problémás gyerek
#Szülőknek

Elege van problémás gyermekéből?

2014.08.18.
2 perces olvasási idő

Egy problémás kamasz nevelése fárasztó és igen megerőltető néha. A gyermeke nem csinál semmit, vagy csak céltalanul és unottan jár-kel a lakásban? Esetleg Önre hárítja a saját sérelmeit? Előbb vagy utóbb a legtöbb szülő belefárad ebbe, sőt akár fel is adhatja a harcot.

De ne higgye, hogy Ön az egyetlen ilyen problémával küszködő szülő! Nincs egyedül. Íme, néhány tanács, amelyek segíthetnek megoldani a problémákat.

Miért Ön szenved a gyermeke problémái miatt?

Nos, nem titok, hogy azért van elege a gyermekéből, mert a teljesítőképessége határához érkezett, és kimerült az állandó küzdelemben. Fárasztó lehet a mindennapos küzdelem az „aki nincs velem az ellenem”-hangulatban lévő tinivel. Ez a kamaszkor egyik legnagyobb problémája, de próbáljon meg mindent megtenni azért, hogy gyermeke túljusson a krízisen. Ehhez jönnek az egyéb napi kihívások és megpróbáltatások. De közben pénzt is kell keresni, és a háztartást is vezetni kell, ez pedig elveszi az ereje és az ideje nagy részét.

Ha ehhez még hozzájön a gyermeke rossz természete, akkor az Ön amúgy is véges erejét és idejét még jobban leköti. A kérdés: Mit tehet egy kimerült és megfáradt szülő a gyermekéért?

Hogyan birkózhat meg gyermeke problémáival?

Az ilyen gondokkal küzdő szülőknek meg kell tanulniuk, hogyan tudják megoldani a saját és gyermekük problémáit egyszerre, a két dolog egyensúlyba hozása pedig nem épp egyszerű feladat. Nagyon fontos, hogy a kimerült szülők megtalálják annak a módját, hogyan frissíthetik fel önmagukat, tölthetik fel megcsappant energiakészleteiket.

Néhány tipp segítségként

  • Először is ismerje be önmagának, hogy ereje véges, és teljesen kimerült a gyermeke problémás mivolta miatt.
  • Ismerje be más előtt is ezt, egy családtagnak vagy barátnak, esetleg a párjának, vagy a pszichológusának meséljen a problémákról. Már az is könnyebbség, ha valakivel meg tudja osztani a problémáit, gondjait, aggodalmait. Ezután jobban érezheti magát.
  • Ne hanyagolja el önmagát, ez nagyon fontos. Tegyen meg mindent azért továbbra is, hogy egészséges maradjon, és rendszeresen találkozzon a barátaival is!
  • Próbálja meg hasonló helyzetben lévő szülőkkel felvenni a kapcsolatot, csatlakozzon egy önsegítő körhöz! Így nem csak kibeszélheti a gondjait, hanem tanácsokat is kaphat, szélesítheti ismereteit. Jobban érzi magát az ember, ha azt látja, hogy nincs egyedül a problémájával, és ráadásul még megoldás is létezik arra.
  • Mozogjon rendszeresen! Bár furcsán hangzik, de igaz: a kimerültség ellen a legjobb frissítő megoldás egy alapos edzés. Nem csak egészségesebb lehet tőle, de segít kitisztítani az elméjét, így jobban tudja majd értékelni a helyzetet.
  • Szakítson elég időt önmagára, legyen az bármilyen elfoglaltság, a lényeg, hogy semmi másra ne figyeljen ez idő alatt, csak saját magára. Bármi megteszi, lényeg, hogy lazítson (séta, olvasás, mozi, vásárlás) és ne a gyermeke problémáival foglalkozzon.

Tény, hogy a problémás tinik jelentősen kifárasztják a szüleiket. A legjobb, amit mindannyiójuk érdekében tehet, hogy egyformán törődik önmagával és a gyermekével.

(M.T. - parentingteens.about.com)