kannabisz
#Drog, cigi, alkohol

Stroke veszélyben élnek a kannabisz állandó fogyasztói

2023.06.20.
2 perces olvasási idő

Amint az köztudott, a kannabisz, más néven marihuána vagy a népnyelvben „fű” az indiai kender (Cannabis indica) és a hasznos kender (Cannabis sativa) szárított, megtermékenyítetlen virágzata. Mivel már többezer éve alkalmazzák különféle betegségek ellen, vannak akik a huzamos használatában kritika nélkül hisznek és “gyenge kábítószerként” tekintenek a benne lévő ún. kannabinoid vegyületek egyikére, amelynek neve delta-9-tetrahidrokannabinol ,rövidítve THC.

Ez azonban súlyos veszélyt is hordoz magában - derült ki egy amerikai kutatásból. E szerint a krónikus marihuánahasználat visszatérő stroke-ot okozhat. A szélütés miatt kórházba került fiatal felnőttek sokkal nagyobb valószínűséggel kerülnek be ismétlődő stroke miatt, ha ún. kannabiszhasználati rendellenességben (cannabis use disorder, CUD) szenvednek – mondta a Medscape Cardiology-nak Akhil Jain, MD, a tanulmány vezető szerzője, a Darby-i Mercy Fitzgerald Kórház rezidens orvosa. .

A tanulmányt a 2022-es Nemzetközi Stroke Konferencián mutatták be New Orleansban. A témája azért fontos, mert a mai napig 18 amerikai állam és a District of Columbia is legalizálta a kannabisz “rekreációs célú” használatát. A CUD gyakoribb a fiatal felnőtt lakosság körében.

A kannabiszhasználat tehát összefügg az első alkalommal előforduló stroke vagy az agyi átmeneti vérellátási zavar, a tranziens ischaemiás attack (TIA) fokozott kockázatával. A stroke hagyományos kockázati tényezői közé tartozik a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az erekkel vagy a vérkeringéssel kapcsolatos betegségek, beleértve az érelmeszesedést is. Ezzel egyidőben, az American Heart Association kutatása szerint a 18 és 45 év közötti felnőttek körében nő a stroke aránya. Évente a fiatal felnőttek szenvedik el a stroke-ok 15%-át az Egyesült Államokban.

Ehhez a tanulmányhoz Jain és munkatársai a 2015 októbere és 2017 decembere közötti, nemzeti fekvőbeteg-minta adatait használták fel. A 18 és 44 év közötti fiatal felnőttek körében azonosították azokat, akiknek korábban stroke-ja vagy TIA-ja volt. Ezután ezeket a betegeket CUD-ban szenvedők (4.690) és CUD nélküli betegek szerint (156.700) csoportosították. A medián életkor mindkét kohorszban 37 év volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a CUD-ban szenvedők 6,9%-a került kórházba visszatérő stroke miatt, míg a CUD-ban nem szenvedők 5,4%-a.

A tanulmány "alapkutatást" jelent

Ez még nem volt olyan nagy különbség, de a demográfiai tényezőkhöz (életkor, nem, rassz, háztartás jövedelme) és a már meglévő állapotokhoz való igazítás után kiderült, hogy a CUD-ban szenvedő betegek 48%-kal nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba ismétlődő stroke miatt, mint a CUD-ban nem szenvedők!

A CUD-al nem rendelkezőkkel összehasonlítva a CUD-csoportban több férfi (55,2% vs 40,2%), afro-amerikai (44,6% vs 37,2%), dohányzó (73,9% vs 39,6%) vagy alkoholfogyasztó (16,5% vs 3,6%) szerepelt. Náluk nagyobb százalékban fordult elő krónikus obstruktív tüdőbetegség, depresszió és pszichózis is. Érdekes ugyanakkor, hogy a CUD-ban szenvedők kisebb százalékának volt magas vérnyomása (51,3% vs 55,6%) és cukorbetegsége (16,3% vs 22,7%).

"Ha mindkét csoport hasonló magas vérnyomásban szenved, akkor ez a kockázat nyilvánvalóbb" - mondta a tanulmány vezető szerzője. "Szükségünk van egy prospektív tanulmányra hasonló csoportokkal." Az alacsony jövedelmű városrészekben, valamint az Egyesült Államok északkeleti és déli régióiban szintén gyakoribb volt a CUD.

Mivel a kannabiszhasználat más kockázatot jelenthet egy új szélütés esetén, mint egy korábbi stroke esetében, Jain szerint érdemes lenne tanulmányozni az első agyvérzésnél tapasztalt "maradék funkcióhiány" mértékét is. A tanulmány "alapkutatást" jelent, amelyre más kutatócsoportok építhetnek, mondja Jain. "Tanulmányunk hipotézisgeneráló kutatás egy jövőbeli prospektív randomizált, kontrollált vizsgálathoz" - tette hozzá.

A tanulmány korlátja volt, hogy nem vette figyelembe a kannabisszal való visszaélés különböző dózisainak, időtartamának és formáinak, illetve a gyógyászati ​​kannabisz vagy más drogok használatának hatásait. A kutatáshoz Robert L. Page II, PharmD, a Colorado Egyetem Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciencesra) klinikai gyógyszerészeti és fizikai orvostudományi/rehabilitációs osztályának professzora még hozzáfűzte, hogy a CUD-ban szenvedőket a rekreációs (alkalmankénti) kannabiszhasználóktól az különbözteti meg, hogy "az előbbiek olyan személyek, akik kannabiszterméket használnak. legyen szó akár szívásról, gőzölésről vagy ehető fogyasztásról, és a kannabiszt rendszeresen, krónikus módon, hozzászokva használják."

(KamaszPanasz - Sz.M. fordító, lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos, Forrás: webmd.com)