szülő
#Szülőknek

Beszélgessünk tisztán és világosan a kamasszal!

2014.06.23.
2 perces olvasási idő

A tini gyerek és szülei között kibontakozó nézeteltérések és problémák egyik oka, hogy a szülő kétértelmű vagy nem világos üzeneteket küld gyerekének. A tiszta kommunikáció nagyon fontos, ha szoros és jó kapcsolatot szeretne ápolni a gyerekével.

A tiszta, világos beszéd hozadéka a bizalom és az egészséges önértékelés a tini részéről. Erősíti a jó viselkedési minták kialakítását és segít kordában tartani a frusztrációt és a stresszt. Habár a legtöbb szülő szinte lehetetlen feladatnak tartja, hogy értelmes párbeszédet folytasson tini gyerekével, azért van remény, valamint megoldás erre a problémára.

A gyerek nem válik valaki mássá, csak egy komoly és összetett érési (testi-lelki) folyamaton megy keresztül. De attól még ragaszkodik a szüleihez, csak nem találja még helyét a világban.

Íme, néhány tipp, mely segíthet, hogy közelebb kerüljön tinédzser gyerekéhez.

  1. Használja az aktív meghallgatás módszerét, de ne másszon a gyereke nyakára, hagyja kibontakozni!
  2. Gyakran kell olyan dolgokról beszélni a gyerekkel, ami kihozza belőle a pozitív viselkedést, gondolatokat, a megerősítéstő hangnem és testbeszéd sokat segít ebben.beszélgetés
  3. Mutasson tiszteletet és érdeklődést a tini irányában, gondoljon bele, milyen lenne fordított esetben! Érdeklődni kell felőle, hogy érzi magát, milyen volt a napja.
  4. Amikor beszél a gyerekkel, nagyon fontos, hogy figyeljen a hangszínre és hanglejtésre. A gyerek leüvöltése egyáltalán nem használ és csak az ellenkezőjét éri el vele. Ha már nem bírja, inkább hagyja abba a beszélgetést és várjon egy nyugodtabb alkalomra.
  5. Részletesen és precízen kell megfogalmaznia, hogy mit is vár el gyerekétől és önmagától.
  6. Ha valamire rá szeretné venni gyerekét, akkor az utasítás legyen egyszerű és egyértelmű, ha kell, írja le egy papírra. Nem elég szóban elmondani a tennivalókat, jobb, ha van egy lista, ami ki van téve jól látható helyre, így egyértelmű a feladat. És nincs kibújás alóla, mert ott van előtte, leírva.
  7. Bizonyos dolgokat, feladatokat, elfoglaltságokat végezzenek együtt, a közös munka vagy szórakozás szorosabbra fűzi a szülő-gyerek kapcsolatot, valamint jobb lehetőségek adódnak a beszélgetésekre.
  8. Nem szabad agresszívan hozzáállni a dolgokhoz, a parancsolgatás nem vezet jóra a tini gyereknél! Inkább példamutató magatartást kell folytatni, a gyerek pedig idővel követni fogja a látottakat (ez igaz a rossz példákra is).
  9. Ne utasítsa el a tinit, még ha a viselkedése alapján ezt is tartaná helyesnek, akkor se. Ha időre van szüksége, inkább addig halogassa a beszélgetést, amíg nem lesz rá megfelelő alkalom. De ezt nem árt elmagyarázni neki, hogy most nem alkalmas az idő, mert csak rosszra vezetne egy ingerült állapotban folytatott beszélgetés.
  10. Ha a fegyelmezési próbálkozás elharapódzik, nem marad más lehetőség a szülőnek, mint, hogy ő a felnőtt, a gyerek pedig a gyerek, ezért az utolsó szó jogán neki van igaza. A gyerekek ezzel többnyire tisztában vannak és nem szoktak elmerészkedni idáig, de ha erre kerül a sor, akkor a szülő határozott és egyértelmű magatartása meghátrálásra készteti őket. Azonban ha csak lehet, mindig magyarázza el neki az okokat, a „mert csak” válasszal többnyire nem elégszenek meg, ezért nem árt némi magyarázattal szolgálni nekik.

(N. L., about.com)