szex
#Szülőknek

Hogyan beszéljen tinédzserével a homoszexualitásról?

2011.08.09.
1 perces olvasási idő

A tinédzserek testi és lelki neveléséhez tartozik a lehetséges szexuális irányultságokról történő felvilágosítás. Erről is fontos beszélgetni kamasz gyermekével!

Meleg, leszbikus vagy biszexuális irányultságról beszélni egy kamasszal kellemetlen lehet a szülő számára. Ha így érez, ossza meg ezt gyermekével, és mondja meg neki, hogy ennek ellenére az ön zavara nem fog gátat szabni abban, hogy beszéljen erről vele vagy válaszoljon bármilyen kérdésére.

Magyarázza el gyermekének, hogy különböző szexuális irányultságok léteznek. A heteroszexuális nők vagy férfiak testileg az ellenkező nemhez vonzódnak. A homoszexuális férfiak vagy nők az azonos neműekhez, míg a biszexuális nők és férfiak mindkét nem iránt vonzódnak.homoszexuális

Világosítsa fel gyermekét arról, hogyha egy nő vagy férfi azonos nemű társával létesít szexuális kapcsolatot, akkor noha nem foganhat közös gyermek, a szexuális úton terjedő betegségek veszélye akkor is fennáll.

Neveljen toleranciára!

Neveljen toleranciára! Mondja el gyermekének, hogy a homoszexuális embereknek ez lényük része, épp úgy, mint bármely heteroszexuális embernek.

Beszéljen a melegek bántalmazásáról - mind szóbeli és tettleges megnyilvánulásokról a melegekkel szemben - valamint a diszkriminációról. Tegye egyértelművé gyermeke számára, hogy a családja semmiféle gyűlölködést nem tűr. Nyomatékosítsa ezt a családi nézetet minél korábban, amint gyermeke megérti, mit jelent, ha valaki meleg.

Beszéljen a homofóbiáról, a melegektől való félelemről. Mondja el gyermekének, hogy a szexuális irányultságtól eltekintve a homoszexuálisok ugyanolyanok mindenben, mint mások. Vannak reményeik, álmaik, félelmeik és érzéseik. Emberek, és így kell, hogy megbecsüljük őket.

Tanácsok

Ha gyermeke megkérdezi, lehet-e meleg, illetve honnan tudhatja biztosan, hogy az-e, mondja el neki, hogy szexuális érzelmei fokozatosan alakulnak ki majd a többi ember felé, és akkor majd tudni, érezni fogja szexuális beállítottságát is. Nyugtassa meg, hogy szexuális irányultságától függetlenül Ön szereti és mindig is szeretni fogja.

Mindenképp kérdezzen rá a beszélgetés alatt, hogy tinédzserének vannak-e kérdései, és erősítse meg benne, hogy bármikor fordulhat Önhöz kérdéseivel.

(Á. N.)