homoszexualitás
#Lélek

Más tini vagyok, mint a többiek

2012.03.03.
4 perces olvasási idő

Rájöttél, hogy különbözöl a többiektől? Kinek mondd el? És hogyan? Kata 13 évesen vette észre, hogy leszbikus. „Éppen csókolózós játékot játszottunk a többi lánnyal és fiúval, és rájöttem, hogy igazából egyik fiút sem szeretném megcsókolni” – mondta.

A következő pár évben folyamatosan azzal küzdött, hogy hogyan mutassa ki szexuális identitását. Kata nem messze nőtt fel Budapesttől, azonban a homoszexualitása elfogadtatásától még igen csak messze járt. Középiskolába ugyanis egy katolikus lányiskolába járt, ahol mindenki ismert mindenkit. „Hát igen, talán nem a legideálisabb környezet, egy leszbikus számára, így nagyon is féltem elmondani az igazat bárkinek is.” Mesélte nekünk Kata csaknem 10 év távlatából, amikor is már vidáman éli életét, mint PR-menedzser.

Rájönni, hogy valaki meleg vagy biszexuális és a gondolattal együtt élni senkinek sem könnyű, különösen a tiniknek nem, ugyanis ebben a korban nem csak ez az egyetlen változás az életükben. Ilyenkor persze számtalan kérdés merül fel bennünk. Jó, ha ezt tudják rólam az iskolában? A szüleim majd elítélnek? Esetleg „kitagadnak” a családból, vagy kiraknak a lakásból?leszbikus

Kata tudta, hogy a családja szereit őt, ám mégis úgy döntött, hogy óvatosan lépésről lépésre vezeti be családját az ő kis „titkába”. Először egy másik barátjával osztotta meg élményét 15 évesen, akiről biztosan tudta, hogy meleg. Aztán volt egy másik nagyon közeli barátja, akivel megosztotta élményét, és mivel tudta, hogy megbízhat benne, így szinte mindent elmondott neki.

A következő lépés a testvére volt. „Már kisebb koromban is nagyon szerettem, mert mindig megengedte, hogy a barátaival lógjak” – emlékezett vissza. „Tudtam, hogy ő nem fog kiakadni első hallásra és reméltem, hogy majd ad pár tanácsot, hogy hogyan mondjam el a szüleimnek, és hogy vajon ők hogyan fognak erre reagálni.”

És most jött csak a neheze. Kata szülei ugyanis erősen konzervatívok voltak és mindig is olyanokat tanítottak lányuknak, hogy például ne feküdjön le senkivel házasság előtt. De nem volt mit tenni előbb vagy utóbb el kellett mondani. Így Kata úgy döntött, hogy 17 évesen elmondja szüleinek érzéseit. Természetesen szorongást és félelmet is érzett ekkor.

Aztán azt mondtam: „Apa, mondanom kell neked valamit. Nem szerettem volna addig elmondani, amíg nem vagyok benne biztos, mert biztos butaságnak, vagy csak egy átmeneti időszaknak tartottad volna, most azonban már biztos vagyok benne.” „Majd lenéztem és apa már tudta, hogy mi fog következni. Azt mondtam: Barátnőm van, meleg vagyok.” Felnéztem és láttam a könnycseppeket megjelenni apukám szemében, majd azt mondta: „Tudjuk. De akármi is történjen, te mindig is a mi szeretett lányunk maradsz.”

Az orvosok - akik kifejezetten biszexuális és homoszexuális emberekre szakosodtak - szerint Kata egyértelműen ösztönösen és bölcsen cselekedett. „Természetesen a felismerés után a legnehezebb pillanat ennek bevallása. Ez mindenkinél más élmény, de van bennük közös, így ezekből levonva a következtetéseket egyszerűbbé lehet tenni a más tinik hétköznapi problémáinak megoldását.”

Szóval, miután már több hónapot foglalkoztál azzal, hogy véglegesítsd magadban, hogy te más vagy, mint a többiek, akkor valószínűleg el szeretnéd mondani már valaki másnak is. Természetes, hogy szeretnél ténylegesen is akként mutatkozni, aki vagy. De mégis, hogyan lehetséges ez biztonságosan és kik és hogyan támogathatnak ebben?

Nos, íme, pár tanács:

Légy tisztában magaddal!

„Fontos, hogy először saját magad erősítsd meg! Először magadban dönts el előre mindent és tisztázz le minden a szexualitásoddal kapcsolatos kérdést” – mondta orvos-szakértőnk. „Így ugyanis sokkal könnyebb lesz elmondanod másoknak, hogy mi is a helyzet veled. Ha te pontosan tudod, hogy mit akarsz, akkor azt könnyebben tudod majd átadni és kevésbé leszel fogékony az esetleges sértegetésekre.”

Találd meg a megfelelő személyt!

Nyilvánvalóan mindenki azt szeretné, hogy minél hamarabb gond nélkül élhesse életét. Valószínűleg nem kell idéznem azokból a trágár szavakból, amelyeket a homoszexuálisok megkülönböztetésére használnak, sokszor még a legelfogadóbb társadalmakban is. Így, ha az első élményed pozitív, talán sokkal inkább leperegnek majd rólad a rágalmazások.

Mint ahogy Kata is, a legtöbb tini először úgy próbál nyitni, hogy felkeres valaki olyat, aki tényleg meleg. Ha azonban, te hirtelen nem tudsz, egy ilyen embert se akkor csak gondold végig. Ki az, akiben ténylegesen megbízhatok? A tanárom? Az edzőm? Az iskolai tanácsadó? A barátom? A nagynénim vagy esetleg a nagybácsim?

Csak nyugodtan!

Ne érezd magad soha nyomás alatt vagy kényszerítve! Amint láthattad, Kata is két évet várt a meleg barátjával történő beszélgetés után, hogy elmondja a szüleinek. A szexualitás nem választás kérdése, az, azonban már igen, hogy mikor, kivel és kinek mondod el, hogy mit érzel.

És, ha úgy érzed, hogy számodra a helyzet még nem elég biztonságos a legjobb, ha vársz vele, legyen szó iskoláról, otthonról vagy akár mindkettőről. Különösen, ha úgy gondolod, hogy esetleg a szüleid nem támogatnának, a legjobb, ha vársz addig, amíg anyagilag is a saját lábadon állsz. Ugyanez igaz az iskolára is. Ha úgy érzed, nem vennék jó néven, akkor a legjobb, ha nem is tudják.

Válaszd ki a megfelelő pillanatot!

Lehetséges, hogy szívesen visszavágnál a családodban az embereknek, akik vagdalkoznak a melegek felett, csak mert ők mások. De hidd el a „Kussolj, mert én is meleg vagyok!” – beszólás nem megoldás.

„Nem ajánlom, hogy tudományos értekezést tarts a nyaralás vacsoráján erről. Ezek általában nem sülnek el jól” – mondja Kata. „A legjobb, ha mindezt egy nyugodt délutánon beszélitek meg, amikor ehhez nem kötődik semmilyen más nyaralás, vagy ünnep.”

Továbbá azt javasolja, hogy ha izgulunk, írjuk le egy papírra, hogy mit fogunk mondani először és játsszuk el egy olyasvalakivel, aki már ismer bennünket.

Válaszd ki az embered!

A tanulmányok azt mutatják, hogy a legtöbb meleg tini először a szülők közül az anyukájának mondja el. Ám, a tanulmányok szerint az apának elmondók is hasonló sikerrel járnak. „Ha fiúkról van szó, általában az anyukák jobban fogadják, mint az apák, ha viszont lányokról, akkor pontosan ennek az ellenkezője az igaz.” – mondta szakértőnk. „Ez talán azért van, mert egy ilyen vallomáskor az azonos nem úgy érezheti, hogy visszautasítottad a nevelését”.

Pontosan ez történt Katánál is. Bár az apukája kimutatta érzelmeit, mégis egyből elfogadta, hogy a lánya leszbikus. Az anyja azonban sokáig tiltakozott és úgy gondolta, hogy ez mindösszesen csak egy átmeneti időszak, mint amikor pár hónapig gitározott.

Természetesen azonban nem kell mindenkinek tudni érzelmeidről. Csak azért, mert otthon tudják, az még nem jelenti azt, hogy az iskolában, vagy a templomban esetleg a sportklubban is ki kell, hogy derüljön: te más vagy. Fontos, hogy ne érezd magad kellemetlenül, amikor elmondod valakinek. „Fontos, hogy olyan embernek mond el, aki nem támadólag fog fellépni, hanem tudod, hogy jót akar neked.” – mondják a szakértők.

Légy türelmes!

Ne feledd, beletelik egy kis időbe, míg alkalmazkodni tudsz ahhoz, hogy biszexuális vagy homoszexuális vagy. Légy empatikus a szüleiddel, ha a hír elsőre sokkolja őket és nem ölelnek meg egyből. Időbe telt neked is még feldolgoztad, hát adj nekik is egy kis időt. A barátaid és a családod is valószínűleg meg fogja érteni, de nem egyik napról a másikra.

Találd meg a társaságod!

Ne feledd, nem vagy egyedül! Szó szerint több millió más fiatal jár hasonló cipőben a nagyvilágban. Fontos, hogy megtaláld őket és segítsétek egymást, akár a való életben, akár az interneten.

(Cs. B., webmd.com)