szex
#Szülőknek

Szüleiktől kérnek szexuális tanácsot a fiatalok

2011.07.09.
1 perces olvasási idő

Széles körben elterjedt, hogy szexuális téren a tinik előtt a barátaik és a sztárok állnak példaként, de egy új kanadai tanulmány felveti azt a lehetőséget, hogy akik valójában befolyásolják őket, azok a szülők.

A több mint 1000 megkérdezett 14 és 17 év közötti tinik 45%-a mondta azt, hogy a szülei szolgáltak fő példaként. 32%-uk a barátaikról vett példát, míg 15%-ukat a hírességek inspirálták. anya, lánya

A Montreal Gazette riportja szerint, azok a fiatalok, akik a barátaikra támaszkodtak, aktívabbak voltak szexuálisan és sokkal inkább voltak felelőtlenek, gyakran előfordult, hogy nem védekeztek. Ezzel szemben azok a gyerekek, akik olyan családból származtak, ahol nyíltan beszéltek a szexualitásról, sokkal elővigyázatosabbak voltak a különböző kockázatokkal szemben, mint például a nemi úton terjedő betegségek.

„A megfelelő kommunikáció a családon belül - főleg a szexuális egészség terén -, egy sokkal felelősségteljesebb viselkedést von maga után” - mondta egy közleményben Dr. Jean-Yves Frappier, a tanulmány egyik társszerzője.

Egy érdekes megjegyzés: annak ellenére, hogy a gyerekek majdnem a fele hivatkozott a szüleire, mint példaképre, addig a megkérdezett anyukák 80%-a mondta, hogy szerinte a gyerekeit a barátai befolyásolják leginkább. A kutatók szerint, a tanulmány által fontos, átfogó képet nyerünk a fiatalok szexuális viselkedéséről. Minél inkább megértik a szülők, hogy milyen meghatározóak is lehetnek ebben a témában, annál felelősségteljesebb, biztonságosabb szexuális magatartást fognak gyermekeik tanúsítani.

(P. K.)