótéren).

A szülőknek be kell látniuk, hogy cseperedő gyereküknek biztosítani kell némi önállóságot, ennek egyik legegyszerűbb módja pedig az, ha hagyják a gyereket, hogy maga döntse el, kivel szeretne játszani. A tinédzser évek alatt a baráti kapcsolatok kialakítása, barátok keresése, megtartása vagy elveszítése igen fontos tényezők a gyerek fejlődésének szempontjából. A fiatalkori kapcsolati rendszer kialakítása pedig meghatározó lehet akár egész életére is.

Nem feltétlenül kell azonban tétlenül nézni a gyermeke társasági életének alakulását, de a végső döntés mindig az övé kell, hogy maradjon. Sokat kell vele beszélgetni a barátságról és tanítani az emberi kapcsolatok alakítására. Finoman kell a tininek adagolni az információkat, elmondani, hogy ki a jó barát, hogyan lehet megtartani hosszú távon a barátokat.

Íme, néhány tanács

  • Meg kell engednie gyermekének, hogy annyi barátja legyen, amennyit csak akar.
  • Tudnia kell, hogy az őszinteség a barátság egyik alapköve.
  • A barátok néha összevesznek, de később kibékülhetnek, egy-két vita miatt még nem dől össze a világ.
  • A barátok könnyen tudják egymást befolyásolni, akár pozitív, akár negatív irányban (klikkesedés).
  • Hogy kit választ a tini barátjának, az igen fontos, ezért jól megalapozott döntést kell hozni.
  • Sok időt, erőfeszítést és tanulást igényel megtanulni helyesen kiválasztani a barátokat és még nehezebb megtartani őket vagy lezárni egy kapcsolatot.
  • Teljesen helyénvaló és hasznos, ha a másik nemből is választ magának barátokat a gyerek.
  • Időt vesz igénybe egy jó baráti kapcsolat kialakítása, de megéri az erőfeszítéseket, mert biztos támasza lesz, ha bajba kerül.
  • Idővel a kapcsolat szorosabbra fűződik, jobban megismerik egymást a felek és személyes dolgok (érzelmek) is megosztásra kerülnek, ami jót tesz a gyerek személyiségének fejlődésében, az együtt töltött idő gazdagabbá teszi az egyén életét.
  • - Egy jó barátság jóleső érzést kelt és javítja az önértékelést is.

(N. L.)