introvertált
#Szülőknek

Mi a különbség a félénkség és a befelé fordulás között?

2023.05.04.
2 perces olvasási idő

A tehetséges 15 éves fiamnak nincs túl sok barátja és sok időt tölt egyedül a szobájában. Bár nem tűnik boldogtalannak, aggódom érte, főleg akkor, amikor a tanárai azt mondják, hogy nem szocializálódik másokkal az osztályban.

Mindig is félénk volt, és próbáltam neki segíteni, hogy fejlessze a szociális képességeit, de az ismerőseim szerint befelé fordul.

Mi a különbség a között, hogy valaki félénk vagy befelé forduló? Ez a kettő nem pontosan ugyanazt jelenti?

A félénkség és a befelé fordulás nem ugyanazt jelenti, bár a jelei hasonlóak. Egy introvertált ember élvezi az időt, amit egyedül tölthet, és érzelmileg lecsapolja, ha sok időt kell másokkal töltenie. Egy félénk ember nem akar egyedül lenni feltétlen, csak fél barátkozni, közeledni másokhoz.

Hasonlítsunk össze két tinit egy osztályteremben

Az egyik zárkózott, a másik félénk. A tanár szervez egy játékot, amelyben mindenki részt vehet. A zárkózott, befelé forduló kamasz a padjában akar maradni, és könyvet olvasni, mert a többiek társasága lankasztja. A félénk szeretne csatlakozni a többiekhez, de a padjában marad, mert fél odamenni hozzájuk.

Egy félénk tinin lehet segíteni, hogy legyőzze ezt az érzést, de az introvertált kamasz már a személyiségében hordozza a zárkózottságot.

Nem minden zárkózott ember félénk

Sőt, néhányuknak remek szociális készségeik vannak. Akárhogy is, miután részt vett egy csoportos tevékenységben, kellemetlenül fogja érezni magát, mintha most újra kéne töltenie magát érzelmileg.

Amíg egy félénk emberen segíthet a törődés, az, ha át akarunk változtatni egy zárkózott embert nyitott, társaságkedvelővé, az stresszt okozhat neki és önértékelési zavarhoz vezethet.

Az introvertált emberek kidolgozhatnak megoldásokat, amelyek segíthetnek nekik, hogy elviseljék a társasági programokat, de mindig introvertáltak maradnak. Hogyha úgy látod, hogy a tini zárkózott, akkor nézd meg az introvertált emberek jellemvonásait, hogy meglásd, mennyit hordoz magában.

Hogyan segíthetsz a befelé forduló kamaszon?

Az első lépés, hogy felismered: az introvertáltság nem egy rendellenesség, ami kezelést igényel. Az introvertált tiniknek igazából nincs szükségük segítségre. Bárhogy is, ha biztos akarsz lenni abban, hogy egészséges és boldog, van néhány dolog, amit megtehetsz.

A legjobb dolog, amit tehetsz, hogy megérted a zárkózottságát, és elfogadod, mint normális személyiségjegy. Fogadd el, hogy sosem lesz a társaság középpontja, és a házad nem lesz tele a barátaival. Kétségtelenül élvezni fogja az egyedül töltött időt. Fogadd el, hogy talán csak 1-2 közeli barátja lesz.
Ha elfogadod ezeket a tényeket, akkor kevésbé fogod akaratodon kívül kényszeríteni őt társasági eseményekre, amelyek kellemetlenül érintenék.

Biztosíts neki időt a szociális rendezvények után, hogy kicsit egyedül lehessen. Ha egy partin volt, például, ne légy meglepve, ha most egy kicsit bezárkózik a szobájába.

Egyik esemény a másik után, és még egy családi vacsora is - ez elég stresszes lehet egy introvertált számára. Egy zárkózott kamasz felnevelése nehéz feladat, főleg extrovertált szülőknek. De mint minden tininek, nekik is csak megértésre és szeretetre van szükségük.

(KamaszPanasz – R.P.)