költekezés
#Szülőknek

Hogyan győzd le gyermeked költekező természetét?

2023.03.26.
1 perces olvasási idő

Szülőként próbálod arra nevelni gyermekedet, hogy bölcsen bánjon a pénzzel. Azonban, ahogy elkezd kamaszodni, olyan, mintha mindent elfelejtett volna, amit neki tanítottál. Ez valószínűleg a rá nehezedő nyomás miatt van, és mert most próbálja megtalálni a helyét a világban.

Akárhogy is, nem számít, mennyire biztos benne, hogy szüksége van a legújabb márkás ruhára, előfordul, hogy az nem fér bele a kiadásokba. Annak ellenére, hogy sok kamasz gondolja így, a szülők bőre alatt nincs pénz. Talán te is küzdesz gyermeked túlköltekező viselkedésével. A következő ötletek talán pontosan azt a segítséget fogják neked megadni, amire szükséged van.

Vond be tini gyermekedet a család anyagi helyzetéről szóló beszélgetésekbe

Magyarázd el neki, hogy mennyi a családotok bevétele, milyen kiadásaitok vannak, mennyit tudtok megtakarítani, és hogy mennyi pénzetek van egyéb, személyesebb dolgokra. Hogyha egyszer megérti, hogy hova megy a pénz, talán realizálja, hogy az élet nem olyan könnyű: egyszerűen lehetetlen, hogy mindent megadj neki, amit csak szeretne.

Adj neki juttatásokat

Magyarázd el neki, hogy mennyire fontos, hogy félretegyen egy kis pénzt, és ne egyből elköltse, ahogy megkapta. Segíts, hogy okos döntéseket hozzon a pénzzel kapcsolatban, de ne engedd, hogy azt gondolja, hogy te mindig ki tudod segíteni, amikor kifogy a malacperselye!

Vesd fel, hogy vállaljon részmunkaidős állást

Keresse meg a pénz egy kis plusz munkával! Értesd meg vele, hogy te is megkeresed a pénzt, ami a háztartáshoz szükséges, és neki ugyanezt kell tennie a jövőben. Minél hamarabb megérti, hogy hogyan is működik a világ, annál könnyebb dolga lesz a későbbiekben.

Kérd meg, hogy segítsen összeállítani a menü tervet és a bevásárló listát

Bátorítsd, hogy elkísérjen bevásárolni! Mutasd meg neki, hogy hogyan használjon kuponokat, és hasonlítsátok össze együtt a boltokat, hogy a legkedvezőbben vásároljatok. Felnőttként majd ő is követheti ezt a példát, és megtanul felelősséget vállalni a dolgaiért.

Ne feledd, hogy meg kell tanítanod spórolni. Később majd megköszöni, amikor rájön, hogy te tanítottad meg, hogyan is kezelje a saját pénzét. Persze, ameddig ezt megtanulja, sokszor lesz rá példa, hogy ki kell segítened. Légy előrelátó, ez a legjobb, amivel megtaníthatod őt a felelős költekezésre!

(KamaszPanasz – R.P.)