kommunikáció
#Lélek

10 tipp a szülőkkel történő beszélgetéshez

2014.04.24.
2 perces olvasási idő

A szülőkkel való kommunikáció művészet. És elég komplikált lehet, mert a szülők lehetnek túl szigorúak, de túl engedékenyek is. Minél többet beszélgetsz velük, annál többet érhetsz el, és annál több szabadságot kaphatsz tőlük.

Íme, tíz tipp a fesztelen beszélgetéshez:

1. Válaszd meg a csatáidat!

Ha minden harc, akkor te és a szüleid hamar elfáradtok a küzdelmekben. Akkor kerül ilyen szintre a dolog, amikor két felfegyverzett tábor áll egymással szemben. Tudjuk, hogy ebből semmi hasznos sem fog kisülni. De ha a legtöbbször egyetértesz a döntéseikkel, akkor máskor a szüleid is kivételt tehetnek (például, hogy sokáig maradhass fent, vagy csinálhass valami új dolgot), így sokkal nagyobb eséllyel mondanak rá igent.

2. Még jobb elkerülni a küzdelmeket!

A beszélgetések mindig jobban mennek, amikor nem torkollnak konfrontációba. Például, ha idegesít, hogy neked kell összehajtogatni a tiszta ruhákat, mert úgy érzed, veled több házimunkát végeztetnek, mint a testvéreddel. Mondhatnád azt, hogy nem hajtogatod össze a ruhákat, és lehetnél dühös a mamádra. De jobban teszed, ha megcsinálod, lenyugszol, és aztán nyugodtan elmondod neki, hogy mi zavar. Lehet, hogy észre sem vette, hogy neked több feladatot adott.kamasz-szülő beszélgetés

3. Ne hozz fel olyankor dolgokat, amikor ideges vagy!

Menj el futni, sírj, vagy püfölj egy bokszzsákot vagy a párnádat.

4. Válaszd a helyes utat!

Amikor a tizennyolc éves Enikő először mondta el a szüleinek, hogy foglalkoztatja a gondolat, hogy Nepálba utazik, miután befejezte a középiskolát, az apukája azt mondta: „Nem gondolom, hogy az egy biztonságos ország lenne.” Ahelyett, hogy Enikő nekiesett volna, arra ösztökélte, hogy utánanézzen. Azt válaszolta: „Nem gondolom, hogy igazán túl sok mindent tudsz Nepálról."

5. Halld meg a szüleidet!

A tinik gyakran elutasítóak a szüleik véleményével szemben. Könnyen kerülhetsz olyan beszélgetésbe velük, amikor egyszerűen elbeszéltek egymás mellett. De ha adsz időt a szüleidnek, hogy elmondják neked, mit gondolnak, akkor nagyobb valószínűséggel ülnek le, és hallgatják meg azt, amit te szeretnél mondani. Egyes szakértők az „öt másodperces” szabályt javasolják. Mindenki beleegyezik, hogy vár öt másodpercet, miután befejezte a mondandóját, hogy válaszolhasson.

6. Avasd be az apukádat is!

Sok lány egyszerűbbnek találja azt, hogy az anyukájával beszéljen. Az apukák sokszor sokkal jobban óvják a lányukat, mint a fiúkat. És néha a háttérben maradnak egy kicsit, amikor egy lány elkezd nővé válni. De ha jókat tudsz beszélgetni az apukáddal, akkor fenntarthatod ezt a közeli kapcsolatot. És ha ő jobban megismeri azt az embert, akivé válsz éppen, akkor lehet, hogy kevésbé korlátoz majd.

7. Próbálj meg nyíltabb lenni az anyukáddal!

Ha anyukád állandóan a te dolgaiddal fogalakozik, akkor lehet, hogy meg kellene próbálnod többet megosztani vele abból, hogy mi zajlik az életedben. Persze határokat felállíthatsz. Mondhatod azt az anyukádnak: „Nem jó nekem most erről beszélni, de beszélhetnénk arról, hogy….?” A legtöbb szülő ezt meg fogja érteni.

8. Légy megértő a szüleiddel!

Nem te vagy az egyetlen, aki keresztülment a kamaszkoron. Ők is. Kemény dolog tinédzsernek lenni manapság, de a szülőknek sem könnyebb. Ha az anyukád mond valamit, ami zavar téged, könnyű azt mondanod: „Tudtam, hogy nem fogod megérteni!” Helyette inkább próbáld meg azt mondani „El tudnád mondani nekem, miért mondtad ezt? És aztán én is elmondom, hogy én hogy érzek.”

9. Fogadd el, hogy néha igazuk van!

Ha valamit a szüleid háta mögött csinálsz, mert nemet mondtak rá, az nem fogja megnyerni a bizalmukat. Néha, még meg is könnyebbülsz, amikor korlátoznak. „Nyáron az egyik héten minden este tízkor kellett lefeküdnöm” - mondja Enikő, „De nem harcoltam ellene, mert eléggé elfáradtam a sok bulizástól. Tulajdonképpen jó volt, hogy végre behoztam az alváshiányomat.”

10. Mindig beszélgessetek!

Mindegy, mennyire keményen próbálod, biztos, hogy néha mérges leszel és küzdeni fogsz a szüleiddel. De ennek nem kell a beszélgetések végét jelentenie. Még ha egy beszélgetéssel nem is érsz el semmit, akkor is fejlődsz. Ha ideges leszel a végén, akkor gondold végig a dolgokat, és találd ki, hogy mi az, amit meg szeretnél értetni velük. Aztán mondd ki!

Ha igazán nem tudsz beszélni a szüleiddel...

Néhány esetben egyszerűen lehetetlen, hogy a tini beszéljen a szüleivel. Talán azért, mert a saját problémáival kell foglalkoznia. Néhány szülő pedig nem szeretné meghallgatni a gyermekét. Sőt, lehet, hogy nincsenek szüleid, akikre szükséged lenne.

Ebben az esetben keress egy másik felnőttet, akiben bízol (egy kedvenc nagynénit, tanárt, vagy a szomszédot például). A legfontosabb dolog, hogy legyen egy megbízható felnőtt, akihez fordulhatsz, ha szükséged van a beszélgetésre.

(Sz. D. L., webmd.com)

Kapcsolódó cikkek