pénz
#Szülőknek

Gazdasági kérdések és a kamaszok

2014.03.19.
1 perces olvasási idő

Sajnos a mai világban, amikor a recesszió szinte minden családot fenyeget, a szülők jogosan aggódnak gyermekeik jövőjéért. Beszélgessen gyermekével, és világosítsa fel, hogy mi is folyik az országban és a világban valójában, és hogy a gazdaság miként befolyásolja a család helyzetét!

Ez különösen azokra a háztartásokra igaz, ahol döntöttek, és áttértek a takarékos életmódra. Könnyen eloszlathatja gyermeke kételyeit, ha leül vele beszélgetni.

Mit mondjon gyermekének?

  • Vázolja fel gyermekének a család anyagi helyzetét! Beszéljen gyermekének a gazdasági válságról, és hogy ez hogyan befolyásolja az Önök anyagi helyzetét. Vázolja fel neki, hogy a dolgok sajnos megváltozhatnak. Például előfordulhat, hogy jövőre nem telik külföldi családi nyaralásra. De egy kisebb, olcsóbb, belföldi nyaralás szóba jöhet.
  • Magyarázza el gyermekének a pénz fogalmát! Azt, hogy a pénz nem a fán terem, meg kell dolgozni érte. Tűzzön ki célokat a gyermekének, melyeket, ha teljesít, zsebpénzt kap érte. Tanítsa meg neki a pénz értékét, és azt hogy, hogyan kell értékelni azt. A legjobb lecke, ha a gyermek nyári munkát vállal vagy bébiszitterkedik.pénz
  • Tanítsa meg gyermekét arra, hogy hogyan kell döntést hozni pénzügyekben! Készítsék együtt el a család megtakarítási tervét! Írja bele mindenki az ötleteit, hogy hogyan lehet pénzt megtakarítani a ház körül. A család közösen döntse el, hogy mely ötleteket fogja megvalósítani.
  • A pénz szűke nemcsak Önnek, hanem gyermekének is stresszt okozhat. Figyeljen gyermekére, a lelki állapotára, és ha gond van, beszéljék meg.
  • Ne próbáljon vele megbeszélni mindent egyszerre! A sok kérdés megbeszéléséhez több alkalomra lesz szükség, ehhez pedig idő kell. Legyen türelmes, és használjon ki minden adandó alkalmat a beszélgetésre!

Tartsa nyitva gyermeke számára a kommunikációs csatornákat, adjon lehetőséget arra, hogy kérdezhessen. Könnyítsen gyermeke terhein, éreztesse vele, hogy biztonságban van, még akkor is, ha anyagi gondjak vannak.

(M. T. - parentingteens.about.com)