lopás
#Szülőknek

Segítség, a gyerek lop!

2014.05.23.
3 perces olvasási idő

A saját csemetéjüket gyakran úgy ismerik a szülők, mint aki segítőkész és szorgalmas, idejében megcsinálja a házi feladatát, segít a háztartásban, jól nevelt. Nehéz elhinni, hogy ez a gyerek képes mások értékeinek az eltulajdonítására is.

Mielőtt megbüntetné gyermekét, nem árt megtudnia, hogy mi lehet a lopás hátterében, mi motiválhatja a gyereket arra, hogy olyasmit cselekedjen, ami nem helyes.

Miért lopnak a gyerekek?

A gyerekek minden korosztálya más-más okok miatt érez késztetést arra, hogy olykor-olykor elemeljen valamit.

  • A kicsi gyerekek még nincsenek tisztában az érték fogalmával, azzal, hogy a dolgokért fizetni kell, ezért gondolkodás nélkül elveszik a nekik megtetsző tárgyakat. A szülő feladata, hogy megértesse a gyerekkel, hogy a máséhoz nem nyúlhat, valamint az ő engedélye nélkül nem emelhet le semmit a boltok polcairól.
  • Az iskoláskorú gyerekek már tisztában vannak azzal, hogy nem szabad a dolgokat fizetés nélkül elvinni a boltból vagy a másik tulajdonát elszedni. De mégis megteszik, mert nincs elég önkontrolljuk hozzá.
  • A nagyobb gyerekek és tinik tudják, hogy mi helyes és mi nem az, de a kihívás és az izgalom érzése egyeseket arra ösztönöz, hogy lopjanak. Van, hogy nem érzik a dolog súlyát és úgy hiszik, hogy könnyen megúszhatják a dolgot. Egyes tiniknél, főként azoknál, akiket nagyon szigorúan nevelnek szüleik a lopás a lázadó magatartás szimbólumává válik.

De sok más, komplex dolog is lehet a háttérben: a gyerek mérges valamiért vagy a figyelemfelkeltés a célja. A viselkedésükkel az otthoni és az iskolai problémákat is jelezhetik.

lopás

Más esetben a gyerekek és tinik azért lopnak, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy megvegyék a kívánt dolgot. Gyakori, hogy márkás terméket lopnak, mert nem akarnak kilógni társaik sorából, ha nekik nincsenek márkás ruháik, telefonjaik, és félnek a közösségből való kiszakadástól. Van, hogy szenvedélybetegségük (drog, alkohol, játékgép) táplálásához kell anyagi forrás, azért lopnak.

Bármi is legyen a lopás oka, a szülőknek meg kell találni a probléma gyökerét és arra megoldást találni, emellett pedig az egyéb problémákat (drog, alkohol) is kezelni kell.

Mit lehet tenni ellene?

Az egészen kicsi gyerekek esetében mindenképp meg kell értetni velük, hogy a lopás rossz dolog (vagyis, ha valamit elvisz fizetés vagy kérdezés nélkül, azzal a másikat megbántja, kárt okoz neki). Ha például a gyerek elemel egy cukorkát, akkor a szülő feladata, hogy segítsen neki visszavinni azt, ha már megette, akkor pedig bocsánatot kérni és kifizetni az árut.

Az iskoláskorú gyerekek esetében is fontos, hogy minél hamarabb visszavigyék az ellopott dolgot. A gyerekek olyankor már kezdik felfogni, hogy a lopás rossz, de még nem egészen vannak tisztában a következményekkel.

Ha például a gyerek eltette az egyik osztálytársának a felszerelését, akkor Önnek meg kell beszélnie a gyerekkel, hogy az milyen rosszul esik annak a gyereknek, és meg kell kérdeznie, hogy az ő gyereke hogyan érezné magát fordított helyzetben. A szülő feladata, hogy elérje a gyerekénél, hogy bocsánatot kérjen és visszavigye az ellopott értéket.

Tinik esetében már más a helyzet, ott a szülőnek keményen kell fellépnie, hogy a gyerek tisztában legyen tettének súlyával és számolnia kell a következményekkel. Ha lopott, akkor készüljön, hogy kemény büntetés vár rá. A megszégyenítés és a szembesítés egy életre szóló leckét adhat a gyereknek, így máskor nem fogja elkövetni ezt a hibát. A fizikai büntetés azonban már felesleges és épp ellenkező hatást válthat ki, és ronthat a helyzeten. Tiniknél bőven elég a lelki büntetés, ahhoz, hogy távol maradjanak az ilyen cselekedetektől. Előfordul, hogy az otthon gyakran bántalmazott gyerekből lelkileg sérült felnőtt válik.

Az első lopási kísérletnél a legtöbb károsult elfogadja a bocsánatkérést és beérik az áru ellenértékével vagy annak visszaszolgáltatásával, azonban némely üzlet egyből a rendőrséghez fordul lopás esetén, már az első esetben is, a visszaesőkkel szemben pedig kíméletlenek.

A gyerekekben tudatosítani kell, hogy a bolti lopás ugyanolyan bűn, mintha bankból rabolnának el pénzt és hasonló következményekre is számíthatnak. El kell magyarázni nekik, hogy a tettükkel más embereket károsítanak meg. A visszaesők akár nevelőintézetbe vagy a fiatalkorúak börtönébe is kerülhetnek.

A szülőktől való lopást is szigorúan büntetni kell és le kell dolgoztatni a gyerekkel az árát, hogy megértse tettének a súlyát.

Ha nem hagy fel a lopással

Ha a gyerek rendszeres visszaeső, akkor ideje szakszerű segítséghez (pszichológus) folyamodni, mert esetleg komolyabb probléma húzódhat meg a háttérben. Egyesek szerint, ha valaki rákapott a bolti lopásra, akkor azt nehéz abbahagyni, ezért fontos tudatosítani bennük, hogy a lopás rossz dolog és következményekkel jár.

Igen ritka esetben betegség is lehet az ok (kleptománia), de ez csak nagyon ritka esetben fordul elő, éppen ezért erre nem lehet fogni a lopás tettét.

Bármi is legyen az ok, ha a gyerek megismeri a lopást, és nem tudatosodik benne, hogy ez mekkora bűn, akkor komoly erőfeszítésbe fog kerülni a probléma feltárása és kezelése.

(KamaszPanasz - N. L.)