nevelőszülő
#Lélek

Amikor egy nevelőszülő jön be a képbe

2011.02.16.
2 perces olvasási idő

Egy nevelőszülő más, mert ő valaki olyan, akit az apukád, vagy anyukád hívott a családba. Néha ez a nevelőszülő olyan, mintha egy idegen hirtelen belépett volna az életed legintimebb részeibe. Nagy nyomás lehet rajtad, hogy jól kijöjjetek egymással.

Rebi egyszerűen csak tudta. Amikor az apukája elvitte őt a kedvenc kávézójukba azért, hogy valami „nagyon fontosat” mondjon neki, Rebi ösztönei azt súgták neki, hogy az apukája újra meg fog nősülni. Miután elújságolta neki a híreket, Rebit meglepte az apukája azzal, hogy megkérdezte, hogyan érzi magát, hogy lesz egy nevelőanyukája.

Rebi nem tudott rögtön válaszolni. Az apukája bejelentése számos érzést váltott ki belőle, egy kis féltékenységet az új feleség miatt, újra feltépett sebeket a szülei három évvel ezelőtti válása miatt, és a bizonytalanság érzetét, azzal kapcsolatban, hogyan fog beilleszkedni majd az apukája új életébe. Rájött, hogy nem is igazán gondolt mindennapi realitásaira annak, hogy lehet egy nevelőanyukája, vagy milyen lesz nevelt lánynak lenni.

Rebi kilencedikes osztálytársai közül sokaknak van nevelőszülője. Végülis a statisztika szerint a gyerekek egyharmada tölt nagy valószínűséggel valamennyi időt nevelőszülőkkel és mostohatestvérekkel, mialatt felnő. Mint akárki más, akinek TV-je van, Rebi is megnézte az ő popkulturális sztereotípia „adagját”, a csak saját magával törődő, távolságtartó mostohaanyától kezdve a túlbuzgóig, aki pedig túlságosan erőlködik. Azon tűnődött, hogy vajon neki milyen lesz.

Amikor egy nevelőszülő jön be a képbe

Néhány családban az új felnőttek és gyerekek könnyedén be tudnak illeszkedni, mintha már azelőtt is együtt éltek volna. Mindenki jól kijön a másikkal, egy nagy boldog családot alkotnak. De néhány család, akiket összehoz egy házasság, annyira különböző is lehet, hogy a legjobb, amit mindenki tehet, ha összeszorítja a fogát és valahogy túléli a hétvégéket.

Egy nevelőszülővel való kapcsolat kiépítése egészen különböző lehet bármilyen másfajta kapcsolat kialakításánál. Végülis amikor egy új baráttal vagy potenciális partnerrel találkozol, akkor te döntesz arról, hogy annak az embernek lesz-e szerepe az életedben vagy sem. Ezeket az új embereket fokozatosan ismered meg, időd van arra, hogy eldöntsd, mennyire passzoltok, és hogy igazán mit gondolsz róluk.

Egy nevelőszülő más, mert ő valaki olyan, akit az apukád, vagy anyukád hívott a családba. Néha ez a nevelőszülő olyan, mintha egy idegen hirtelen belépett volna az életed legintimebb részeibe. Nagy nyomás lehet rajtad, hogy jól kijöjjetek egymással. Mivel mindenki helyzete más, nincsenek egyszerű válaszok egy nevelőszülő befogadására. Néhány ember új nevelőszülőknél él, miután az egyik szülő meghal, vagy miután a szülők elváltak. Néhány szülőnek évek kellenek ahhoz, hogy megismerkedjen és összeházasodjon egy másik emberrel, néhányan pedig szinte rögtön újraházasodnak.

Amikor egy szülő újraházasodik, lehet, hogy hirtelen egy teljesen új családban találod magad, mostohatestvérekkel, vagy végül fiatalabb féltestvérekkel. Habár minden család más, van néhány olyan dolog, ami segíthet megbirkózni az új nevelőszülő kérdéssel.

(Sz.D.L.)