karácsony
#Szülőknek

Karácsony problémás gyerekkel

2013.12.26.
2 perces olvasási idő

A téli szünidő és az ünnepek leginkább arról szólnak, hogy a boldog család együtt tölti békében, szeretetben az idejét. Ha azonban problémás gyermek is van a családban, akkor a karácsony minden lesz, csak boldog és békés nem. Íme, 6 olyan tipp, mely segíthet átvészelni az ünnepeket.

1. Legyenek valós elvárásai! Ha kissé depressziós a gyereke, akkor nem várhatja el tőle, hogy az ünnepi időszakban hirtelen megváltozik és boldog lesz. Ha pedig a gyermeke lázadozó és rossz a magaviselete, ne remélje, hogy hirtelen megjavul. Ha előre szeretne tervezni, akkor nem árt, ha alaposabban foglalkozik a gyermeke problémáival, küzdelmeivel. Az ünnepi készülődés abból a szempontból is jó, hogy némi változást hoz a család életében, kizökkenti a családot a szürke hétköznapokból, így akár egy kevésbé stresszes időszak is lehet az ünnep. Mindez leginkább Önön múlik.

2. Szervezzen közös elfoglaltságokat! Minden gyerek számára - kortól függetlenül - kell valami, ami lefoglalja és kitölti az idejét, lehetőleg valamilyen szervezett formában. A hirtelen jött szabadidő csak növeli az esélyét annak, hogy a gyerek körül még zűrösebbek lesznek a dolgok, még több problémát fog okozni.problémás kamasz

Ezért szervezzen elfoglaltságot a számára, vagy kérje meg, hogy segítsen az ünnepi készülődésben (süteménykészítés, ajándékok csomagolása, rendrakás, bevásárlás és hasonlóak).

3. A jó dolgokra koncentráljon! Nagyon könnyű mindig csak a rosszat észrevenni, és csak a gyerekkel kapcsolatos problémákat látni maga előtt, de ha több időt töltenek együtt, könnyen változhat a helyzet.

Nem szabad mindenre negatívan tekintenie, nézze a dolgok jó oldalát is, főleg akkor, ha azt szeretné, hogy jól teljen az ünnepi időszak. Ha lehet, gyakran dicsérje meg gyermekét. Ez pozitív hangulatot teremt, aminek idővel meglesz az eredménye.

4. Kérje ki a gyereke véleményét! De gondolja azt, hogy tudja, mit is akar a gyermeke, hogyan szeretné tölteni az ünnepeket. Kérdezze meg tőle, hogy milyen ötletei vannak, hogyan töltsék el együtt az időt, tudja meg, hogy mit szeretne csinálni, milyen dolgok fontosak az ő számára. Lehet, hogy az ő válaszai igazi meglepetéssel szolgálnak a gyermeke számára. A tinik fogékonyabbak a saját ötleteik megvalósítására, az általuk véghezvitt dolgokban jobban örömüket lelik.

5. Ne hagyja ki a terápiás foglalkozásokat! Ha a gyermeke viselkedésterápiás foglalkozásra jár, akkor fontos, hogy ne hagyja ki azt az ünnepek alatt sem. Beszélje meg ezt előre a terápiát vezető szakemberrel. Ha mégsem jönne össze, akkor az ünnep előtt vagy után sűrűbben vigye el gyermekét a foglalkozásokra. Esetleg kérje ki a szakember tanácsát, hogy mit tehet a terápia helyettesítésének érdekében, milyen elfoglaltságokat találjon ki gyermeke számára a problémák minimalizálásának érdekében.

6. Használja ki a szabadidőt arra, hogy feltárja gyermeke problémáit! Az ünnepek alatt együtt töltött idő során lehetősége nyílik, hogy behatóbban foglalkozzon gyermeke problémáival, jobban odafigyeljen rá, megismerje a gondjait, problémáit. Tegyen ígéretet önmaga számára, hogy az újévben megpróbálja megoldani gyermeke gondjait, és hogy törekedni fog arra, hogy a következő ünnep már sokkal jobb és szebb legyen.

(N. L. - about.com)