szülő
#Szülőknek

Ha a kamaszra rossz hatással vannak a barátai

2014.10.28.
2 perces olvasási idő

Kamaszkorban gyermekének különböző iskolai, és iskolán kívüli problémákkal kell szembenéznie. Tippjeinket alkalmazva segíthet gyermekének iskolai előremenetelében és céljai megvalósításában.

Ha gyermeke iskolai teljesítményét barátai negatívan befolyásolják

Gyermeke barátai és közvetlen környezete komoly befolyásoló tényezőként hathatnak, és Ha a kamaszra rossz hatással vannak a barátaielőfordulhat, hogy problémát és gondot okoznak a kamasz életében.

Egy kamasz életében számos nehézséget okozhatnak a barátok. Talán nincsenek barátai, de problémát jelenthet az is, ha túl sok barátja van. Előfordulhat, hogy túl sokat foglalkozik a barátai problémáival, de az is lehet, hogy csak vakon követi őket, az összes felelőtlen ötletét és tevékenységét is. Az is előfordulhat, hogy összeveszik egy barátjával, és nem tudja megfelelően kezelni a helyzetet.

Mindez persze elsősorban a kamasz problémája, és neki kell megtanulni kezelni ezeket – az Ön segítségével, ha ezt a kamasz kéri. Ám ha ezek a problémák hatással vannak gyermeke iskolai teljesítményére, akkor már a szülő problémája is, ilyenkor mindenképp érdemes beavatkozni.

Beszélgessen nyíltan és őszintén gyermekével!

A kamaszoknak nem könnyű beszélgetniük a barátokról és a problémáikról. Ám ha megfelelő miliőt teremtünk, és őszintén beszélgetünk a kamasszal, megnyílhat nekünk.

Segítsen gyermekének megtalálni a prioritásokat!

Ismertesse gyermekével az iskolai viselkedésére és érdemjegyeire vonatkozó elvárásait. Élje bele magát gyermeke problémájába és segítsen neki megoldani azt, ám maradjon következetes és kiszámítható, ha az elvárásairól van szó.

Kérdezzen rá időnként, hogyan halad

Kérdezzen rá, hogy sikerült-e elvégeznie egy korábban megbeszélt feladatot, és dicsérje meg, ha sikerült, illetve bátorítsa arra, hogy a továbbiakban is így viselkedjen!

Ha túl nagy teher nehezedik a gyermekére, kérje a tanárok vagy iskolai vezetők segítségét!

Ha gyermekét túl sokszor kell megbüntetni

Ha gyermeke egy újabb szaktanári figyelmeztetéssel állít haza, vagy ismét behívták az igazgató irodájába, akkor értelmezzen mindent úgy, ahogy valójában történt - a gyermekét megbüntették, mert rossz döntéseket hozott az iskolában. Mit tehet Ön?

Beszéljen gyermeke tanárával!

Derítse ki, hogy mi is történt pontosan, ami miatt gyermekének az adott következményekkel kellett szembenéznie.

Beszélgessen gyermekével a történtekről!

Tanítsa meg rá, hogy a tanárokat és a társait tisztelnie kell, és azt is, hogy ha ez nem így történik, akkor számolnia kell a következményekkel és a rá kirótt büntetéssel. Segítsen megérteni gyermekének, hogy mit csinált rosszul, és hogyan kerülheti el ezt legközelebb. Ha kell, akár készítsenek egy tervet arra vonatkozóan, hogy hogyan kerülhetné el gyermeke az adott helyzetet és hogyan kellene kezelnie azt.

Tisztázza gyermekével a problémát!

Bocsásson meg a kamasznak, és ne nyaggassa vele még hetekig, hiszen gyermeke már vállalta érte a következményeket. Biztosítsa gyermekét afelől, hogy tiszta lappal kezdhet!

Ha az iskolai magatartási problémák rendszeresen jelentkeznek gyermekénél, akkor beszéljen gyermeke tanáraival és próbálják meg kideríteni a gondok okát. Próbáljanak meg segíteni a kamasznak!

(Gy.A. - parentingteens.about.com)