problémás gyerek
#Szülőknek

Problémás tinik: viselkedésbeli és fegyelmezési gondok

2014.07.18.
3 perces olvasási idő

A gyerekkel kapcsolatos rossz élmények nem érnek véget a pelenkás korszak lezárultával. Éppen ellenkezőleg, minél nagyobb a poronty, annál több probléma merülhet fel a nevelése során.

A tini korszakban éri a szülőket a gyereknevelés során tapasztalható legnehezebb periódus, mind nevelés, mind oktatás, mind viselkedés terén.

Duzzogás, vitatkozás, hazudozás és lázadozás, hogy néhány jellemző tini problémát említsek a sok közül. Ezek hátterében a tinikben lezajló külső és belső változások tehetők felelőssé: van, akinél gördülékenyebben megy a változás, és van, akinél döcögősebben. Egyre jobban szeretnének függetlenedni a fiatalok szüleiktől, ugyanakkor az érzelmi és értelmi érettség csak később következik be. Ez az oka annak, hogy cselekedeteik sokszor nem racionálisak és ellentmondóak. Nem tudnak még átgondolt és felelősségteljes döntéseket hozni, gyakran pusztán a hirtelen jött érzelmi hatásoknak engedelmeskednek. Az elszakadni vágyódás és a fejletlen felelősségtudat kombinációja gyakran kockázatos helyzetekbe sodorja a tiniket, ilyenek az ivászat, a drogozás, a dohányzás és az átgondolatlan szexualitás.

Minden szülő azt szeretné, ha az ő gyereke rendes, szorgalmas és jó magaviseletű lenne, de megrendszabályozni egy tinit gyakran nem épp egyszerű feladat. Nem egyszerű feladat, ezért nem árt többféle stratégiát áttanulmányozni és a helyzetnek megfelelőt kiválasztani és alkalmazni.

Tinik fegyelmezése

Íme, néhány egyszerű fegyelmezési tipp, ami segíthet visszaszerezni a kamasz gyerek feletti kontrollt, anélkül, hogy az már nyomasztaná a gyereket.

Megfelelő szabályok felállítása

Ahogy a gyerek nagyobbacska lesz, úgy szeretne függetlenedni szüleitől és ezért folyton a határait feszegetni, hogy lássa a szülei reakcióját.

Ezért fontos idejekorán felállítani néhány szabályt, melyek megszegéséért komoly következmények érik az elkövetőt. Például ha későn ér haza, akkor legközelebb nem találkozhat este a barátaival. Kevesebb ellenállásba ütközhet a szülő, ha a szabályok rendezésébe belevonja gyermekét is, de mindig a szülőé kell, hogy legyen az utolsó szó.

Írásba kell adni

A félreértések és a magyarázkodás elkerülése végett jobb, ha egyértelműen le van írva minden. A legegyszerűbb, ha a néhány pontból álló listát kiteszik a hűtőre vagy más jól látható helyre. Ilyeneket érdemes tisztázni: házi feladat elvégzése, hazaérés időpontja és ezek mellé a megfelelő büntetés a megszegés esetére. Nem árt aláíratni a gyerekkel, így később nem tud visszakozni.

A szülő legyen határozott és következetes!

Néhány tini mestere az alkudozásnak és az egyezkedésnek, és szereti manipulálni a körülötte álló felnőtteket. Ha fegyelmezésre kerül a sor, akkor nem szabad se túl enyhén, se túl szigorúan cselekedni az egyes alkalmakkor, mert a gyerek jobban elfogadja a már megszokott feltételeket és kevésbé ellenkezik. Fontos, hogy a két szülő véleménye és akarata egyezzen, mert különben a gyerek kijátszhatja őket a saját javára, ami további konfliktushelyzeteket teremthet. Igazságosnak és megértőnek kell lennie a gyerekkel szemben.

Tudni kell rangsorolni a szabályokat!

Például nem szabad erősen büntetni a kissé kilógó hajviseletet vagy öltözködést, mert ezek ártatlan formái a lázadásnak, ellentétben az alkohol-, drogfogyasztással vagy a lopással, melyek súlyos büntetéssel és hosszú távú következményekkel járnak.

Legyen gyermeke példaképe!

Ha tilos a csúnya beszéd, akkor a szülőnek is be kell tartania a szabályr, mert különben hiteltelenné válik a gyermeke előtt. A jó viselkedés elsajátításának egyik alapfeltétele, hogy pozitív mintát adjunk a gyereknek.

Felelősségre kell nevelni a tiniket!

Az egyik fontos lépcső a helyes nevelés során, hogy a szülők fejlesztik a gyerekek döntéshozó- és ítélőképességüket. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy akármilyen döntést is hoznak, mindig számoljanak a következményekkel. Le kell ülni velük és beszélni a döntések hosszú távú hatásairól. Nem árt felkészülni arra is, hogy bármennyire lelkiismeretesen is készíti fel csemetéjét az életre, az el fog követni néhány hibát fejlődése során, ilyenkor meg kell nekik mutatni, hogy hogyan tanulhatnak a hibáikból.

Legyen résen!

A legjobb megelőzés az, ha felkészül az ember a várható eseményekre és bizonyos szinten nyomon követi csemetéje életét. Ez persze nem jelenti azt, hogy gyermekének minden mozdulatát figyelnie kell, csak néhány alapvető dologgal kell tisztában lennie: hová megy, kikkel, meddig? Kik a közeli barátai? Ha a szülő közel áll a gyermekéhez, akkor még idejében észreveheti a figyelmeztető jeleket és be tud avatkozni, ha baj van.

Megértőnek is kell lenni!

Ha visszaemlékszik az ember a saját gyermekkorára,azonnal megértőbb tud lenni a saját gyerekével szemben is. Nem szabad rózsaszín szemüvegen keresztül szemlélnie a világot és elfeledkezni a saját ballépésünkről. A lényeg, hogy sokat és őszintén kell beszélgetni a tinikkel, éreztetni kell velük, hogy minden esetben és bármilyen körülmények között számíthatnak a szüleikre, a szeretetükre, megértésükre és a védelmükre, azon túl, hogy megkapják a nekik járó fegyelmet vagy büntetést.

(N. L.)