kötözködő kötözködő
#Szülőknek

Hogyan bánjon egy kötözködő tinivel?

2014.10.22.
1 perces olvasási idő

Egy tini gyermek felnevelése általában nem megy zökkenőmentesen, főleg ha egy kivételesen problémás vagy túl élénk gyermekről van szó. Még a legelszántabb szülők számára is komoly fejtörést okozhat az ilyen gyermek megnevelése.

Íme, néhány módszer, amelyek segíthetnek áthidalni a problémát, és könnyebbséget hozhatnak a kimerült szülők számára.

A legfontosabb dolog, amit semmi esetre sem szabad szem elől tévesztenie, hogy nem szabad vitáznia a gyermekével. Ezzel csak ronthat a helyzeten, még jobban felingerelheti a gyermekét, így pedig a vitának soha sem lesz vége. Nyugtassa meg a gyermekét azzal, hogy Ön nyugodt marad, kedvesen beszél hozzá, normális hangnemben.

Ne legyen rugalmatlan, ha úgy ítéli meg, hogy gyülekeznek a viharfelhők, akkor inkább Ön legyen az, aki meghátrál, vagy úgy alakítja a dolgokat, hogy azokból ne legyen baj. Tudassa gyermekével, hogy bármikor fordulhat Önhöz, ha beszélgetni szeretne valakivel a problémáiról. Legyen nyílt és őszinte a gyermekével. Ha szükséges, mutasson hajlandóságot a kompromisszumra.

Az átlagos tini már elég nagy ahhoz, hogy tisztában legyen azzal, hogy mit jelent felelősséget vállalni valamiért. Próbáljon meg több dolgot rábízni gyermekére, hogy érezze, felelősséggel tartozik egyes dolgok iránt.

Próbáljon meg gyermekével semleges helyen és körülmények között beszélgetni a felmerülő problémákról. Gyakori, hogy egyes helyzetekben, szituációkban a tinik sarokba szorítva érzik magukat, ami csak dühösebbé, ingerültebbé teszi őket, ezért önkéntelenül támadásba lendülnek, hogy menekülhessenek a szorult helyzetükből. Gondoskodjon a nyugodt körülményekről, hogy érdemben meg tudják beszélni a felmerülő problémát, és megtalálhassák a lehető legjobb megoldást.

(M.T. - ladyspeak.com)