szülő
#Szülőknek

Rossz társaságba keveredett gyermeke?

2016.05.06.
1 perces olvasási idő

Gyakran hallani: Az én gyerekem nem ilyen, csak rossz társaságba keveredett. Míg az Ön célja az, hogy megvédje gyermekét mindentől, addig az övé az, hogy olyanok társaságában legyen, akik szeretik.

Csoportba tartozás

Madarat tolláról, embert barátjáról - a régi mondás igaz, különösen tinédzserkorban. Az egyik legfontosabb dolog nekik az, hogy tartozzanak egy csoporthoz, és elfogadják őket. Ezért is aggódnak mindig olyan sokat amiatt, hogy hogy néznek ki, vagy hogyan viselkednek.

Az első dolog, amit észre kell vennie, az az, hogy nem válogathatja meg gyermeke barátait. Amikor gyermekeink belépnek a tinédzserkorba, egy olyan világnézet alakul ki bennük, amelyben a barátok fontosabbak minden másnál. Ha kritizálja gyermeke barátait, csak erősebbé teszi kapcsolatukat. Mindegy hogy hogyan érez a gyermeke barátaival kapcsolatban, ez a módszer nem lehet megoldás. Helyette nagyon fontos, hogy megértesse gyermekével, hogy az Ön célja az ő megóvása.

Fejezze ki pontosan, amit gondol!

A leghatásosabb dolog, amit ilyen helyzetben tehet az az, ha nem a gyermeke barátait, hanem a viselkedésüket minősíti. Éppen ezért ahelyett, hogy azt mondaná, hogy nem szimpatikusak az Ön számára gyermeke barátai, inkább fogalmazzon így: „Nem tetszik a viselkedésük.”

Kizárólag olyan dolgokról beszéljenek, amelyek észrevehetőek, nyilvánvalóak. Például modja azt, hogy: „Nem tetszik nekem, hogy a barátodat lopáson kapták. Nem szeretném, ha te is ilyesmit tennél." Fogalmazzon tisztán, egyszerűen és egyenesen.

Korlátok

Próbálja meg jobban kontrollálni azt, hogy hova megy, és mit csinál! Érdemes megfontolnia, hogy iskolaidőszakban nem engedi el este gyermekét. Korlátozza azt az időt, amit gyermeke együtt tölthet a barátaival!

Péntek este

Egyszer csak a gyerekek elérik azt a kort, amikor úgy gondolják, joguk van ahhoz, hogy eljárjanak esténként. Nos, ez nem teljesen így van. A gyermekeknek felelősségteljesen kell viselkedniük ahhoz, hogy ezt megengedhessük nekik. Tudatosítsa gyermekében, hogy akkor engedi el este őt, ha megbízhat benne, és tudja, hogy felelősségtelejsen viselekdik. A felelősségteljes viselkedés kategóriájába pedig nem fér bele, ha olyanokkal tölti az idejét, akik isznak vagy drogoznak.

Ha gyermeke viselkedése megváltozik

Ha a gyermeke viselkedésében változásokat tapasztal a barátai hatására, állítson fel határokat és ossza be gyermeke idejét. Természetesen azt is el kell fogadnia a szülőnek, hogy kamasz gyermeke az önállósodás időszakába lépett. A legjobb dolog, amit tehet, ha terelgeti gyermekét, és szabályokat állít fel a számára.

(KamaszPanasz)