úszás
#Szülőknek

A szülők bevezetnék a kötelező úszást

2011.11.11.
1 perces olvasási idő

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint be kellene vezetni az úszásoktatási normatívát a közoktatásban, s a szervezet öt évre visszamenőleg megnézné, mire használták fel az önkormányzati iskolák a mindennapos testedzésre biztosított finanszírozott időkeretet.

A szülői szervezet állásfoglalása szerint a normatíva minden olyan tanuló után járna, akit az iskola által szervezett úszótanfolyamon legalább "evickélési szinten" megtanítanak úszni, továbbá törvényben kell szabályozni, hogy úszásoktatás címén a szülőktől pénzt kérni nem lehet. A normatívába beletartozna az úszófelszerelés is.úszás

Az egyesület minimálisra csökkentené az elmaradt testnevelésórák számát az iskolákban a lyukasórákon keresztül, valamint öt évre visszamenőleg megvizsgálná, mire használták fel az önkormányzati fenntartású iskolák a mindennapos testedzésre biztosított finanszírozott időkeretet.

A szülői szervezet véleménye szerint ugyanis az oktatásirányítók sem tudják, hogy évek óta biztosított a mindennapos testnevelés és az úszásoktatás a közoktatásban, csak az iskolafenntartó önkormányzatok másra használják az állami támogatást és áthárítják a költségeket a szülőkre.

A közoktatási törvény, a nemzeti alaptanterv és a kerettanterv összehangolt rendelkezései alapján nincs sem jogi, sem finanszírozási akadálya annak, hogy akár napi kettő (heti 10) testnevelésóra legyen minden iskolában - írták.

Az Országgyűlésnek szombaton benyújtott új köznevelési törvény tervezetében az áll: az iskola a nappali rendszerű iskolai oktatásban megszervezi a mindennapos testnevelést heti öt óra keretében, amelyből legfeljebb heti két óra kiváltható a kerettanterv testnevelés tantárgyra vonatkozó rendelkezéseiben meghatározott oktatásszervezési formákkal, műveltségterületi oktatással, iskolai sportkörrel vagy versenyszerű sporttal.

(mti)