szülő
#Szülőknek

Hogyan vegye rá gyermekét a szabályok betartására?

2014.08.13.
2 perces olvasási idő

Elsőre úgy hangozhat, mint egy távoli vágyálom, melyhez közel lehet ugyan kerülni, de elérni csaknem lehetetlen. Hogyan lehetne mégis rávenni a gyereket a szabályok betartására végeláthatatlan veszekedések sora nélkül?

Alkosson egyszerű szabályokat!

Először is igen fontos az, hogy a házirend, az otthoni szabályok tiszták és világosak legyenek. Sok veszekedés és félreértés származhat abból, hogy a szülők és a gyerekek közötti kommunikáció nem tökéletes.szabályok Így a tini nem mindig tudja, hogy mi az, amit megtehet, és mi az, amit nem.

A legjobb, ha minden olyan dolgot leír egy papírra, amit be szeretne tartatni a gyermekével, és kifüggeszti azt egy jól látható helyre. Így ha összetűzés adódna a szabályok értelmezését illetően, akkor mindig lesz egy fix lista, amire hivatkozni lehet vita esetén.

Szintén nem elhanyagolandó dolog, hogy a szabályok egyszerűek, átláthatóak, reálisak és igazságosak legyenek. A saját érdekében sem érdemes túlfeszítenie a húrt, ugyanis a nehezen betartható, túl szigorú, netán igazságtalan szabályok csak az újabb viták alapját, forrását képezhetik majd. Legyen következetes a szabályok megalkotásával és betartatásával kapcsolatban!

Legyen mindig következetes!

A fő, hogy Ön következetes legyen. Ha ugyanis egyszer túl szigorú, máskor túl engedékeny egy adott dologban, akkor azt a gyerek könnyen Ön ellen fordíthatja, és - szerinte joggal- követelheti a folyamatosan enyhe, elnéző bánásmódot.

Sok szülő egyáltalán nem szeret vitatkozni, veszekedni a gyermekével, ezért hajlamosak viszonylag könnyen beadni a derekukat és engedni a nyomásnak. Így azonban a gyerekek hamar rájönnek, megtanulják, hogy az agresszív és határozott fellépéssel, és a veszekedéssel bármit elérhetnek.

Ha azt mondja, hogy az adott viselkedésnek meglesz a következménye, akkor azt tartsa is be úgy, ahogy ígérte. Amennyiben a gyerek megszegi az egyezséget, vagy újból elköveti ugyanazt a hibát, ne habozzon életbe léptetni a kiszabott büntetést, különben hiteltelen és gyenge lesz gyermeke szemében. Ezért nem ajánlatos betarthatatlan, kivitelezhetetlen büntetésekkel fenyegetőzni, amelyeket nem gondol komolyan, mert amikor cselekednie kellene, de meghátrál, akkor gyermeke fogja nyertesnek érezni magát, és rendszeresen vissza fog élni a helyzettel.

Legyen nyugodt, amikor a szabályokat bejelenti vagy érvényesíti

Ne hagyja gyermekének, hogy a szabályokról vitát kezdeményezzen, azok veszekedés tárgyát képezzék. Amennyiben gyermeke megszegne egy szabályt, azonnal és részrehajlás nélkül életbe kell léptetnie az azért járó következményt.

Ha gyermeke elkezdene kiabálni, veszekedni Önnel, a legjobb, ha nyugodt és kimért marad, előfordulhat ugyanis, hogy a gyermeke megpróbálja Önt kihozni a sodrából, hogy a veszekedéssel kedvezőbb helyzetet teremtsen önmaga számára. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha rezzenéstelen arccal csak annyit mond neki, hogy „ezen nincs mit megbeszélni, így lesz, és kész, ez a szabály, és ez a megszegéséért járó büntetés. Megszegted a szabályt, ezért most büntetés jár.”

Legyen nyitott a párbeszédre!

Előfordulhat, hogy gyermeke igazságtalannak érezhet egynémely szabályt és annak hangot is adhat. Ilyenkor érdemes megbeszélni a dolgokat, főleg, ha van igazság abban, amit gyermeke állít. De nem mindegy, hogy hogyan.

Éreztesse gyermekével, hogy bármikor bizalommal fordulhat Önhöz, ha valami gondja, baja lenne. Próbálja meg úgy irányítani a dolgokat, hogy nyugodtan, nyíltan, és őszintén tudjanak beszélni egymással. Fontos, hogy ne hagyja vitává, veszekedéssé fajulni a helyzetet. A kölcsönös tisztelet sokat segíthet a dolgok rendezésében. Ne feledje, hogy a szabályok érvényesítése megvalósítható viták és veszekedések nélkül is, csak akarni kell.

(M.T. - helium.com)

Kapcsolódó címkék

anya