szülő
#Lélek

Hogyan kezeld a szülői nyomást?

2014.03.01.
1 perces olvasási idő

A szülők jók abban, hogy nyomást gyakoroljanak a gyerekeikre. Van valami – legyen az akár az engedélyük, a megfélemlítés vagy az ellentétes-pszichológia -, ami lehetővé teszi számukra, hogy elijesszék a gyermeküket attól, amit csinálni akar.

A szülői nyomás negatív hatása megmutatkozhat álmatlanság, depresszió és intenzív hangulatváltások, vagy más körülmények formájában. Elveszítjük az érdeklődésünket más cselekvések iránt, csökken a társas életünk, vagy, ha hiszed, ha nem, romló jegyek is jellemzőek. Hogyan tudjuk kezelni ezt a nyomást?

Működj együtt!

nyomás

Egyik mód, hogy elkerüljük a nyomást, hogy pontosan azt csináljuk, amit a szüleink szeretnének. Menj haza, írd meg a házidat minden este, tanulj, és csak ezután jöhet bármi, amit szeretnél, például beszélgetni a barátaiddal. Ha azt látják, hogy együttműködsz, sok felesleges konfliktustól mented meg magad. Mint mindig, az a legjobb, ha megállítod a folyamatot, még mielőtt még problémává válna. Emellett hidd el, szorgalmas tanulónak lenni kifizetődő a jövőd szempontjából is. Ha nem adsz a szüleidnek semmi okot arra, hogy fegyelmezzenek, vagy nyomást alkalmazzanak, akkor ez egyszerűen nem fog megtörténni.

Vezesd le a feszültséget!

Ha már létező nyomással kell megbirkóznod, akkor találnod kell rá módot, hogy levezesd a feszültséget. Az egyik módja ennek a párnád ütögetése. Gondold át: ha túl sok méreg és boldogtalan vagy, akkor az gátolhat a tanulmányaid elvégzésében.

Egy másik mód, hogy kiereszd a gőzt, ha sportolsz. Én például teniszezek, és ha bármikor kemény időszakom van, itt le tudom vezetni a feszültséget.

Néha azonban, az egyre növekvő nyomás egyszerűen túl nagy, és úgy érzed, hogy teljesen letör. De nincs semmi baj a kisírt szemekkel, ha az élet túl nehézzé vált számodra. Ha ez működik, akkor működik, és néha csak egy jó sírásra van szükséged, hogy elengedd az érzéseid dagályát, és kitörj a szülők által kreált kényszer alól.

Relaxálj!

Egy kis pihenés jó mód arra, hogy ne foglalkozz a szülői nyomással. Menj el egy barátodhoz, sétálj egyet, vagy csak ülj a szobádban egész nap, és olvass! Csinálj bármit, ami segít pihenni vagy enyhíteni a válladon lévő nyomást! Bízz bennem, az ilyen „szünet” csodákra lehet képes a mentális egészségeddel kapcsolatban.

Kérj baráti támogatást!

Ha más nem használ, hívd fel egy barátodat, és mondd el neki, hogy segítségre van szükséged. Ha ez a személy jó barátod, akkor át fogjátok tudni beszélni a problémáidat. Rájössz majd, hogy nem érdemes kiborulni, hiszen van egy barátod, aki mindig meghallgat Téged!

(S.Z. - helium)

Kapcsolódó címkék

család