szülő
#Szülőknek

Frusztrált kamaszok?! Így nyugtasd meg őket a legegyszerűbben!

2021.10.10.
2 perces olvasási idő

A felnövés útja mindig nehéz, főleg a gyermekkor és felnőttkor határán imbolygó tiniknek. A kamaszok életében mindennapos az új területek és érdeklődési körök felfedezése, így nem is csoda, hogy a kihívások hatására frusztrálttá és zavarttá válnak.

Ha gyermekeden azt látod, az idegesség határán mozog, van egy jó hír számodra, könnyedén segíthetsz rajta! A következő tippek mind a rendelkezésedre állnak, hogy gyermeked nyugodtan átgondolja a dolgokat, és tovább lépjen a problémán. Remélhetőleg, hatalmas csetepaté és kiabálás nélkül!

Adj neki teret

Ha iskolából hazajövet mérgesnek és feszültnek tűnik gyermeked, próbálj meg neki egy kis teret adni, mielőtt lerohanod a "Milyen napod volt?" Kérdéssel! Hagyd, hogy egyedül legyen kicsit, egyen valamit, vagy kezdjen bele a szokásos tevékenységeibe, mielőtt faggatni kezded! Így lehetséges, hogy megnyugszik, csak azáltal, hogy magára koncentrál, mielőtt még szólnál hozzá egy szót is.

Hallgasd meg

Természetesen, ha egy kamasz beszélgetni szeretne veled, hallgasd végig! Lehet, hogy úgy próbálja meg levezetni a feszültséget, hogy kibeszéli magából a problémát. Próbálj meg nem közbe szólni a mondandójába, hanem figyelmesen meghallgatni! Tanácsot, vagy értékítéletet csak a legvégén fogalmazz meg! Az a legjobb, ha kifejezed együttérzésed, és felajánlod a segítséged.

Tereld el a figyelmét

Néha a legegyszerűbb módja egy tini lenyugtatásának, ha eltereled a figyelmét.

Kérd meg gyermeked, hogy segítsen neked valamiben, így elterelheted a figyelmét, és lenyugtathatod! Lehet ez akár közös vásárlás, kutyasétáltatás, vagy a kis testvér bébiszittelése, miközben te a vacsorát készíted. Akár elküldheted a postára is, vagy a szomszédhoz, hogy visszavigye a rég kölcsönkért kerti szerszámokat!

Maradj diszkrét

Sokszor a tinédzserek a barátaikkal könnyebben meg tudják beszélni a problémáikat, ilyen esetben próbálj meg diszkrét maradni, és csak akkor avatkozz közbe, ha feltétlen szükséges! A kamaszok idővel egyre közelebb kerülnek a barátaikhoz, és emiatt picit el is távolodhatnak a szülőktől. Ne vedd magadra, ha gyermeked inkább a kortársaival tárgyalja meg a problémáit, ez ebben a korban teljesen normális!

Legyél kedves

Van, hogy néhány kedves szóval már ki lehet valakit zökkenteni a rossz kedvből, nem beszélve arról, hogy ha kedves vagy, az átragad másokra is! Lepd meg valami apró figyelmességgel gyermeked, például vidd el magaddal fagyizni! Te tudod a legjobban, mi az, ami jobb kedvre derítheti, lehet az akár egy teniszmeccs, vagy közös filmnézés. Válassz egy programot, és élvezzétek az együtt töltött időt!

Légy résen, hogy mennyire komoly a dolog

Egy kisebb feszültségforrás egy dolog, de ha a gyermeked komoly problémákkal küzd, az már más tészta. Ha egy tinédzser hirtelen megszakítja a kapcsolatot a barátaival, vagy a szabadidős tevékenységei abbamaradnak, esetleg veled szűnik meg a kommunikációja, járj utána mi történt! Lehet, hogy bullying (zaklatás) áldozata az iskolában, vagy olyan dologgal küzd, amelyet egyedül képtelen megoldani. Ilyen esetben mindenképpen közbe kell avatkozni, és segíteni.

Jelek, amelyek azt mutatják, hogy gyermeked komoly gondokkal küzdhet: jegyek romlása az iskolában; titkolózás; új és számodra ismeretlen barátok; pénz vagy értéktárgyak eltűnése otthonról.

(KamaszPanasz – K.L.)