negatív énkép
#Lélek

Negatív énkép és a szexuális élet

2009.11.11.
1 perces olvasási idő

Az énkép fontos dolog: fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, hogy reálisan gondolkodjunk magunkról. Igen, de mi van, ha negatív dolgokat sugárzunk magunk felé? Ennek hosszú távon komoly mellékhatásai lehetnek!

A negatív énkép semmiképp sem hasznos. Ezáltal tulajdonképpen megvetjük az ágyát problémák tömkelegének, mind mentálisan, mind pszichikálisan. Rengeteg betegségnek tesszük ki magunkat, mint például:

• Nehéz koncentráció, idegesség, fáradtság, kis önbecsülés.
• A szexuális életünket ezáltal komolyan veszélyeztetjük.
• Elzárjuk magunkat a külvilágtól. A szociális kapcsolataink tulajdonképpen leépülhetnek.
• Leállítjuk az egészséges tevékenységeinket. A rossz énképp miatt nem edzünk, nem úszunk, vagy esetleg nem megyünk el az orvoshoz.
• Mentális egészségügyi problémáktól szenvedhetünk, például bulimia, anorexia.

Nem egyszerű ezekkel a problémákkal megküzdeni, főleg az evési gondokkal, ekkor kérhetsz segítséget tanácsadónktól, vagy elmehetsz egy orvoshoz, aki különféle tanácsokkal láthat el.

Az énkép fontos a szexuális életben is. Ugyanis akik magabiztosak, sokkal könnyebben nyílnak meg, és teszik meg a helyes lépéseket a védekezés érdekében. Sokkal inkább élvezik a szexet és nem szoronganak.

Különösen a mi korunkban figyeljünk oda az énképünkre! Tinédzser korban ugyanis az énképünk rengeteget változik, ugyanúgy ahogy a külsőnk is. Ezért fontos, hogy mindig odafigyeljünk. Ez általában a lányoknál probléma, de erről már egy másik cikkben írunk.

(Cs. B.)