tél
#Testi problémák

Téli kéz- és lábápolás

2020.12.13.
2 perces olvasási idő

Télen a kezünk sokkal jobban ki van téve az időjárás okozta viszontagságoknak, mint más évszakokban. A hideg szél és a fagy jócskán próbára teszi a kézfejünket. Ám a fűtött szoba sem tesz jót neki, ugyanis a szoba levegője szárazzá válik, így bőrünk intenzívebb vízleadásra kényszerül. Azonban nemcsak a vízleadás okoz problémát, hanem a zsírutánpótlás is, amely ebben az időszakban jellemzően lelassul.

A kézápolásról egyszerűen

Mivel télen a vírusos megbetegedések sűrűbben fordulnak elő, ezért gyakori kézmosásra szólítanak fel bennünket. Ez is jócskán károsítja a bőrt. Sokkal hamarabb kiszárad, bevörösödik, kirepedezik, sőt, olykor csúnyán sebessé válik a kezünk. Ahhoz, hogy ez ne forduljon elő, és megelőzzük a bajt, érdemes megfogadni pár jótanácsot:

  • Ha kimegyünk a szabadba, húzzunk kesztyűt, hisz a ruhával fedett testrészek jobban védve vannak az időjárástól.
  • Legyen mindig nálunk ápoló kézkrém, mellyel minden kézmosás után bekenhetjük a kezünket.
  • Kúraszerűen szedjünk úgynevezett „szépségvitamint” , melyben A- és E-vitamin, élesztőpor és B-vitaminok vannak. Mindez segít a bőrünk regenerálódásában, szépülésében és nem utolsó sorban a körmöket is erőssé teszi.
  • A meleg paraffinos ápolás kiválóan alkalmazható kiegészítésként a kézápolásban. Már az első alkalom után érezhetően puhább, selymesebb lesz a bőr. Ezt a szolgáltatást a legtöbb manikűrösnél megtalálhatjuk.

Tipp: Radírozd át a kézfejed, majd mosd le langyos vízzel. Egy kis tálba önts langyos vizet, és pár csepp étolajat, de a legjobb, ha levendulaolajat. 15 perc áztatás után töröld meg a kezed, majd masszírozd át zsírosabb kézkrémmel. A masszírozás serkenti a vérkeringést, ami szintén jó hatással van a bőrre.

A lábápolásról egyszerűen

Sokan csak nyáron tartják fontosnak a lábápolást, és ahogy jön a rossz idő, felhúzzák a nagy cipőt, és már nem fordítanak figyelmet erre a területre. Pedig az igényességhez hozzátartozik, hogy lábfejünk is rendszeresen ápolva legyen. A szoros téli cipők sok kellemetlen problémát idézhetnek elő, ha nem fordítunk időről időre figyelmet és gondoskodást a lábainknak.

A bőrkeményedés, a megvastagodott szaruréteg a sarkakon, a benőtt körmök mind velejárói az elhanyagolt lábfejeknek. Legjobb pedikűrös szakemberre bízni a lábápolást. Sajnos, nem mindenki fordít megfelelő figyelmet a higiéniára és eszközei fertőtlenítésére. Ezért mindenképpen olyan valakit válasszunk, akinek a munkájáról már sok jót hallottunk, de még jobb, ha láttuk.

Ugyanúgy, mint a kezünk ápolásánál, itt is nagyon fontos, hogy hetente egyszer átradírozzuk, és hogy naponta krémezzük be lábfejünket, sőt legjobb, ha át is masszírozzuk. A váltakozó hőmérsékletű lábfürdő kitűnő hatással van a vérkeringésre. A hideg, illetve a meleg vízben 5-5 percig áztassuk a lábunkat, majd rozmaringolajjal dörzsöljük át. Ha valaki lábizzadásra hajlamos, a rozmaringolajat cserélje le narancs- vagy bergamott olajra.

(KamaszPanasz - N. N.)