csendes
#Szülőknek

Hogyan kezeljünk egy csendes tinit?

2021.11.08.
1 perces olvasási idő

Problémád van azzal, hogy gyermeked megnyíljon neked? Csak egyszavas válaszokat ad, amikor kérdezel tőle valamit? Ha gyermeked csendes és nem kommunikál, ne aggódj, nincs egyedül ezzel. A valaha beszédes tinik is szótlanná válhatnak egy időre. Ha ezzel küzdesz, segítünk néhány tippel.

Ne vedd magadra

Ha a gyermeked csendes, ne vedd túl személyesen. A tinik keresztülmennek olyan mentális változásokon, ami ezt idézheti elő és ez teljesen normális. Gyermeked lehet, épp függetlenedni akar kicsit, s úgy érzi, nem kell minden apróságot megosztania veled. Az is lehet, hogy olyan gyermek lesz, aki csak a kritikus pillanatokban osztja meg gondolatait. Akárhogy is, ne vedd ezt személyes elutasításnak, hiszen valószínűleg semmi ilyesmiről nincs szó.

Ne hasonlítgasd senkihez

Egyszerű egy szülőnek összehasonlítania gyermekeit egymással és önmagával is. Te talán kifelé forduló típus vagy, szeretsz barátkozni, de gyermeked csendesebb, magába fordulóbb. Fogadd el gyermeked úgy, ahogy van.

Ha a hegy nem megy Mohamedhez

Ha ösztönözni akarod gyermeked a megnyílásra, oszd meg vele te a napod fontos pillanatait. Ne terheld rögtön negatív érzelmekkel, csak mondd el nagyvonalakban az aznapi történéseket – valamit, ami vidám volt, váratlan vagy érdekes. Ha fenntartod a beszélgetés fonalát, talán gyermeked is bekapcsolódik majd.

Legyél jó hallgatóság

Egy másik motivációs tipp. Ha gyermeked beszélni akar, mindig legyél ott neki, hogy meghallgathasd. Használj ki minden alkalmat egy jó kis beszélgetésre (pl. autókázás, közös vacsora). Találjatok közös témákat, amikről mindketten szívesen beszéltek, így a kommunikáció is gördülékenyebb lesz.

Figyelj a változásokra

Néhány gyermek csak simán nem szeret túl sokat beszélgetni, s ha ez a helyzet, akkor valószínűleg már tudod, hogyan kezeld őt. Ha viszont gyermeked a csacsogásról volt híres és hirtelen szótlanná vált, valami gond lehet a háttérben. Figyelj a jelekre, lehet, gyermeked szorong vagy aggódik csúfolódás, iskolai gondok vagy más kihívások miatt. Ha azt érzed, gyermekeddel gond van, biztosítsd arról, hogy támogatod és segítesz megoldani a problémáit. Ha gyermeked viselkedése az iskolában is változik, talán érdemes bevonni az osztályfőnököt is.

(KamaszPanasz – K.F.)