szabály
#Szülőknek

Hogyan állítson fel szabályokat gyermekének?

2015.01.23.
1 perces olvasási idő

Miközben tini gyermeke a függetlenedik, és ismerkedik annak előnyeivel-hátrányaival, Önnek kell egyengetnie az útját.

Nagyon fontos, hogy megtegye a szükséges erőfeszítéseket, helyesen nevelje gyermekét és a megfelelő szabályokat alkalmazza, ha a drogokról van szó.

Mit tehet?

Mondja el csemetéjének, hogy semmilyen szerrel való visszaélést nem tűr meg a családjában. Legyen tiszta és világos, nehogy félreérthető legyen valami. Kérdezzen vissza, hogy gyermeke megértette az Ön elvárásait!

Kérdezzen rá, hogy mire kíváncsi, mit szeretne tudni. Készüljön fel a felmerülő kérdésekre a megfelelő válaszokkal, ha kell, kérjen segítséget, olvasson könyveket, vagy akár közösen is utánanézhetnek a dolognak. Folytassa a beszélgetést gyerekével azután is, hogy lefektette a szabályokat.

A szabályok

A szabályok legyenek szilárdak, és világosak a szabályok megszegéséért járó következmények. Ebben a kérdésben csak fekete és fehér létezik, nincs köztes megoldás vagy engedmény. Ne hagyja annyiban, ha gyermeke megszegte a szabályokat.

Maradjon nyugodt, ha gyermeke vitába száll Önnel, mert nem ért egyet a szabályokkal! A tinik gyakran az érzelmekre próbálnak hatni, de ne hagyja magát! Ne menjen bele felesleges vitákba!

Ápolja kapcsolatát gyermekével! Tudassa vele, hogy szereti és számíthat Önre, ha baj van! Beszélgessen vele sokat, alakítson ki bizalmi kapcsolatot vele, hogy tudja, ha szüksége van rá, számíthat Önre!

(N.L. - parentingteens.about.com)