elkényeztetett
#Szülőknek

Hogyan bánjon egy elkényeztetett tinivel?

2016.05.15.
1 perces olvasási idő

Egy elkényeztetett kamasz nevelése igen nehéz feladat lehet, még a legfelkészültebb szülők számára is. Íme, néhány egyszerű lépés, hogy hogyan lehet megbirkózni egy problémás gyermekkel.

Üljön le gyermekével nyugodt körülmények között, és szépen mondja el neki, hogy a tisztességtelen viselkedést nem tűri meg a házában. Tanítsa meg gyermekét a tisztelettudó és a helyes magaviseletre.

Beszélje meg vele az aggodalmait a deviáns viselkedését illetően, tanítsa meg neki, hogy mi a helyes és a követendő viselkedésminta, mutasson példát neki. Állítson fel néhány egyszerű szabályt, amiket a gyermeknek be kell tartania és követnie kell, valamint alkalmazkodnia kell a rögzített feltételekhez.

Beszélje meg problémáját más szülőkkel és tanárokkal is, akik segíthetnek Önnek azzal, hogy megoszthatják véleményüket, tapasztalataikat. Az így szerzett információk sokat segíthetnek a problémás tini nevelésében. Szélesítheti látókörét, többféle megoldást és bukott módszert is megismerhet anélkül, hogy a saját gyermekén kellene kikísérleteznie a saját tudása, képességei alapján a helyes és a célravezető nevelési utat.

Próbálja meg fegyelmezni gyermekét, de csak módjával. Például ítélje szobafogságra, vagy vegye el tőle a mobilját, és mondja el neki, hogy nincs szórakozás, amíg nem változtat a hozzáállásán. De ne büntesse feleslegesen, vagy túlzottan minden apróságért.

(M.T. - ladyspeak.com)