szülő
#Szülőknek

A gyerekkori ADHD és a kábítószerek

2014.10.30.
2 perces olvasási idő

Egy tanulmány szerint az ADHD-val érintett gyerekeknél magasabb a kockázata annak, hogy fiatal felnőttként drog- és alkohol problémákkal néznek szembe.

A gyerekkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) növeli az esélyét annak, hogy a gyerek későbbi élete során, drog-, alkoholfüggővé, vagy dohányzóvá váljon - derült ki egy nemrégiben megjelent tanulmányból. A kutatók olyan összefüggéseket fedeztek fel, melyek szerint az ADHD és magatartási zavar együttese által érintett gyerekeknél háromszor nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen szenvedélybetegség vagy szerhasználat alakul ki, a csak ADHD-s gyerekekhez képest.

Az ADHD egy olyan viselkedésbeli zavar, amely lobbanékonysággal, hiperaktivitással és a figyelem csökkent képességével jár. Némely gyerek esetében az ADHD mellé magatartási zavar is párosul, ami romboló és erőszakos viselkedéssel jár.

Az ADHD drámaian növeli annak az esélyét, hogy az érintett a későbbi élete során dohányzás-, alkohol- és/vagy drogfüggővé váljon. Ha emellé még magatartási zavar is társul, akkor az ilyen gyerek nevelése komoly problémákkal járhat.

Illegális szerekkel való visszaélés

Az ADHD-ban szenvedő fiúk és lányok egyaránt hajlamosak rászokni az illegális szerekre. De az iskolai előmenetelt és az értelmi képességeket nézve nem találunk olyan tényezőt, ami utalna a későbbi kockázatra a drogokat és az alkoholt illetően, ezért valami másnak kell lennie a jelenség hátterében, állítják a szakemberek.

A gyógyszeres kezelés szerepe

Az ADHD egyes kezelési metódusainak - mint a stimuláló szerek alkalmazása - kevés szerepet tulajdonítanaka kutatásban,és a hatásokat tekintve konkrét folyamatokra, eredményekre nem tér ki a jelen tanulmány. További tanulmányokra lesz szükség ennek megállapítására - közölte a kutatás vezetője.

John Saw, a Miami Egyetem pszichiátere szerint a tanulmány eredményei (és más hasonló tanulmányok is) alátámasztják azt a gyakorlati tapasztalaton és klinikai megfigyeléseken alapuló tényt, miszerint a gyerekkori ADHD komoly kockázati tényező a fiatal felnőttkori drog és alkoholproblémák kialakulására nézve.

Korábban úgy vélték, hogy az ADHD kezeléséhez használt stimuláló szerek önmagukban vagy közvetve, de elősegítették az illegális szerekre való rászokást vagy növelték annak kockázatát. Azonban 15-ből 10 tanulmány ellentmond ennek az elképzelésnek - állítja Dr. Saw. Szerinte a megnövekedett kockázati faktor az ADHD betegség jellegéből fakadóan jelentkezik és hoz veszélyt a gyerekekre.

Az ADHD-s gyerekek ösztönszerűen cselekszenek, és nem reagálnak jól a büntetés-jutalmazás módszerre sem. Ha megvan bennük az indíttatás, akkor véghez is viszik azt a cselekedetet. Sajnos sok ADHD-s beteg ráaádsul saját magát kezeli, tévesen, marihuánával és más drogokkal, hogy csökkentsék a belső feszültséget és nyugtalanságot.

Azokat a felnőtteket és gyerekeket, akik az ADHD tüneteit mutatják, már nagyon korán kezelésben kell részesíteni, különben könnyen a társadalom szélére kerülhetnek, ahonnan nincs visszaút.

(N. L.)