szülő
#Szülőknek

Viselkedés és szokások: a 18 évesek

2016.09.29.
2 perces olvasási idő

A 18 éves tinédzserek egy igazán izgalmas fejezetet kezdenek el az életükben, több szabadsággal és sok új felelősséggel kell megbirkózniuk. Ilyen korban kezdik el igazán megismerni önmagukat a fiatalok, és nagyon fontosak számukra azok a hatások, amelyek a felnőttek felől érkeznek.

A KamaszPanasz összegyűjtötte mindazokat az információkat, amelyek hasznosak lehetnek az Ön számára, ezáltal talán könnyebb dolga lesz tinédzser gyermekével.

Étkezési szokások

A felnövekvő fiatal nem szereti, ha kisgyermekként kezelik, maga akar dönteni arról, miből és mennyit eszik, nem szívesen Viselkedés és szokások: a 18 évesekfogad el tanácsot a szüleitől az étkezésével kapcsolatban, hiszen úgy érzi, elég felnőtt már ahhoz, hogy tudja, mi jó neki. Érzékenyen érintheti tehát, ha a zöldséget akarunk etetni vele, vagy vitamin kapszulákkal bombázzuk. Éreztessük vele, hogy elfogadjuk a döntéseit, és választásait az étkezés terén, ám segítő (és nem kioktató!) tanácsot továbbra is adhatunk.

Ha távol, esetleg kollégiumban él a gyermekünk, előfordulhat, hogy az étel árán próbál meg spórolni, különösen, hogy sajnos az egészséges élelmiszerek gyakran jóval drágábbak, mint azok, melyekkel itthon sem szívesen etetnénk immár felnőtt gyermekünket. Gondoskodjon számára ételről, amennyire tud. Mindig tájékozódjon az étkezési szokásairól, de ne számon kérő hangnemben. Persze titkon mindenkinek jól esik az otthoni étel, így ha látogatóba jön, ne feledje a szokásos elemózsiás táskát magával vinni.

Alvás

Ebben az életkorban az alvás másodlagos helyre szorul, mivel a fiatalok szeretnek minél többet kihozni a napjukból. A szórakozás és a társasági élet általában akkor zajlik, amikor már rég az ágyban kellene lennie. Ugyanakkor nekik is szükségük van a megfelelő mennyiségű alvásra, pihenésre ahhoz, hogy megfelelően tudjanak teljesíteni.

Ha aggódik a gyermeke miatt, próbáljon meg vele beszélni, és elmondani, hogy mit érez. Ha egyenrangú felnőttként ül le vele, sokkal valószínűbb, hogy hallgatni fog Önre. Ajánlhat különböző opciókat, például, hogy a héten két napot próbáljon meg csak pihenéssel tölteni, vagy szervezzen mozi estet, amivel a gyerek kikapcsolhat (és nagy valószínűséggel előbb-utóbb elalszik a film előtt).

Fontos persze megértetni a gyermekével, hogy nem csavaroghat el bárhova és bármikor engedély nélkül, illetve nem árt pár szabályt megbeszélni vele (például mindig mondja meg, hogy mikor jön haza, vagy, hogy hova megy). A kompromisszum mindig jó megoldás, a tinik is jobban hajlanak az egyezségre, ha tudják, hogy nekik is van némi beleszólásuk.

Testedzés

Ha eddig is sportolt a gyermeke, támogassa továbbra is. Próbáljon meg különböző, a környéken elérhető, szórakoztató sport-tevékenységet ajánlani neki. Esetleg egy közös edzés is szóba jöhet, ám ne erőltessünk semmit.

Stressz és felelősség

Ne gondoljuk, hogy a tiniket nem éri stressz. A világuk gyorsan változik, egyik percben még örülnek, a másikban pedig már aggódnak vagy szomorúak valami miatt. Rengeteg felelősséggel, döntéssel, és kötelezettséggel kell megbirkózniuk. Fontos, hogy elmagyarázza a gyermekének a döntései súlyát, és tisztázza a következményeket, ám ne próbálja meg a helyzeteket megoldani helyette, hiszen ebben az életkorban a hibákból való tanulás lényeges, nélkülözhetetlen. Igyekezzen segíteni és támogatni mindenben.

(KamaszPanasz - about.com)