makacs
#Szülőknek

Hogyan kezeljük a makacs kiskamaszokat?

2021.09.06.
1 perces olvasási idő

Ha gyermeked majdhogy nem születése óta erős akarattal rendelkezik, valószínűleg már kimerült vagy mostanra. A makacs csecsemők és kisgyermekek már jóval a kamaszkor előtt megnehezítik a szülők dolgát. Mikor gyermeked eléri a középiskolás éveket, a teljes figyelmed szükséges az egészséges fejlődéséhez. Hogy a legegyszerűbben átvészeld ezeket az éveket, egy tervre van szükséged!

Nevelési tippek erős akaratú kiskamaszokhoz:

Csak nyugodtan

Az erős akaratú gyermekek gyakran szítanak konfliktust és veszekedést, melyek akár órákig vagy napokig elhúzódhatnak. Ha ez nem lenne elég, kitűnő vitatkozópartnerek is. Törekedj arra, hogy a nézeteltérések és veszekedések rövidek legyenek, és hogy csak azután konfrontálódj gyermekeddel, miután már picit megnyugodtál! Ne feledd, a kevés néha több! Legyél egyenes, érthető, és ne hagyd, hogy belekavarodj egy nagy veszekedésbe!

Legyél világos

Abban az esetben, ha a makacs gyermeked teremti a szabályokat, itt az ideje, hogy visszaszerezd a tekintély trónusát! Legyél világos az elvárásaiddal kapcsolatban! Az erős akaratú tinik lecsapnak minden kiskapura és homályos részletre, amit nem kötsz ki pontosan. A megegyezések mindig segítenek elkerülni a konfliktusokat.

Ismerd a veszélyeket

A tüzes temperamentumú kamaszok hajlamosak bajba keverni magukat, mert így felhívhatják magukra a figyelmet, reakciót válthatnak ki, valamint kifejezhetik tekintélyüket. Bizonyosodj meg róla, hogy tudod, milyen veszélyes tevékenységekbe keveredhet gyermeked, és igyekezz megelőzni azokat!

Legyél következetes

A következetesség az egyik legfontosabb kulcs a gyermeknevelés során. Miután tisztázod a szabályokat és elvárásokat, mindenképpen tudasd a büntetéseket és következményeket is, abban az esetben, ha gyermeked nem alkalmazkodik hozzád! Előfordul, hogy a kamaszok megpróbálják kicselezni, vagy átalakítani ezeket a büntetéseket, ilyen esetben maradj kemény! A makacs fiatalok meggyőzőek és kitartóak tudnak lenni, de ragaszkodj ahhoz, amiben megállapodtatok!

Maradj pozitív

A jó hír a következő: a makacs tinédzserek a legtöbb esetben produktív, elégedett felnőttekké válnak. Az erős akaratú gyerekek általában magas intelligenciával rendelkeznek és kreatívak, nem csoda hát, hogy gyakran vezető pozíciókat töltenek be felnőtt korukban. Persze először át kell vészelned a tinédzser éveket, hogy élvezhesd ezeket a jó tulajdonságokat! Mindig legyél tudatában annak, hogy gyermeked a helyes viselkedéseddel folyamatosan előre segíted!

Jutalmazd a helyes viselkedést

A makacs gyermekek ugyanúgy élvezik a jutalmakat, mint akármelyik másik gyerek, tehát ne felejtsd el a pozitív megerősítést!

Ha egy tini vezetőként viselkedik egy csapatjáték közben, dicsérd meg, hogy képes mentorálni a többieket! Minden esetben tudasd, hogy értékeled a személyiségét és képességeit, hogy biztos lehess benne, pozitívan befolyásolod a kamaszok fejlődését!

(KamaszPanasz – K.L.)